Huisdier en aansprakelijkheid: weet waar je aan toe bent

Je maakt een heerlijke, lange wandeling met je trouwe viervoeter. Je wandelt in het losloopgebied en besluit om jouw hond lekker te laten rennen. Kijk hem gaan! Met veel plezier springt en rent hij over het veld en het aangrenzende fietspad. Per ongeluk loopt je hond een passerende mountainbiker omver en zijn fiets raakt beschadigd. Die fijne wandeling krijgt zo een minder leuke wending. Hoe zit het nu met de aansprakelijkheid voor de schade door je huisdier? 

Ben je aansprakelijk voor schade door je huisdier?

Als huisdierbezitter ben jij aansprakelijk voor schade die jouw huisdier veroorzaakt. Ben je er zelf niet bij als er iets gebeurt, dan hangt het van de situatie en omstandigheden af wie er aansprakelijk is. Bijvoorbeeld wanneer je buurvrouw je hond uitlaat. Laat ze hem los lopen op een plek waar dit niet mag, dan is je buurvrouw aansprakelijk. Als je buurvrouw je hond had aangelijnd en er was dan een ongeluk gebeurd, dan ben jij als eigenaar aansprakelijk. Het hangt dus van de situatie en omstandigheden af wie aansprakelijk is.  

Hoe zit het met aansprakelijkheid en aanlijnen?

In sommige gebieden mag jouw hond heerlijk los rennen en ravotten. Niet elke hondenbezitter laat zijn dier loslopen. Mocht er vanuit speelsheid of enthousiasme een kleine ruzie ontstaan tussen honden, dan is de eigenaar van de loslopende hond aansprakelijk als de andere hond is aangelijnd. Dit is het risico van de hondenbezitter. Zijn beide honden aangelijnd of loslopend? Dan zijn beiden aansprakelijk voor het gedrag van de eigen hond.

Zorgeloos op pad

Loopt je hond een passerende mountainbiker omver en raakt zijn fiets beschadigd? Dan stelt de fietser jou aansprakelijk voor de beschadigingen aan zijn fiets. Dan is het goed als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Deze verzekering vergoedt namelijk schade die jouw huisdier veroorzaakt bij anderen. Een hond kan een vaas omstoten bij vrienden of net even te enthousiast wroeten in de tuin van je buren. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de schade die je huisdier veroorzaakt.

Als je huisdier gewond raakt

Je hond kan zelf gewond raken bij de aanrijding met de fiets. Dit valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor kun je een huisdierenverzekering afsluiten. Met een huisdierenverzekering verzeker je jouw hond of kat tegen verwondingen of aandoeningen. Zo voorkom je vervelende extra kosten en kun je lekker onbezorgd mooie lange wandelingen maken.

Ook interessant voor jou

Kattennamen top 100

Bekijk de leukste en populairste kattennamen.

Hondennamen top 100

Bekijk de leukste en populairste hondennamen.

Hoe herken je een betrouwbare puppy fokker?

We geven je 5 handige tips.