Heupdysplasie of elleboogdysplasie bij je hond

Honden met de gewrichtsproblemen heupdysplasie of elleboogdysplasie hebben pijn. Maar welke honden hebben er last van? En hoe behandel je deze aandoeningen?

Vooral bij zwaardere honden

Heupdysplasie en elleboogdysplasie zijn ontwikkelingsstoornissen bij honden. Door pijnlijke heupen of ellebogen doet rennen, spelen en springen zeer. Beide aandoeningen komen vooral voor bij zwaardere honden. Ook worden ze gedeeltelijk veroorzaakt door erfelijke factoren.

Symptomen elleboogdysplasie en heupdysplasie

Honden met heupdysplasie hebben moeite met bewegen, komen moeizamer uit hun mand en springen niet zo goed meer op. Dit komt omdat hun heupgewricht niet goed meer in hun heupkom past. Honden met elleboogdysplasie lopen kreupel en hebben moeite met opstaan. Elleboogdysplasie is de verzamelnaam van een aantal verschillende aandoeningen in de ellebogen van de hond.

Behandeling heupdysplasie

Een dierenarts stelt de diagnose heupdysplasie van je hond vast na het maken van röntgenfoto's. Als je hond lichte heupdysplasie heeft, dan kunnen pijnstillers de klachten verminderen. Bij ernstigere vormen kan een operatie uitkomst bieden.

Behandeling elleboogdysplasie

Door het maken van röntgenfoto's checkt een dierenarts de ellebogen van je hond op elleboogdysplasie. Als de aandoening niet zo ernstig is, dan kunnen pijnstillers uitkomst bieden. Bij ernstigere klachten gaat de arts soms over op een operatie.

Vergoeding medische kosten bij dysplasie 

Ontstaan de klachten of aandoeningen aan heupen of ellebogen tijdens de looptijd van de verzekering? Dan ontvang je een vergoeding. Je betaalt een eigen bijdrage van 20%. Daarnaast is het eigen risico voor je hond € 50,- per verzekeringsjaar. Je betaalt dit dus niet voor elke declaratie. Voor preventief röntgenonderzoek krijg je geen vergoeding. Ontstonden de klachten of aandoeningen tijdens de wachttijd of voordat de verzekering inging? Dan vergoeden wij de kosten ook niet.

Geen dekking bij nieuw afgesloten verzekering

Heeft je hond al symptomen van heupdysplasie of elleboogdysplasie voordat je een verzekering bij ons hebt afgesloten? Dan vergoeden wij de medische kosten niet. Het gaat niet om het moment dat de dierenarts de diagnose stelt, maar het moment dat de klachten bij je hond zijn ontstaan.

Lees meer over de OHRA Huisdierenverzekering

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.