Versterk de gezondheid van je hond of kat met vaccinaties

Ook in Nederland komen besmettelijke en levensbedreigende ziektes bij honden en katten voor. Tegen een aantal van deze ziektes kun je jouw hond of kat laten vaccineren. Het lichaam van je huisdier maakt dan antistoffen aan tegen de ziekteveroorzakers en daarmee is je huisdier beschermd. Vaccinatie of inenting is een belangrijke manier om bepaalde kwalen te voorkomen. Het vaccineren of inenten van je kat of hond begint al op jonge leeftijd

Inenten of vaccineren

Het zijn twee woorden die hetzelfde betekenen: inenten en vaccineren. Door vaccinaties of inentingen bouwt je hond of kat voldoende bescherming op tegen verschillende ziektes. Vooral voor puppy's en kittens is dit belangrijk. Het afweersysteem van jonge dieren is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om bescherming te bieden tegen ziektes.

Aanbevolen vaccinaties voor honden:

  • Hondenziekte (ziekte van Carré, Distemper)
  • Leverziekte (Hepatitis Contagiosum Canis, HCC)
  • Parvovirose (Parvo)
  • Ziekte van Weil (Leptospirose)

In bepaalde situaties zijn er extra vaccinaties nodig. De vaccinatie tegen kennelhoest is aan te raden wanneer je hond naar een cursus gaat of in een pension verblijft. Gaat je hond mee naar het buitenland? Dan is de rabiësvaccinatie tegen hondsdolheid verplicht. Vaccinaties tegen de meest voorkomende ziekten worden vergoed met een aanvullende huisdierenverzekering.

Aanbevolen vaccinaties voor katten:

  • Kattenziekte
  • Niesziekte (veroorzaakt door het Feline herpesvirus)
  • Niesziekte (veroorzaakt door het Feline calicivirus)
  • Feline leukemie virus (FeLV)
  • Hondsdolheid (rabiës)
  • Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) (in overleg met je dierenarts)

Voor elke kat wordt een set basisvaccinaties aanbevolen. Deze bestaat uit 2 of 3 injecties en wordt met tussenpozen van 3 tot 4 weken gegeven. De eerste inenting krijgen kittens meestal als ze ongeveer 9 weken oud zijn. Na de basisvaccinatie is het aan te raden om jaarlijks tegen niesziekte te vaccineren. Overleg met de dierenarts wat voor jouw kat het beste vaccinatieschema is. Ras, leeftijd, gezondheid en gegevens over welke ziekten lokaal voorkomen, spelen hierbij een rol.

Bijwerkingen van vaccinaties

Er kunnen bijwerkingen optreden bij het vaccineren. Sommige honden voelen zich minder lekker na een vaccinatie of krijgen ontstekingsreacties op de plek van de inenting. Katten zijn na inenting soms wat lusteloos en hebben gebrek aan eetlust.

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Een gezondheidscontrole is een check om te kijken of je hond nog helemaal gezond is. Zo ontdek je op tijd ziektes bij je hond, want deze zijn niet altijd zichtbaar. Vaak combineren dierenartsen een gezondheidscontrole met een vaccinatie.

Met een titerbepaling kom je erachter of je hond een vaccinatie nodig heeft. Het is een bloedtest die aantoont of je hond nog voldoende antilichamen heeft tegen Infectieuze Hepatitis, Parvo en Distemper. Zo voorkom je dat je hond onnodig gevaccineerd wordt.

Tip: ontwormen voor vaccinatie

Uit onderzoek blijkt dat vaccinaties beter aanslaan als je hond of kat voor die tijd ontwormd is. Het lichaam hoeft dan namelijk niet tegelijkertijd de wormen te bestrijden en antilichamen tegen ziekten aan te maken. Het is om die reden verstandig om je huisdier 2 weken voor de inenting te laten ontwormen.

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.