Een teek verwijderen bij je hond of kat. Zo doe je dat

Teken zijn bijna het hele jaar door actief. Al bij temperaturen van 5 tot 10 graden kunnen ze bijten, dus ook in de winter. Opletten geblazen dus! Teken zitten graag in hoog gras en tussen dode bladeren, in jouw tuin en in de natuur. Dus een teek is snel opgelopen, zeker door je huisdier. We vertellen je in deze blog graag meer over hoe je een teek kunt herkennen en natuurlijk hoe je het beste een teek verwijdert bij je hond of kat. 

Waar en wanneer zijn er veel teken?

Je huisdier heeft de meeste kans een tekenbeet op te lopen tussen maart en oktober. Vooral in gebieden met veel struiken, bomen en hoog gras, zoals heidevelden, duinen, beschutte weilanden en parken. Maar teken komen ook voor in je eigen achtertuin.

Op de website tekenradar.nl kun je zien waar in de afgelopen week de meeste tekenbeten voorkwamen. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een teken-app waarmee je kunt zien hoe teken eruitzien, wat je moet doen om ze snel te verwijderen en waar ze gesignaleerd zijn.

Hoe kun je een teek herkennen?

Een teek is een achtpotig diertje dat je vaak pas ziet nadat dat je hond of kat erdoor gebeten is. De teek overleeft door bloed van andere dieren of mensen. Je herkent ze aan het roodbruine achterlijf. De kleine bloedzuiger bijt zich vast in het lijf van je hond of kat en zwelt op naarmate hij meer bloed heeft gedronken. Als hij klaar is, laat hij vanzelf weer los. Het kan dus ook voorkomen dat je ‘volgegeten’ teken op de grond in je woonkamer ziet liggen.

Waarom moet je een teek verwijderen?

Veel teken dragen een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken bij mensen en bij dieren: de Borrelia burgdorferi. Als teken bijten kunnen ze die bacterie overbrengen. De ziekte van Lyme komt voor bij mensen, maar ook huisdieren kunnen deze bacterie krijgen door een tekenbeet. De ziekte kan allerlei nare gevolgen hebben: gewrichtsontstekingen, koorts, uitdroging en soms zelfs overlijden. Daarom is het belangrijk om teken snel en op de juiste manier te verwijderen. 

Een teek verwijderen doe je zo

Zit de teek nog los op de vacht van je hond of kat, dan kun je de teek gewoon (met een zakdoekje) weghalen. Hij heeft dan nog niet gebeten. Zit de teek wel vast? Volg dan deze stappen:

  1. Houd de haren rondom de teek uit elkaar, zodat je de teek goed kunt zien
  2. Pak de teek vast met een tekenpincet of tekentang. Zorg dat je de teek goed rond de kop vastpakt. Dat is het deel dat het dichtst tegen de huid van je hond of kat aan ligt
  3. Draai en trek tegelijkertijd voorzichtig. De teek komt nu vanzelf los
  4. Het kan zijn dat je kat of hond een bult heeft na het verwijderen van de teek. Dat is heel normaal en kun je vergelijken met een muggenbult.

Wat je nooit moet doen:

Voor het verwijderen van de teek de plek ontsmetten met alcohol of een ander ontsmettingsmiddel. De teek kan dan zijn maaginhoud uitspugen in het lichaam van je huisdier en misschien ook de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Is het verwijderen van een teek bij je hond of kat mislukt?

Het kan voorkomen dat het verwijderen van een teek bij een hond of kat mislukt. Soms blijft bijvoorbeeld de kop of een pootje van de teek zitten. Probeer dan eerst met een pincet of je deze alsnog kunt verwijderen. Doe je dat niet, dan kan dit een ontsteking veroorzaken. Ben je niet zeker van je zaak? Dan kun je altijd nog langs de dierenarts.

Een teek laten verwijderen door de dierenarts

Laat je de teek liever door een dierenarts verwijderen? Dat kan ook. Een consult kost ongeveer € 35,-. Eventuele pijnstillers en ontsmettingsmiddel na het verwijderen van de teek, kosten rond de € 50,-.

Tip:

Als je een huisdierenverzekering van OHRA hebt, krijg je het verwijderen van teken door de dierenarts gewoon vergoed. 

Weet je niet zeker wat je moet doen?

Ga voor vragen altijd langs je dierenarts. Hij heeft alle informatie en kan je het beste adviseren wat je moet doen.

 

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.