Jouw kat in de winter

De koude wintermaanden hebben op de binnenkat minder effect dan op de buitenkat. Toch hebben wij voor zowel de binnenkat als de buitenkat, handige tips voor wanneer de temperaturen naar beneden gaan. 

Tips voor de buitenkat

1. Pas op voor zoutvergiftiging

In de winter wordt er gestrooid met pekel. Dit blijft kleven aan de pootjes. Wanneer je kat zich gaat wassen, likt je kat de pekel op. Likt hij teveel pekel op, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Maak daarom de pootjes goed schoon met lauw water wanneer je kat het huis weer binnenkomt.

2. Zorg dat je kat altijd ergens kan opwarmen

Een kat die graag naar buiten gaat moet dit in de winter ook zeker doen. De vacht wordt dikker. Hierdoor is je kat een beter beschermd tegen de koude temperaturen. Maar wordt de dikke isolerende vacht nat? Dan heeft dit het nadeel dat het lichaam snel afkoelt. Zorg dus dat je kat altijd ergens naar binnen kan om op te warmen. Als je kat ook graag buiten slaapt is het belangrijk dat hij een hoog, droog en windvrij plekje heeft.

3. Pas op met wegrijden met de auto

Katten zoeken plekjes op om op te warmen en gaan daarom graag op de motorkap van een auto liggen. Sommige katten gaan nog een stapje verder en gaan op de banden, onder de auto of zelfs ergens tussen liggen. Maak altijd even extra geluid voordat je echt gaat rijden.

4. Controleer de voetzooltjes

Pekel kan de voetzooltjes irriteren en sneeuw kan als een balletje tussen de voetzooltjes gaan zitten. Hierdoor wordt lopen pijnlijk en ook het verwijderen van de balletjes kan pijnlijk zijn omdat deze keihard worden.

  • De pootjes insmeren met speciale Potenwax of gewoon met Vaseline voordat je kat naar buiten gaat, helpt dit voorkomen.
  • Een kat gaat vaak op eigen gelegenheid naar buiten waardoor insmeren niet altijd lukt. Controleer daarom de voetzooltjes regelmatig.
  • Wegknippen van lange haren tussen de zooltjes helpt voorkomen dat sneeuw zich kan hechten.

5. Houd je kat van het ijs

Je kat is gewend dat hij op ijs kan lopen en heeft niet in de gaten wanneer de dooi inzet. Houd je kat dan ook binnen wanneer het gaat dooien zodat je kat niet door het ijs kan zakken.

Tips voor de binnenkat

1. Zorg dat je kat niet op de tocht ligt

Slaapt je kat normaal in een mandje op de vloer? Probeer de slaapplaats dan nu wat hoger te maken om tocht te voorkomen.

2. Maak het je oude kat gemakkelijk

Oudere katten hebben tijdens de winter soms wat last van stijve spieren en gewrichten. Door wat extra opstapjes te plaatsen waar nodig maak je het voor je kat comfortabeler.

3.  Houd je kat binnen tevreden

Houd je je buitenkat toch binnen tijdens de wintermaanden? Kies dan een goede plek voor de kattenbak, niet in buurt van het eten en drinken. Zorg er ook voor dat er voldoende speeltjes in huis zijn zodat je kat zich niet verveelt en dat je een krabpaal in huis hebt. Zo voorkom je dat je kat de bank gebruikt als krabpaal!

Zorgeloos de winter door met je kat? Met onze huisdierenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte medische kosten. 

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.