Daarom is een hond goed voor je gezondheid

Mensen en honden leven al zo’n 15.000 jaar samen en dat is niet voor niets. Honden zijn niet alleen goed gezelschap, ze leveren ook allerlei voordelen op voor je gezondheid. Jouw lieve viervoeter geeft je deze 5 voordelen:

1. Nooit meer chagrijnig

Zoals elke plezierige activiteit, kan ook het spelen met je huisdier je humeur positief beïnvloeden. Wist je dat je jouw hond alleen maar hoeft aan te kijken om je beter te voelen? Japanse onderzoekers ontdekten dat oogcontact tussen baasje en hond, ervoor zorgt dat bij vrouwen het knuffelhormoon oxytocine toeneemt. Bij jou én bij je hond.

2. Aaien: het medicijn tegen stress

Door te spelen met je huisdier, hem te aaien en met hem te bewegen, verminder je de kans op stress. Aaien is zo ontspannend, dat de hoeveelheid stress gerelateerde hormonen in je bloed afneemt. Hierdoor daalt je bloeddruk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Onderzoeken wijzen al langere tijd uit dat de dieren therapeutisch kunnen werken. Zo is onder meer bewezen dat het herstel van patiënten positief beïnvloed wordt als er een hond dichtbij is

3. Samen de frisse buitenlucht in

Door een stevige wandeling met je viervoeter blijf je fit. Wetenschappers van de Michigan State University stellen vast dat 60% van de onderzochte hondenbezitters voldeed aan de door artsen aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging of erboven zat. Dat is bovengemiddeld. Maar dat is niet de enige reden. Door met je hond te wandelen, vergroot je de kans op sociale contacten, wat ook weer een positief effect heeft op je gezondheid. Genoeg reden voor een wandeling met Max.

4. Positieve invloed op kinderen

Kinderen leren allerlei nuttige vaardigheden als ze een huisdier verzorgen. Zo leren ze verantwoordelijk te zijn. Bijvoorbeeld omdat de hond moet worden uitgelaten of op een vaste tijd eten moet krijgen. Het blijkt zelfs dat kinderen die opgroeien met een huisdier over het algemeen meer zelfvertrouwen, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

5. Je komt nooit alleen thuis

Het is altijd fijn thuiskomen als je hond speciaal op jou staat te wachten en je begroet al kwispelend en vol enthousiasme. En misschien wel het allerfijnst, hij accepteert je helemaal zoals je bent en biedt altijd een luisterend oor. Totdat het eten in zijn voerbak ligt natuurlijk …

Verantwoordelijkheden

Overweeg je om een hond in huis te nemen? Dan wil je vast ook goed voor hem zorgen. Met bezoekjes aan de dierenarts voor vaccinaties en ontwormen en dergelijke. En soms (helaas) ook voor ingrepen die hoge medische kosten met zich meebrengen. Een huisdierenverzekering kan dan uitkomst bieden.

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.