Je kat of hond chippen en registreren? Dit moet je weten

Je nieuwsgierige huisdier gaat enthousiast op onderzoek uit en raakt de weg naar huis kwijt. Gelukkig is de kans groot dat jullie weer bij elkaar komen als je hond of kat gechipt én geregistreerd is. Voor honden is een chip verplicht. Voor katten niet, maar natuurlijk wel aan te raden. Heb je een huisdier of krijg je er binnenkort een? Lees dan hoe het precies zit met het chippen en registreren van je hond of kat.

Wat is chippen?

Bij het chippen brengt de dierenarts een chip met een uniek identificatienummer bij je huisdier in. Die chip is zo klein als een korreltje rijst. De dierenarts plaatst de chip met een naald onder de huid van je hond of kat, meestal in de nek. Dierenartsen en medewerkers van asielen en dierenambulances kunnen de chip uitlezen. Ze krijgen zo toegang tot de gekoppelde gegevens, zoals een adres en telefoonnummer. De chip moet daarvoor wel geregistreerd zijn én de gegevens moeten up-to-date zijn. Wel zo handig als je huisdier gevonden wordt na een avontuurlijk uitstapje.

Wat kost chippen voor een hond of kat? 

Het chippen van een kat of hond kost meestal tussen de € 25,- en € 50,-. Honden moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt en geregistreerd worden. Dit is wettelijk verplicht. Als je nieuwe pup bij jou komt wonen, heeft deze dus al een chip. Je moet de chip dan nog wel op jouw naam registreren.

Is een chip voor je hond of kat verplicht?

Als je nieuwe pup of hond vanuit de fokker of het asiel bij jou komt wonen, is hij al gechipt en geregistreerd. Dat geldt ook als je een hond via een organisatie uit het buitenland adopteert. Dit is namelijk wettelijk verplicht en ook voor een huisdierenverzekering is chippen en registreren verplicht. Je bent zelf verantwoordelijk voor het registreren van het chipnummer op jouw naam en adres. Vergeet ook niet om de gegevens aan te passen als je bijvoorbeeld verhuist of een ander telefoonnummer krijgt. 

Voor katten is chippen en registreren nog niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Op dit moment komt maar 14% van de gevonden katten terug bij hun eigenaar. Als je je kat laat chippen en registreren, dan is de kans veel groter dat hij weer thuiskomt. Voor een huisdierenverzekering is het bovendien verplicht om je kat te laten chippen en registreren. Twijfel je of je kat al is gechipt? Kijk dan in het dierenpaspoort of vraag of de dierenarts je kat wil scannen. 

Hoe registreer je de chip van je hond of kat?

Je kunt de registratie van de chip eenvoudig online regelen via een portaal. Dat geldt ook voor het aanpassen van de registratie. Op de website chipjedier.nl vind je meerdere goedgekeurde portalen. 
 
Bij de databank waar je hond of kat geregistreerd is, kun je ook checken of je contactgegevens nog kloppen. Heb je een nieuw telefoonnummer of ben je verhuisd? Zorg dan dat je je contactgegevens direct aanpast. Dat kun je gemakkelijk zelf online regelen. 

Huisdier weggelopen en gechipt?

Is je hond of kat weggelopen? Als je huisdier gechipt en geregistreerd is, dan word je gebeld als een dierenarts of plaatselijk asiel je hond of kat heeft gevonden. Het kan ook gebeuren dat iemand je huisdier vindt en een foto of bericht op amivedi.nl of mijndieriszoek.dierenbescherming.nl plaatst. Je kunt via deze website ook zelf je huisdier als vermist opgeven en een poster maken die je kunt ophangen in je omgeving. Zo wordt de kans groter dat je huisdier wordt gevonden. 

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.