Castratie van je hond

Na castratie of sterilisatie is een hond niet meer vruchtbaar. Maar waarom zou je hier voor kiezen en hoe zit het met de kosten?

Waarom castreren of steriliseren

Honden worden gecastreerd of gesteriliseerd om te voorkomen dat ze zich voortplanten. Ook worden honden gecastreerd vanwege medische redenen, of om ongewenst gedrag tegen te gaan. Door de invloed van hormonen weg te nemen, wordt de kans op ziektes kleiner. En worden honden niet meer loops.

Verschil castratie en sterilisatie

Castratie en sterilisatie worden vaak met elkaar verward, maar er is een verschil. Sterilisatie betekent 'onvruchtbaar maken'. Castratie is een manier van steriliseren. Bij een castratie worden voortplantingsorganen verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld de teelballen van een reu en de eierstokken van een teef. De meeste honden zijn gecastreerd. In de volksmond wordt een castratie van een teef echter vaak een sterilisatie genoemd.

Soorten castratie

Een teef kan op verschillende manieren gecastreerd worden. Zo kunnen de eierstokken, de baarmoeder of beide organen worden verwijderd. Bij een reu worden de teelballen en bijballen verwijderd.

Ook kan bij reuen chemische castratie worden toegepast. Dan wordt de reu tijdelijk onvruchtbaar, na het toedienen van een injectie of implantaat. Voor een chemische castratie hoeft de hond niet onder narcose.

Kosten sterilisatie of castratie

De kosten van sterilisatie of castratie zijn hoger voor grotere en zwaardere honden. Ook is een castratie duurder voor een teef dan een reu. Kies je voor de aanvullende module Sterilisatie/Castratie bij de OHRA Huisdierenverzekering dan wordt 60% van de kosten vergoed, met een maximum van € 300,-. Uitzondering hierop is chemische castratie: die wordt niet vergoed.

Lees meer over de OHRA Huisdierenverzekering

 

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.