Winterdip bij je huisdier?

De wintertijd gaat weer in en het wordt vroeger donker. Veel mensen krijgen dan last van een winterdip. Wist je dat ook huisdieren daar last van kunnen hebben? Ongeveer een vijfde van de honden en katten heeft last van een winterdip. Heeft jouw huisdier er ook last van?

Hoe herken je een winterdip bij je huisdier?

In de donkere maanden kan ook je huisdier last hebben van een winterdip. Hoe herken je dit? Je dier kan verschillende symptomen laten zien. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Minder aandacht voor eigen verzorging
  • Je dier vraagt meer aandacht van jou
  • Je dier eet meer of juist veel minder
  • Je huisdier slaapt meer
  • Agressief gedrag

Dit kun je doen tegen een winterdepressie

Herken jij het? Dat je vermoeider bent en lustelozer dan normaal? Misschien heb je last van een winterdip. Weinig daglicht is een oorzaak voor de winterdip of een depressie. Dit geldt ook voor je huisdier. Met deze tips help je jouw dier. En ook jezelf.

  • In de winter bewegen we over het algemeen minder. Zo ook je hond of kat. Maak voor je maatje spelletjes om lekker actief bezig te zijn. Zo ben je zelf ook creatief bezig, wat een positief effect heeft
  • Vervroeg de lange uitlaatronde met je hond naar een moment dat het nog licht is. Zo genieten jij en je hond samen van het laatste daglicht. Dit werkt goed voor jullie gemoedstoestand

Of toch geen winterdip?

Symptomen zoals lusteloosheid en weinig eten zijn niet altijd een kenmerk van een winterdip bij je huisdier. Je dier kan ook echt ziek zijn. Zo is een hond die artrose heeft rustiger en zoekt in de winter vaak een warmere plek om lekker te liggen. Heeft je hond een kussen of mand op een koude vloer? Dan krijgt je dier vaak meer last van botten en spieren in de koude dagen. Je hond gaat dan graag op de bank of in een stoel liggen. Lusteloosheid en slecht eten komt bij honden niet alleen voor bij een winterdip. Dit komt ook voor bij de ziekte van Weil. Bij katten kan lusteloosheid en een verminderde eetlust bijvoorbeeld een teken zijn van blaasgruis of zelfs nierfalen. Blijft je huisdier vermoeid en lusteloos? En denk je dat er meer aan de hand is dan een winterdip? Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts.