Winterdip bij je huisdier? Zo herken je het en dit kun je doen

Het wordt kouder, vroeger donker en de dagen lijken korter. Veel mensen krijgen dan last van een winterdip. Maar wist je dat huisdieren, zoals honden en katten, ook last van een winterdip of winterdepressie kunnen hebben? 

Hoe herken je een winterdip bij je huisdier?

In de donkere maanden kan je huisdier last hebben van een winterdip of winterdepressie. Hoe herken je dit? Je hond of kat kan verschillende symptomen laten zien. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je huisdier heeft minder aandacht voor de eigen verzorging
  • Je huisdier vraagt meer aandacht van jou
  • Je huisdier eet meer of juist veel minder
  • Je huisdier slaapt meer
  • Je huisdier is agressief 

Dit kun je doen tegen een winterdepressie bij je huisdier

Weinig daglicht is een oorzaak voor een winterdip of winterdepressie. Dit geldt ook voor je huisdier. Met deze tips help je jouw hond of kat. En jezelf!

  • Geef je huisdier ook in de winter zoveel mogelijk beweging. Loop voldoende met je hond, zo beweeg je zelf ook. Als je een buitenkat hebt, geef je kat in de winter dan ook de mogelijkheid om naar buiten te kunnen. Het is dan wel belangrijk dat je kat altijd naar binnen kan als het te koud of nat wordt. 
  • Stimuleer extra beweging bij je huisdier. Maak spelletjes voor je hond of kat die lekker actief zijn. Door spelletjes te bedenken en te maken ben je creatief bezig. Of speel extra met je huisdier met zijn speelgoed. Door te spelen word je zelf ook vrolijker.
  • Loop een lang uitlaatrondje met je hond op een moment dat het nog licht is. Zo genieten jij en je hond samen van het laatste daglicht. 
  • Maak voor je hond of kat binnen een lekker ligplekje met veel daglicht en zonlicht. Werk je thuis of op kantoor? Probeer dan dichtbij een raam te zitten.   

Of toch geen winterdip?

Symptomen zoals lusteloosheid en weinig eten betekenen niet altijd dat je huisdier een winterdip heeft. Je dier kan ook echt ziek zijn.

Honden

Een hond die artrose heeft is rustiger en zoekt in de winter vaak een warmere plek om lekker te liggen. Heeft je hond een kussen of mand op een koude vloer? Dan krijgt je dier vaak meer last van botten en spieren in de koude dagen. Je hond gaat dan graag op de bank of in een stoel liggen. Lusteloosheid en slecht eten zijn bij een hond ook symptomen van de ziekte van Weil. Dit is een (bacteriële) infectieziekte waar honden flink ziek van kunnen worden. 

Katten

Ook katten kunnen last hebben van artrose. Dit komt het meeste voor bij katten vanaf 6 jaar. Naast minder actief zijn en minder eetlust hebben, zijn ook minder vaak en hoog springen en moeite met traplopen symptomen van artrose. Bij katten kan lusteloosheid en een verminderde eetlust ook een teken zijn van blaasgruis of zelfs nierfalen.

Blijft je huisdier vermoeid en lusteloos? En denk je dat er meer aan de hand is dan een winterdip? Bel bij twijfel altijd je dierenarts.

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.