Verhuizen met je kat: zo pak je het aan

Is verhuizen voor jou al een stressvolle gebeurtenis? Bedenk dat verhuizen voor jouw kat helemaal een gekkenhuis is. Katten zijn erg gehecht aan hun eigen plekjes in en om het huis en hebben vaak een hekel aan veranderingen. Op het moment dat je met je kat verhuist raakt ze haar plekjes en dagelijkse vaste bezigheden kwijt. De nieuwe omgeving is vreemd en voor je kat kan er op ieder moment een bedreiging tevoorschijn komen. Geen wonder dat je kat niet blij is met verhuizen. Maar met de juiste aandacht en voorbereiding kun je een verhuisdag zelfs voor je kat of katten, soepel laten verlopen.

Voor het verhuizen: zorg voor een goede voorbereiding

Zorg ervoor dat je kat aan de reismand of -bench kan wennen, bijvoorbeeld door deze al paar dagen in de woonkamer te zetten en er brokjes in te leggen. Spray eventueel een kalmerende (feromoon)spray in de mand en herhaal dit een aantal dagen.

Tijdens het verhuizen: zo min mogelijk stress

Het is belangrijk dat je kat zo min mogelijk meekrijgt van de stress rondom de verhuisdag. Je kunt overwegen om je kat bij de start van de verhuizing te laten logeren bij vrienden, familie of hem naar een goed kattenpension te brengen. Je kunt de kat ook tijdelijk in een aparte kamer opsluiten. Het liefst een kamer waar al bekende spullen staan met de eigen geur of de geur van het oude huis. Maak een rustig hoekje met een kattenbak, eten, water en favoriete speeltjes binnen pootbereik. Plak een briefje op de deur zodat verhuizers en hulptroepen weten dat die ruimte dicht moet blijven.

Is je kat snel van slag? Dan kun je haar in de dagen rondom de verhuizing een speciaal middel tegen stress geven. Vraag hierover advies bij je dierenarts.

Na het verhuizen: wennen aan de nieuwe omgeving

Je kat is nu in een nieuwe omgeving. Sommige katten verstoppen zich de eerste dagen het liefst onder of boven op de kast. De waaghalzen willen vaak meteen op ontdekkingstocht. Toch is het verstandig om je kat eerst een paar weken binnen te houden. Het kan enkele weken duren voor een kat zich thuis voelt in haar nieuwe omgeving en de ruimte als nieuw territorium ziet. Hoe snel dat gebeurt, verschilt per kat. Sommige katten zijn na 2 weken al op hun gemak en andere katten hebben hier misschien wel meerdere maanden voor nodig. Met voldoende liefde en aandacht zullen de meeste katten zich na het verhuizen snel aanpassen aan hun nieuwe omgeving.

Vergeet niet je nieuwe adres voor de chip

Is je kat gechipt? Vergeet dan niet de adresgegevens te wijzigen. Glipt je kat er tussenuit en kan ze de weg niet terugvinden, dan is de kans groot dat ze via de chip weer bij jou terugkomt als ze gevonden wordt. Is je kat nog niet gechipt? Dan is je verhuizing misschien een goede reden om dit wel te doen. Dit kun je regelen via de dierenarts

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.