10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

De kat snuffelt nieuwsgierig aan je nieuwe ficus. En tijdens een wandeling buiten duikt de hond de struiken in en komt tevoorschijn met een blad in zijn bek. Trots op zijn nieuwe aanwinst. Grappig om te zien, maar wel opletten, want niet alle planten zijn veilig voor je huisdier. Welke planten zijn giftig en hoe bescherm je je huisdier tegen giftige planten?

Waarom eet mijn hond of kat planten?

Als je hond of kat planten eet, kan dat verschillende redenen hebben:

 • Je huisdier zoekt een stukje groenvoer om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op. Door het eten van gras gaan ze braken en raken ze een prop haren kwijt. 
 • Honden en katten kunnen ook aan planten kauwen uit verveling. Jonge honden kauwen op grassprieten, ze plukken één of meerderde sprietjes gras uit de grond en spelen hiermee, kauwen erop en spugen het weer uit. In de meeste gevallen heeft de hond behoefte aan kauwen op iets.

Giftige planten voor honden en katten

Onder zowel buitenplanten als kamerplanten zijn veel soorten die giftig zijn voor honden en katten. We maakten een kleine selectie van 10 giftige planten. Hou er rekening mee dat er nog meer giftige planten zijn dan deze 10! Bekijk de volledige lijst met planten die giftig zijn op de site van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG).

 1. Rododendron
 2. Monnikskap
 3. Dieffenbachia
 4. Tulp
 5. Hortensia
 6. Vingerhoedskruid
 7. Ficus
 8. Lelie
 9. Buxus
 10. Goudenregen

Zo voorkom je dat je huisdier van de kamerplanten eet

Voorkomen is beter dan genezen: verwijder daarom giftige planten uit je huis. Sommige kamerplanten zijn zo giftig (Dieffenbachia) dat het niet verstandig is om deze planten in huis te hebben als je hond of kat hebt. Om te voorkomen dat je kat aan planten gaat knabbelen, kun je je kat kattengras geven. Dat kun je kopen in een bloempot of in kant-en-klare zaaibakken. Als je hond uit verveling aan de kamerplaten kauwt, kun je je hond een bot geven zodat hij daarop kan kauwen. Verder is het goed om je huisdier af te leren om aan kamerplanten te kauwen.

Wat kun je buitenshuis doen tegen giftige planten?

Buiten is het lastiger om je hond of kat te beschermen tegen giftige planten. Een kat die vrij rondloopt, komt in allerlei tuinen. Het is onmogelijk om je kat tegen alle planten van buiten te beschermen. Je kunt in elke geval proberen om het risico te verkleinen door in je eigen tuin de meest gevaarlijke planten te verwijderen. Dus als je planten gaat kopen, dan is het beter om te kiezen voor planten die niet giftig zijn voor je hond of je kat.

Waaraan herken je een vergiftiging?

Verschijnselen bij vergiftiging zijn heel verschillend. De verschijnselen zijn afhankelijk van de soort plant. Je hond of kat kan plotseling:

 • onwel worden
 • braken
 • ernstige diarree krijgen
 • ernstige huidirritaties krijgen

Bij twijfel altijd naar de dierenarts

Als je ziet dat je hond of kat van een giftige plant heeft gegeten, ga dan direct naar de dierenarts. En neem een stuk van de plant mee waarvan je huisdier gegeten heeft. Dit helpt je dierenarts om zo snel en gericht mogelijk een behandeling te starten.

Ook interessant voor jou

Kattennamen top 100

Bekijk de leukste en populairste kattennamen.

Hondennamen top 100

Bekijk de leukste en populairste hondennamen.

Hoe herken je een betrouwbare puppy fokker?

We geven je 5 handige tips.