Je kat of hond chippen en registreren? Dit moet je weten

Nieuwsgierig als je viervoeter is, gaat hij enthousiast op onderzoek uit en raakt de weg naar huis kwijt. Gelukkig heb je grote kans dat jullie weer bij elkaar komen door een handige chip waarmee onder andere je adres en telefoonnummer uitgelezen kunnen worden. Die chip is voor honden verplicht. Voor katten niet, maar natuurlijk wel aan te raden. Heb je een huisdier of krijg je er binnenkort een? Lees dan hoe het precies zit met chippen én registreren.

Wat is chippen?

Chippen betekent dat je dierenarts een chip met een uniek nummer bij je huisdier inbrengt. Die chip is zo klein als een korreltje rijst. De dierenarts plaatst de chip met een naald onder de huid van je hond of kat, meestal in de nek. Gelukkig voelt je huisdier daar bijna niks van. Het chippen kost meestal tussen de € 10,- en € 30,-. De chip heeft geen zendertje of batterijtje, alleen een uniek registratienummer. Dat nummer kunnen dierenartsen en medewerkers van asielen en dierenambulance uitlezen. Daarmee krijgen ze toegang tot je gegevens, zoals je adres en telefoonnummer. Wel zo handig als je huisdier gevonden wordt na een avontuurlijk uitstapje.

Waarom is chippen zo belangrijk?

Ieder jaar lopen tienduizenden huisdieren weg en in sommige gevallen komen ze helaas niet meer thuis. Je moet er niet aan denken dat het jou overkomt: dat je hond of kat onvindbaar is en misschien wel ergens over straat zwerft. Of dat hij ergens in een asiel zit, zonder dat bekend is dat jij thuis op hem wacht. Gevonden dieren vind je op amivedi.nl of mijndieriszoek.dierenbescherming.nl. Als je huisdier gechipt is, vergroot je de kans dat je huisdier bij je terugkomt als hij gevonden wordt. Waarschijnlijk is je huisdier dan eerder weer thuis.

Niet alleen voor het terugvinden van huisdieren is chippen en registreren belangrijk, maar het helpt ook bij het tegengaan van dierenmishandeling, verwaarlozing en malafide dierenhandel. Via de chip, kunnen overtreders opgespoord en vervolgd worden. Dit is ook één van de redenen waarom de overheid de regels voor het chippen voor fokkers, importeurs en baasjes binnenkort verder aanscherpt.

De chip voor je hond of kat registreren

Elke chip heeft een uniek nummer, waarmee je hond of kat geïdentificeerd kan worden. Je moet dat nummer dan natuurlijk wel registreren én je geregistreerde gegevens up-to-date houden. Zo voorkom je dat de vinder van je huisdier je oude telefoonnummer belt. Of het vorige baasje.

Registreren doe je bijvoorbeeld bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, de NDG. Dat kun je bij de NDG eenvoudig zelf online doen of met hulp van 1 van hun medewerkers. Je registreert je naam, adres en 1 of meer telefoonnummers. Registeren kost eenmalig een klein bedrag en je krijgt als bewijs van inschrijving een NDG-pasje thuisgestuurd. De registratie geldt voor de rest van het leven van je hond of kat. Bij de databank waar je hond of kat geregistreerd is, kun je ook checken of je contactgegevens nog kloppen. Heb je een nieuw telefoonummer of ben je verhuisd? Zorg dan dat je je contactgegevens direct aanpast. Dat kan je gemakkeijk zelf online regelen. 

Weet je niet zeker of je huisdier gechipt is? Controleer dan of er een 15-cijferig registratienummer in het dierenpaspoort staat of vraag de dierenarts om je huisdier even te scannen. 

Is chippen en registreren van je hond of kat verplicht?

Voor honden is chippen en registeren sinds 2013 verplicht. Je puppy moet binnen 7 weken na zijn geboorte gechipt zijn en binnen 8 weken geregistreerd. Wil je een hondje vanuit het buitenland naar Nederland halen, dan moet het beestje al gechipt zijn. Eenmaal hier, dan heb je 2 weken de tijd om hem te registreren. Ook het up-to-date houden van je gegevens is verplicht. Er staat zelfs een fikse boete op als je het niet doet.

Voor katten is chippen niet verplicht, tenzij je je kat wilt meenemen naar het buitenland. Toch is chippen van je kat wel aan te raden, want deze nieuwsgierige beestjes gaan nog wel eens op onderzoek uit en komen dan niet meer terug. Op dit moment komt maar 14% van de gevonden katten terug bij hun eigenaar. Laat je je kat chippen en registreren, dan is de kans vele malen groter dat hij weer thuis komt.

Huisdierenverzekering? Wij betalen het chippen!

Je hond of kat is onderdeel van je gezin. Als hij iets mankeert, verdient hij de beste zorg toch? Met een OHRA Huisdierenverzekering weet je zeker dat je die medisch noodzakelijke zorg kunt bieden. Ongeacht de kosten. Kies zelf de dierenarts, declareer de kosten eenvoudig online en wij betalen de rekening zo snel mogelijk. 

Bij onze huisdierenverzekering is het verplicht dat je hond of kat een chip heeft. Of dat hij die bij het eerstvolgende bezoek aan de dierenarts krijgt. Wij betalen de chip en de ingreep. Een eigen bijdrage van 20% is voor jou. Is je hond of kat dan een keer ziek of verdwaald, dan hoef je je een stuk minder zorgen te maken!