Betrouwbare puppyfokkers herkennen: 6 handige tips

Wil je een hond kopen? Dan is het belangrijk om niet te overhaast te werk te gaan. Via Google vind je al snel veel advertenties met schattige puppy’s. Maar hoe weet je nu of het een betrouwbare puppyfokker met gezonde en sociale pups is? Wij hebben wat tips voor je.

Kies altijd voor betrouwbare puppyfokkers

Niet alle fokkers vinden het welzijn van de dieren belangrijk. Soms groeien de pups bijvoorbeeld op in donkere vieze schuren. Of wordt de moeder van de pups uitgebuit doordat ze meerdere nestjes per jaar moet krijgen. Ook worden er soms pups met vrachtwagenladingen vol vanuit het buitenland gehaald. Deze foute fokkers en handelaars verdienen veel geld aan het verkopen van zoveel mogelijk pups. Deze pups hebben vaak ernstige gezondheidsproblemen en worden vaak niet goed ingeënt. Daarnaast worden de pups niet gesocialiseerd waardoor ze vaak gedragsproblemen hebben en agressief of angstig zijn.

Maak dus een bewuste keuze over waar je je pup koopt. Zo voorkom je dierenleed en bespaar je jezelf ook veel tijd, moeite en geld. Deze 5 tips helpen je goede en betrouwbare fokkers te vinden waar je een gezonde en sociale pup kunt kopen.

Tip 1: Check de puppyfokker en de advertentie

Mocht je een advertentie vinden die je aanspreekt, blijf dan toch kritisch. Door een paar simpele vragen te beantwoorden met “ja” of “nee” check je of het een betrouwbare aanbieder is:

  • Biedt de handelaar meerdere rassen aan en heeft hij veel verschillende advertenties?
  • Mag je de pup meteen meenemen of leveren ze de pup aan huis?
  • Is het een speciale aanbieding? Of adverteert de aanbieder met “laatste kans” of “op=op”?

Beantwoord je een of meerdere vragen met “ja”? Dan is de kans groot dat je met een foute puppyfokker of handelaar te maken hebt. Koop hier geen pup! 

Tip 2: Vraag naar deze informatie aan de puppyfokker voordat je gaat kijken

Om te voorkomen dat je tijdens een bezoek overspoeld wordt met informatie, kun je vooraf aan de puppyfokker vragen of hij de volgende informatie met je kan delen;

  • Informatie en/of foto’s van de pups (nestje) en hun ouders
  • Foto of kopie van het paspoort van de puppy
  • Concept koopcontract met de afspraken en voorwaarden
  • Gezondheidsonderzoeken van het ras en de ouderdieren met de genetische afwijkingen

Zorgvuldige en betrouwbare puppyfokkers doen graag de moeite om deze dingen naar je op te sturen. Ze zullen met trots foto’s delen van de pups en hun ouders. In het paspoort vind je het chipnummer van de pup. Ook kun je zien of en wanneer de pups zijn ingeënt. Check of de pup in Nederland is geboren, dat kun je vaak zien in het Europese paspoort van je hond. Een pup uit het buitenland brengt extra risico’s met zich mee vanwege gezondheidsproblemen, mogelijk gedragsproblemen en het ontbreken van de juiste inentingen.

Als de puppyfokker of handelaar je niks wil toesturen en je alleen maar telefonisch informatie wil geven, dan is dit een alarmbel. Foute puppyfokkers willen voorkomen dat er bewijs is van bijvoorbeeld afspraken die zijn gemaakt. Als er niks op papier staat, kun je dus ook nooit iets aantonen en heb je bijvoorbeeld ook geen garantie. Koop hier dus geen pup.

Tip 3: Vraag of je een paar keer bij de puppy's kunt komen kijken

Vraag vooraf aan de puppyfokker of je een paar keer kunt komen kijken. Het is ook goed om af te spreken dat je bij de eerste keer dat je komt kijken niet direct een pup meeneemt. Hoe lief ze ook zijn. Google voordat je gaat het adres. Is het een afgelegen schuur of loods? Of krijg je op het allerlaatste moment een ander adres toegestuurd waar je naar toe moet om de pups te bekijken? Dan is dit een slecht teken. Zeg de afspraak af en koop geen pup bij deze foute handelaar.

