Kattentaal. Snap je kat.

Katten gedragen zich soms ineens heel anders. Waarom is vaak een raadsel. Wil jij kattentaal beter begrijpen? Hieronder lees je een aantal mogelijke oorzaken van vreemd kattengedrag. En wat je kunt doen als je er niet uitkomt.

Kattentaal

Kattentaal is niet zwart-wit. Ligt je kat languit op zijn rug? Op een rustig moment kan dit een teken van tevredenheid zijn. Maar als je kat zich bedreigd voelt, is het misschien een teken dat je kat wil vechten. Wil je inschatten hoe je kat zich voelt? Kijk dan goed naar de stand en beweging van de staart, oren en het geluid dat jouw kat maakt.

Afwijkend gedrag van je kat

Ook al verdiep je je nog zo in de kattentaal: er kan een moment zijn waarop je het gedrag van jouw kat niet begrijpt. Katten zijn heel gevoelig voor stress. Het kan gaan om acute stress of chronische stress.

Acute stress

Stress hoeft niet per se negatief te zijn. Ervaart je kat acute stress, dan handelt hij daar naar met een lichamelijke reactie. Hij reageert dan acuut door bijvoorbeeld te vluchten.

Chronische stress

Heeft je kat last van chronische stress, dan kunnen er problemen ontstaan. Hij krijgt bijvoorbeeld lichamelijke klachten als blaasontsteking, verminderde eetlust, ontstekingen door verminderde afweer of gedragsstoornissen. Ervaar je deze problemen? Neem dan contact op met je dierenarts om je kat te laten onderzoeken.

Probeer ook te bedenken waarom je kat chronische stress heeft en zoek een oplossing om het probleem te verhelpen. Soms heb je dit niet direct door, omdat je het zelf normaal vindt of omdat je het simpelweg niet ziet. Wist je dat de aanschaf van een nieuwe bank zelfs een stressfactor kan zijn voor je kat? Maar denk ook aan een verhuizing of de komst van een nieuw gezinslid. Of als er een nieuwe kat in de buurt komt wonen die het territorium van jouw kat binnendringt.

Gedragstherapie voor je kat

Komen jij en je kat er niet uit samen? Neem dan contact op met een gedragstherapeut. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering krijg je een vergoeding voor gedragstherapie. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van het verzekeringspakket dat je hebt gekozen.

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.