Vuurwerkangst bij je hond of kat: wat kun je eraan doen?

Voor je het weet is het weer zover en luiden we het nieuwe jaar in. Vuurwerk afsteken is voor consumenten niet toegestaan, maar het gebeurt vaak wel. Ook mogen gemeentes professionele vuurwerkshows organiseren en is carbid schieten toegestaan. Huisdieren houden niet van harde knallen. Voor veel honden en katten is oudejaarsavond dan ook een angstige en zenuwslopende avond. We hebben een aantal tips om je huisdier zo goed mogelijk door oudjaarsnacht te loodsen.

Zo help je je huisdier oudejaarsnacht door

  • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio of tv aan. De geluiden van buiten vallen dan iets minder op
  • Bij honden kan het helpen om ze in te bakeren, dit heeft een rustgevend effect. Inbakeren met een sjaal of speciaal vest zorgt voor een constante druk op het lichaam van je hond. Deze techniek wordt ook toegepast bij pasgeboren baby's en mensen met een angststoornis. 
  • Zet Classic FM op. Dit radiostation zendt alleen maar rustgevende muziek uit. Of dog relaxing Music
  • Laat je dier zelf een plekje in huis opzoeken waar het zich prettig voelt. Zorg ook dat alle lievelingsspeeltjes en eventueel de kattenbak binnen handbereik zijn
  • Knuffel en vertroetel je huisdier, maar overdrijf niet. Het beestje krijgt daardoor bevestigd dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. 
  • Wees niet boos na een angstige reactie van je hond of kat
  • Zorg ervoor dat je huisdier gechipt is en een penning aan de halsband heeft; mocht je huisdier vluchten, dan is hij met een goede identificatie snel weer thuis
  • Houd het kattenluik dicht
  • Ga met je huisdier naar een vuurwerkvrij vakantiehuis, vakantiepark of hotel

Voorkom vuurwerkangst door een geluidstraining

Wil je het echt goed aanpakken, dan kun je je hond of kat tijdig laten wennen aan vuurwerk met behulp van cd’s of een video op YouTube met vuurwerkgeluiden.

Hoe werkt zo’n geluidstraining?

Breng je hond of kat in de juiste stemming door hem of haar af te leiden met een speeltje of iets lekkers. Zo gaat je huisdier de geluiden ook associëren met leuke dingen. De vuurwerkgeluiden speel je in het begin heel zacht af en voer je steeds verder op. Let hierbij op dat je altijd onder het niveau blijft waarbij je huisdier angstig wordt en ga je huisdier zeker niet forceren. De oefening kun je elke dag herhalen. Zo’n training kan wel een paar maanden duren. Ben je dit jaar te laat? Zet het dan in je agenda voor volgend jaar. En begin hier bijvoorbeeld al in de zomer mee.

Of de training de moeite waard is zal per dier verschillen. Lees meer informatie over de training en waar vuurwerkangst bij je huisdier vandaan komt, op de site van het LICG.

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.