Tip 4: Stel veel vragen aan de puppyfokker en kijk goed om je heen bij een bezoek

Is de moederhond aanwezig? Ligt het nest in huis en is het schoon? Hoe reageren de pups? Lijken de pups op elkaar en/of de moederhond? Zijn de pups gechipt en geregistreerd op naam van de aanbieder of puppyfokker? Het is belangrijk dat de leefomgeving van de pups schoon en huiselijk is. Dat geeft aan dat ze opgegroeid zijn in een fijne omgeving waarin een pup zich goed kan ontwikkelen en kan wennen aan alles waar een huishond mee te maken krijgt. Zoals mensen die rondlopen, huiselijke geluiden, bezoek dat langs komt en eventueel andere huisdieren.

Natuurlijk check je niet alleen de omgeving, maar ook de puppy’s zelf. Soms mag je zelf een hond uit het nest kiezen, soms vindt een fokker het prettiger om het karakter van de pup te matchen aan zijn nieuwe baasje. In ieder geval kun je zelf vast kijken hoe de pups reageren op de aanwezige geluiden én op jou. Honden die in huis opgroeien, zullen al wat gewend zijn en bijvoorbeeld minder snel schrikken. 

Het zal lastig zijn om niet direct een pup mee te nemen bij het eerste bezoek, want ze zijn zo schattig! Maar neem nooit bij je eerste bezoek direct een pup mee. Ook niet om de pup te redden uit een slechte leefomgeving. De lege plek van deze pup wordt gewoon weer opgevuld met een nieuwe pup. Hiermee voorkom je dus geen dierenhandel- en leed. Wat kun je wel doen? Meld een verdachte situatie of verwaarlozing van dieren bij meldpunt 144 Red een dier.

Tip 5: Betrouwbare puppyfokkers geven hun pups nooit zomaar weg

Kijk er niet raar van op als een hondenfokker jou vragen stelt over je thuissituatie en levensstijl. Een goede en betrouwbare puppyfokker wil dat zijn pups goed terecht komen. Hij wil dus weten of jij geschikt bent als baasje voor zijn pup. Op basis van je antwoorden bepaalt hij samen met jou of een hond en/of het hondenras bij je past. Want een hond en/of ras heeft naast de leuke dingen ook minder leuke kanten. Deze zal de fokker je ook zeker meegeven. Hij wil namelijk dat je achter je keuze staat en weet waaraan je begint.

Een betrouwbare puppyfokker geeft je advies over hoe je de pup de eerste dagen het beste kunt begeleiden. Want het is spannend voor de pup om weg te zijn bij de moederhond. Betrouwbare hondenfokkers geven vaak iets mee uit het nest wat vertrouwd ruikt. En na de verkoop is de puppyfokker nog steeds geïnteresseerd in jou en de pup. Als je je zorgen maakt of vragen hebt, mag je altijd contact opnemen. Dat is een goede en betrouwbare puppyfokker.

Tip 6: Zet rustig alles op een rijtje

Zet alles nog even voor jezelf op een rijtje. Hoeveel tijd en aandacht kun jij je hond geven? Ook als je straks weer gewoon naar het werk moet gaan? Past dit hondenras bij jou? Als je alles goed doordacht hebt en je bent nog steeds enthousiast, neem dan contact op met de betrouwbare puppyfokker.

Maak goede en duidelijke vervolgafspraken met de puppyfokker en check goed het koopcontract. Hierin staat namelijk duidelijk wat de rechten en plichten zijn van de koper en verkoper. Let dus goed op of er dingen in staan waar je het niet mee eens bent en bespreek dit met de puppyfokker. Daarnaast is een koopcontract ook een eigendomsbewijs, dus belangrijk dat je deze hebt en bewaart. Alles op een rijtje? Bereid je dan goed voor op de komst van de pup.

Bij twijfel niet doen!

Hopelijk helpen deze tips je bij het vinden van een betrouwbare puppyfokker. Laat ook altijd je gevoel meespelen. Twijfel je? Dan kun je het beter niet doen. Goede en betrouwbare puppyfokkers hebben vaak maar weinig nestjes per jaar en werken daarom vaak met wachtlijsten. Laat je dus niet verleiden om een pup bij een foute fokker te komen omdat je niet wilt wachten. Kom je een verdachte situatie tegen of zie je dat er dieren worden verwaardloosd? Meld het dan direct bij meldpunt 144 Red een dier.

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je voorbereiden op je pup of hond

Je huis puppyproof

Komt er een pup in huis? Gefeliciteerd! Dan nu wel eerst even het huis puppyproof maken.

Puppy? Dit heb je nodig!

Komt er een puppy? Dan zijn er een aantal dingen die je in huis moet hebben. Bekijk de lijst.

Klaar voor een puppy?

Met deze checklist zie je of je aan alles hebt gedacht én klaar bent voor een pup.

Hondennamen top 100

Stoer, krachtig of schattig.. Bekijk de leukste hondennamen voor een reu of teef!