Border collie kopen

Wat kost een Border collie?


Een Border collie met stamboom van een erkende fokker kost tussen de € 800,- en € 1200,-. Denk ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een huisdierenverzekering. En houd rekening met risico op erfelijke aandoeningen bij de Border collie.

Wat is het karakter van een Border collie?

De Border collie behoort tot de rasgroep ‘Herdershonden en veedrijvers’ en is in de eerste plaats een echte werkhond. De Border collie is slim, actief, enthousiast en goed te trainen.

Dit hondenras is fanatiek en heeft veel beweging nodig maar is ook erg gevoelig. Deze combinatie is soms lastig en zorgt ervoor dat je kameraadje veel begeleiding nodig heeft. Deze honden houden van aandacht en knuffels.

De Border collie wordt gemiddeld 14 jaar oud. Met de juiste voeding en verzorging kan hij wel 17 jaar oud worden.

Het ideale baasje van deze hond is sportief, stabiel en houdt ervan om met zijn hond te werken. Eerdere ervaring met honden is zeker een pré. Een gezin met kleine kinderen wil de Border collie nog wel eens gaan ‘drijven’.

Hoe houd je een Border collie gezond en blij?

Voor het grootste deel ligt het gezond houden van de Border collie aan jezelf. Deze viervoeters hebben een dubbele vacht (kort dik onderhaar en middellang bovenhaar). Daarom moeten je ze regelmatig borstelen. Border collies hebben veel beweging nodig, elke ochtend en avond een grote wandeling is een must.

Deze rashond heeft het instinct om alles te ‘drijven’ wat beweegt, ook kinderen en verkeer. Met een basistraining leer je de Border collie goede manieren, gehoorzaamheid en goed gezelschap aan. En je leert hem dat hij geen verkeer mag ‘drijven’!

De Border collie blijft langer gezond door hem te controleren en eventueel te behandelen aan de erfelijke aandoeningen zoals epilepsie en MDR1 gen mutatie.

Wanneer moet je met je Border collie naar de dierenarts?

Met je Border collie ga je na de geboorte een paar keer naar de dierenarts voor inentingen en groeicontroles. Dit doe je onder andere als de pup 9 en 12 weken oud is. De dierenarts geeft hem ook regelmatig een ontwormingskuur. De inentingen voorkomen veel voorkomende ziektes zoals Parvo, Hepatitis, hondenziekte, parainfluenza en de Ziekte van Weil. Wil je weten hoe wij behandelingen en vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.


De Border heeft een redelijk risico op erfelijke aandoeningen waarvoor je naar de dierenarts moet. Er zijn 23 erfelijke aandoeningen bij dit hondenras bekend. De bekendste zijn:

 • Epilepsie
 • MDR1 gen mutatie (overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen)
Bekijk de top 10 erfelijke aandoeningen van de Border collie.

Wat zijn de kosten voor een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts voor een Border collie hangen af van de behandeling:

 • Een nestenting inclusief paspoort en chipregistratie kost ongeveer € 50,-.
 • Een sterilisatie kost ongeveer € 325,- en een castratie ongeveer € 160,-.
 • Jaarlijkse medicijnkosten voor epilepsie

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Wie betaalt de kosten voor de dierenartsbezoek?


De kosten voor een dierenartsbezoek met je Border collie betaal je zelf, tenzij je een huisdierenverzekering hebt. Dan krijg je (een deel van) de meest voorkomende kosten door de verzekeraar vergoed.

De kosten voor de dierenarts betaal je zelf en kunnen hoog uitvallen. Afhankelijk van het verzekeringspakket van je huisdierenverzekering, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de dierenartskosten. Zo voorkom je dat je honderden, soms zelfs duizenden euro’s aan dierenartskosten helemaal zelf betaalt.

Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering

Puppytraining en gedragstherapie voor de Border collie

Naast de kosten voor bezoekjes aan de dierenarts en voeding, zijn er kosten waar je niet direct rekening mee houdt, zoals een puppytraining en gedragstherapie.

 • Een puppytraining: nodig om een goede en gezonde relatie met de Border collie op te bouwen.
  Kosten: ongeveer € 150,-
 • Een gehoorzaamheids-/jachttraining: leert je kameraadje om zijn gedrag, instinct en gehoorzaamheid te verbeteren (niet springen naar bezoek, niet achter fietsers aan te rennen, etc.)
  Kosten: ongeveer € 150,-
 • Gedragstherapie: biedt hulp aan jou en je Border als het gedrag ongewenst is (blaft naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.).
  Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur.
De kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheids-/jachttraining betaal je zelf. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.