Kattentaal. Snap je kat.

Katten gedragen zich soms ineens heel anders. Waarom is vaak een raadsel. Wil jij kattentaal beter begrijpen? Hieronder lees je een aantal mogelijke oorzaken van vreemd kattengedrag. En we vertellen je hoe je het je kat (extra) naar zijn zin maakt.

Lichaamstaal van je kat

Aan de lichaamstaal van je kat lees je veel af. Helaas is Google translate nog niet ingericht op het vertalen van kattentaal. Gelukkig kun je jezelf hier op andere manieren in verdiepen.

Kattentaal

Kattentaal is niet zwart-wit. Ligt je kat languit op zijn rug? Op een rustig moment kan dit een teken van tevredenheid zijn. Maar als je kat zich bedreigd voelt is het misschien een teken dat je kat wil vechten. Wil je inschatten hoe je kat zich voelt, kijk dan goed naar de stand en beweging van de staart, oren en het geluid dat jouw kat maakt. Lees hier een uitgebreide uitleg over de verschillende emoties en gedachten bij de kat en de lichaamshoudingen die daarbij horen.

Afwijkend gedrag van je kat

Ook al verdiep je je nog zo in de kattentaal. Er kan een moment zijn waarop je het gedrag van jouw kat niet begrijpt. Katten zijn gevoelig voor stress.

Acute stress

Stress hoeft niet negatief te zijn. Ervaart je kat acute stress, dan handelt hij daar naar met een lichamelijke reactie. Hij reageert dan acuut door bijvoorbeeld te vluchten.

Chronische stress

Heeft je kat last van chronische stress, dan kunnen er problemen ontstaan. Hij krijgt bijvoorbeeld lichamelijke klachten als blaasontsteking, verminderde eetlust, ontstekingen door verminderde afweer en gedragsstoornissen. Ervaar je deze problemen? Neem dan contact op met je dierenarts om je kat te laten onderzoeken.

Probeer ook te bedenken waarom je kat chronische stress heeft en zoek een oplossing om het probleem te verhelpen. Soms heb je dit niet direct door omdat je het zelf heel normaal vindt. Of omdat je dit gewoonweg niet ziet. De aanschaf van een nieuwe bank kan bijvoorbeeld een stressfactor zijn voor je kat, maar ook een verhuizing of de komst van een nieuw gezinslid. Of er komt een nieuwe kat in de buurt wonen die het territorium van jouw kat binnendringt.

Gedragstherapie

Komen jij en je kat er niet meer uit samen? Neem dan contact op met een gedragstherapeut. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering krijg je een vergoeding voor gedragstherapie. Hoe hoog die vergoeding is, hangt uiteraard af van het verzekeringspakket dat je hebt gekozen.

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.