Huisdier en aansprakelijkheid: weet waar je aan toe bent

Je maakt een heerlijk, lange wandeling met je trouwe viervoeter. Je wandelt en besluit om jouw hond lekker te laten rennen. Je doet de riem af in het losloopgebied. Kijk hem gaan! Met veel plezier springt en rent hij over het veld en het aangrenzende fietspad. Per ongeluk loopt je hond een passerende mountainbiker omver. Zijn fiets raakt beschadigd en hij stelt jou aansprakelijk voor de schade. Wat nu?

Wanneer ben je aansprakelijk?

Die fijne wandeling krijgt zo een minder leuke wending. Als huisdierbezitter ben je aansprakelijk voor schade die jouw huisdier veroorzaakt. Het maakt niet uit of je er zelf bij bent. Ook als de buurvrouw jouw hond had uitgelaten en dit was gebeurd, ben jij als baas aansprakelijk. Gebeurt er iets wanneer je hond met een uitlaatservice mee is? Dan hangt het van de omstandigheden af wie er daadwerkelijk aansprakelijk is.

Hoe zit het met aansprakelijkheid en aanlijnen?

In sommige gebieden mag jouw hond heerlijk los rennen en ravotten. Niet elke hondenbezitter laat zijn dier loslopen. Mocht er vanuit speelsheid of enthousiasme een kleine ruzie ontstaan tussen honden, dan is de eigenaar van de loslopende hond aansprakelijk als de andere hond is aangelijnd. Dit is het risico van de hondenbezitter. Zijn beide honden aangelijnd? Dan zijn beiden aansprakelijk voor het gedrag van de eigen hond.

Zorgeloos op pad

De fietser stelt jou aansprakelijk voor de beschadigingen aan zijn fiets. Dan is het goed als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Deze verzekering vergoedt namelijk schade die jouw huisdier veroorzaakt bij anderen. Een hond kan een vaas omstoten bij vrienden of net even te enthousiast wroeten in de tuin van je buren. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de schade die je huisdier veroorzaakt.

Je hond kan zelf gewond raken bij de aanrijding met de fiets. Dit valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor kun je een huisdierenverzekering afsluiten. Met een huisdierenverzekering verzeker je jouw hond of kat tegen verwondingen of aandoeningen. Zo voorkom je vervelende extra kosten en kun je lekker onbezorgd mooie lange wandelingen maken.