Jouw hond in de winter. Tips als je samen op pad gaat.

Sneeuw tussen de voetzooltjes, bevroren oren en koude buik... Tijdens de koude wintermaanden doe jij een jas aan en een sjaal om, maar hoe koud heeft jouw hond het eigenlijk? En wat vindt je hond van sneeuw en ijs? Hier wat tips om rekening mee te houden als je in de winter op pad gaat met je trouwe viervoeter!

1. Zorg dat je hond warm blijft

Honden met een korte vacht of kale buik koelen snel af. Maar ook honden met een lange vacht hebben kans om onderkoeld te raken. Door sneeuw in de vacht dat gaat smelten wordt je hond snel nat en koud. Blijf daarom niet te lang stilstaan als je de buurvrouw tegenkomt tijdens het uitlaten maar blijf lekker in beweging samen!

2. Pas op voor pekelvergiftiging bij honden

Bij vorst en sneeuw wordt er gestrooid met pekel. Dit blijft kleven aan de poten. Wanneer je hond zich na een wandeling gaat wassen, likt je hond de pekel op. Wanneer hij teveel oplikt, kan pekel vergiftiging bij honden veroorzaken en dat kan fatale gevolgen hebben. Maak na een wandeling de poten van je hond dus goed schoon met lauw water.

3. Voetzooltjes van je hond insmeren

Pekel kan de voetzooltjes irriteren en sneeuw kan zich als een balletje tussen de voetzooltjes vormen. Hierdoor wordt lopen pijnlijk en ook het verwijderen van de balletjes kan pijnlijk zijn omdat deze keihard worden.
De voetzooltjes van je hond insmeren met speciale Potenwax of gewoon Vaseline voordat je naar buiten gaat, helpt dit voorkomen. Ook lange haren tussen de zooltjes wegknippen helpt voorkomen dat de sneeuw zich kan hechten.

4. Laat je hond niet op het ijs

Je hond kan gemakkelijk uitglijden met een mogelijke blessure aan gewrichten, spieren en botten tot gevolg. Ook kan je hond door het ijs zakken. Het is verstandig om je hond tijdens een wandeling in de buurt van ijs toch even aan te lijnen om problemen te voorkomen.

5. Herken de symptomen van onderkoeling bij je hond

Bij onderkoeling of bevriezing zie je onder andere de volgende symptomen bij je hond:

  • Hij heeft koude oren, poten en staart
  • Aanraking van oren, poten en staart is pijnlijk 
  • Je hond is slomer dan normaal
  • Je hond rilt
  • De haren staan rechtop over het hele lijf
  • Je hond is gedesoriënteerd

Herken je deze verschijnselen? Dan is het belangrijk dat je je hond warm houdt. Breng je hond dan zo snel mogelijk naar een warme plek en wikkel je hond in een voorverwarmde deken. Laat hem lauwwarm water drinken en neem contact op met je dierenarts. 

Altijd zorgeloos op pad met je hond? Met onze huisdierenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte medische kosten. 

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.