5 tips om rekening mee te houden als je hond graag zwemt

In de zomer is het ook voor honden heerlijk om een frisse duik te nemen. Zwemmen is gezond voor je hond en een leuke en goede manier om af te koelen op een warme dag. De meeste honden zijn gek op zwemmen en springen op een warme dag maar wat graag in iedere waterplas die ze tegenkomen. Kies daarom een plek waar je hond veilig kan zwemmen. 

Niet alle honden kunnen zwemmen

Vaak wordt gedacht dat alle honden kunnen zwemmen. Toch is niet elke hond een even goede zwemmer. Sommige rassen springen héél graag het water in, zoals de Labrador en de Spaanse Waterhond. De Labrador heeft zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen. Er zijn daarentegen ook rassen die door hun lichaamsbouw of vacht niet of moeizaam kunnen zwemmen. Zoals de Engelse Basset met zijn zware lijf en korte poten en de Schapendoes die in het water topzwaar wordt vanwege zijn dikke vacht.

Goed voor de gezondheid

Tijdens het zwemmen beweegt je hond zijn gewrichten zonder deze te belasten. Dat remt gewrichtsslijtage af. Door de bewegingen die de achterpoten tijdens het zwemmen maken, traint hij meteen de bilspieren. Zwemmen in kalm water is goed voor het versterken van de buik- en rugspieren van honden met een lange rug, zoals een teckel. Bij zwemmen in stromend water worden de spieren van je hond gemasseerd.

Samen met je hond van de glijbaan roetsjen

Liefhebbers kunnen hun hond meenemen naar een zwembad. Sommige zwembaden organiseren als afsluiting van het zwemseizoen een speciale hondenzwemdag. Je hond kan dan samen met andere honden en baasjes in het zwembad zwemmen.

5 tips voor als je hond graag zwemt

Als je een hond hebt die graag zwemt, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zie onze 5 adviezen: 

1. Kies een plaats uit met schoon en veilig zwemwater

Blauwalg kan gevaarlijk zijn voor honden als ze het binnenkrijgen. Kies daarom voor een plek waar het water ‘beweegt’. In stilstaand water krijgt bacteriegroei meer kans. Op zwemwater.nl zie je hoe de waterkwaliteit is door het hele land.

2. Zorg dat je hond goed is ingeënt

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bacteriën die door ratten via hun urine wordt uitgescheiden. Honden (en ook mensen) lopen risico op deze ziekte als ze zwemmen in open water waar ratten zijn. Je hond is te beschermen met een jaarlijkse vaccinatie. Voor mensen is er geen vaccinatie om de ziekte van Weill te voorkomen. 

3. Voorkom een zoutvergiftiging

Veel honden drinken van water waarin ze zwemmen. Bij zeewater moet je oppassen dat je hond niet te veel water binnenkrijgt, want het zout kan een zoutvergiftiging veroorzaken. Neem schoon drinkwater voor je hond mee als je naar zee gaat en laat hem daar voor en na het zwemmen van drinken. Spoel hem na het zwemmen af met zoet water en wrijf hem goed droog.

4. Let op hoe de kant en bodem eruitzien

Glibberige of scherpe stenen en schelpen in het water, zoals mossels kunnen voor pootblessures zorgen. 

5. Ook honden kunnen verbranden

Zorg dat de hond goed opdroogt en niet te lang in de volle zon blijft staan. Kortharige honden kunnen makkelijk verbranden en bij langharige honden kan de huid gaan broeien, waardoor er mogelijk smetplekken ontstaan.

Nog een laatste tip: een blije hond betekent (vaak) een blij baasje. Vergeet dus niet te genieten van het uitzicht van je vrolijk spelende hond. 

Veel zwemplezier! 

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.