Goed voorbereid met je hond op vakantie

Neem je jouw hond gezellig mee op vakantie? Dat kan ontzettend leuk zijn. Samen prachtige wandelingen maken en de nieuwe omgeving verkennen. Een relaxte vakantie begint bij een goede voorbereiding.

5 zaken waar je aan moet denken:

1. Begin op tijd met vaccinaties

Voordat je met je hond de grens over gaat moet hij de verplichte rabiësvaccinatie gehad hebben. Deze moet minimaal 21 dagen voor vertrek door de dierenarts worden gegeven. In sommige landen, zoals Engeland, geldt dat er voor vertrek een bloedtest bij de hond moet worden uitgevoerd. Om te kijken of er voldoende antistoffen tegen rabiës in het bloed aanwezig zijn.

2. Zorg voor een goede identificatie

In het buitenland moet je hond geïdentificeerd kunnen worden. Tegenwoordig moeten honden binnen 7 weken na de geboorte al gechipt worden. Het nummer van de chip moet ook in het inentingsboekje terug te vinden zijn. Is je hond nog niet gechipt? Dit kun je bij iedere dierenarts in Nederland laten doen. Wanneer je hond bij ons is verzekerd, wordt het plaatsen van een chip vergoed.

3. Denk ook aan het paspoort van je hond

Het dierenpaspoort heb je nodig om met je hond door Europa te reizen. Hierin staan alle gegevens van je hond. Je dierenarts houdt hierin bij welke vaccinaties en behandelingen je hond gehad heeft. Ben je per ongeluk het paspoort van je hond kwijtgeraakt? Vraag dan bij je dierenarts op tijd een nieuwe aan.

4. Weet wat de regels zijn in jouw vakantieland

In sommige landen mag de hond niet los in de auto. In Duitsland ben je bijvoorbeeld verplicht om je hond veilig vast te zetten tijdens de reis. Dit kun je doen met een speciale autogordel, een hondenrek of een autobench. Op de website licg.nl kun je nalezen welke regels gelden in verschillende Europese landen.

5. Check even hoe het zit met je verzekering

Met een reisverzekering voor mensen zijn ziektekosten van je hond in het buitenland niet gedekt. De medisch noodzakelijk behandelingen in Europa kun je verzekeren met een hondenverzekering. Zo kom je op vakantie niet voor verrassingen te staan en kun je je hond ook op vakantie altijd de nodige medische zorg geven wanneer hij dat nodig heeft.
 

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.