Kunnen katten naar buiten in de winter?

Glad ijs, knisperende sneeuw en koude temperaturen. Oftewel een barre winter. Dat klinkt misschien niet gelijk als een match met je kat. Kunnen katten eigenlijk wel naar buiten in de winter? Buitenkatten zeker en ze verdienen net als binnenkatten net even een beetje extra aandacht. Hier wat tips om je kat de winter door te helpen. 

  1. Verwen je binnenkat
    Komt jouw kat nooit buiten? Dan is het niet zo verstandig om hem in de winter wél naar buiten te laten. Katten passen namelijk hun vacht aan op de omstandigheden. Als je kat vooral binnentemperaturen gewend is, zal hij het tijdens de vrieskou snel koud krijgen als hij naar buiten gaat. Wil je je kat graag naar buiten laten in de winter? Probeer hem dan eerst eens te laten wennen in de zomer. 

    Ook katten die nooit buitenkomen verdienen een extraatje tijdens een koude winter. De vloer is vaak kouder, het huis kan tochten en als jij niet thuis bent, staat de verwarming misschien ook niet aan. Maak voor je kat extra fijne, zachte plekken om te liggen. Het liefst een beetje verhoogd en met zachte stoffen. Denk aan een nestje waarin je kan zich lekker kan verstoppen. 
  2. Check je auto voor vertrek
    Ondanks dat katten naar buiten kunnen en willen in de winter, zoeken ze buiten toch warme en veilige plekken op. Perfecte - en helaas onhandige - plekken daarvoor zijn op de banden van auto’s of onder de motorkap. Je kunt natuurlijk nooit weten in welke auto jouw kat zich verschuilt, maar check voor de zekerheid altijd je eigen auto voor je wegrijdt. Dat zullen je buren met katten ook fijn vinden! 
  3. Pas op voor te veel pekel
    Als het gevroren heeft, wordt er vaak pekel over de wegen gestrooid. Handig voor ons, minder leuk voor je kat. Pekel kan gaan klonteren tussen de voetkussentjes en zo de pootjes van je kat behoorlijk irriteren. Bij thuiskomst kan je kat aan zijn pootjes en lichaam gaan likken. En dat kan hij nu beter niet doen. Als katten namelijk te veel pekel binnenkrijgen, is er kans op pekelvergiftiging. Daar kan je kat behoorlijk ziek van worden. Soms heeft het zelfs fatale gevolgen. Is je kat een tijdje buiten geweest? Spoel zijn pootjes en buikje dan bij terugkomst even af met lauw water. Zo kun je een hoop gedoe voorkomen. 
  4. IJs? Blijf thuis
    Katten buiten in de winter in combinatie met ijs is geen goed idee. Nu de echt strenge winters in Nederland afnemen, is het ijs vaak te dun om erop te staan. Zelfs katten zakken geregeld door het ijs. Het lukt ze vaak niet om er zelf weer uit te komen en kunnen snel onderkoeld raken. 

    Heeft het gevroren en weet je dat er veel vijvers, sloten of meertjes in de buurt zijn? Laat je kat dan het liefst een aantal dagen binnen. Gaat je kat tijdens de vrieskou toch naar buiten? Katten drinken graag uit vijvers en sloten. Als alle wateren bevroren zijn, is er minder drinkwater voor je kat beschikbaar. Zorg in dat geval dat je kat thuis goed te drinken krijgt. 
  5. Voorkom onderkoeling
    Hoewel buitenkatten vaak een warme wintervacht hebben, kunnen kou en natte sneeuw ervoor zorgen dat je kat onderkoeld raakt. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Houd tijdens de winter een beetje in de gaten hoelang je kat buiten is. Roep hem af en toe naar binnen en droog je kat af. Heb je een kitten of een oudere kat? Katten in deze leeftijdscategorieën zijn kwetsbaarder en kun je tijdens echte winterdagen het beste binnenhouden!

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je kat in de winter

Winterdepressie bij je kat

Slaapt je kat meer en eet 'ie minder? Misschien ligt er een winterdepressie op de loer.

Help je kat de winter door!

Brr... Koud! Zowel binnen- als buitenkatten verdienen in de winter net een beetje extra aandacht.

Is mijn kat te zwaar?

Een gezond gewicht is een gezonde kat. Maar, wanneer is er sprake van overgewicht?