Help, ik moet een teek verwijderen bij mijn hond of kat!

Teken zijn bijna het hele jaar door actief. Zelfs in de winter zijn ze er. Al met temperaturen van 5 tot 10 graden kunnen ze bijten. Helaas, opletten geblazen! Teken zitten graag in hoog gras en tussen dode bladeren, in jouw tuin en in de natuur. Dus een teek is snel opgelopen, zeker door je huisdier. En als je hond of kat al een teek heeft, hoe verwijder je die dan?

Hoe kun je een teek herkennen?

Een teek is een achtpotig diertje dat je vaak pas ziet op het moment dat je hond of kat erdoor gebeten is. De teek overleeft door bloed van andere dieren of mensen. Je herkent ze aan het roodbruine achterlijf. De kleine bloedzuiger bijt zich vast in het lijf van je hond of kat en zwelt op naarmate hij meer bloed heeft gedronken. Als hij klaar is, laat hij vanzelf weer los. Het kan dus ook voorkomen dat je ‘volgegeten’ teken op de grond in je woonkamer ziet liggen

Waarom moet je een teek verwijderen?

Veel teken dragen een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken bij mensen en bij dieren: de Borrelia burgdorferi. Als teken bijten kunnen ze die bacterie overbrengen. De ziekte van Lyme komt voor bij mensen, maar ook huisdieren kunnen deze bacterie krijgen door een tekenbeet. De ziekte kan allerlei nare gevolgen hebben: gewrichtsontstekingen, koorts, uitdroging en soms zelfs dood. Daarom is het belangrijk om teken snel te verwijderen. Maar ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede preventie én behandeling als je hond of kat toch is gebeten.

Hoe verwijder je een teek?

Zit de teek nog los op de vacht van je hond of kat, dan kun je de teek gewoon (met een zakdoekje) weghalen. Hij heeft dan nog niet gebeten. Zit de teek wel vast? Volg dan deze stappen:

  1. Houd de haren rondom de teek uit elkaar, zodat je de teek goed kunt zien
  2. Pak de teek vast met een tekenpincet of tekentang. Zorg dat je de teek goed rond de kop vastpakt. Dat is het deel dat het dichtst tegen de huid van je hond of kat aan ligt
  3. Draai en trek tegelijkertijd voorzichtig. De teek komt nu vanzelf los

Wat je nooit moet doen:

Voor het verwijderen van de teek de plek ontsmetten met alcohol of een ander ontsmettingsmiddel. De teek kan dan zijn maaginhoud uitspugen in het lichaam van je huisdier en misschien ook de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Een teek laten verwijderen door de dierenarts

Laat je de teek liever door een dierenarts verwijderen? Dat kan ook. Een consult kost ongeveer € 35,-. Eventuele pijnstillers en ontsmettingsmiddel na het verwijderen van de teek, kosten rond de € 50,-.

Tip:

Als je een huisdierenverzekering hebt, krijg je het verwijderen van teken gewoon vergoed. Een verzekering kost rond de € 20,- per maand.

Waar en wanneer zijn er veel teken?

Teken komen voor vanaf temperaturen boven de 5 á 10 graden. Je huisdier loopt de meeste kans tussen maart en oktober. Vooral in gebieden met veel struiken, bomen en hoog gras, zoals heidevelden, duinen, beschutte weilanden en parken. Maar teken komen ook voor in je eigen achtertuin. Op de website www.tekenradar.nl kun je zien waar in de afgelopen week de meeste tekenbeten voorkwamen. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een teken-appwaarmee je kunt zien hoe teken eruitzien, wat je moet doen om ze snel te verwijderen en waar ze gesignaleerd zijn.

Weet je niet zeker wat je moet doen?

Ga voor vragen altijd langs je dierenarts. Hij heeft de beste informatie en kan je adviseren wat je moet doen.