Oormijten kat

Je ziet je kat steeds krabben aan zijn oren en schudden met zijn koppie. Niet fijn om te zien. Het kan zomaar zijn dat hij last heeft van oormijt. Dat is niet direct gevaarlijk, maar je kat wordt wel gek van de jeuk. Lees hoe je hem kunt helpen.

Wat is oormijt

Oormijt is een parasiet die in het oor van je kat zit. Het gaat om kleine spinachtige beestjes die oorsmeer, weefselvocht en huidschilfers eten. Oormijten komen vaak voor bij kittens en zijn erg besmettelijk. De dierenarts kan oormijten vaststellen. Heeft je kat oormijten? Maak de oren dan goed schoon en behandel hem met de juiste medicijnen.

Oormijt herkennen bij je kat

Oormijten komen vaak voor bij jonge katjes, maar oudere katten kunnen er ook last van hebben. Als je kat oormijten heeft dan raken zijn oren geïrriteerd, waardoor ze nog meer smeer produceren. De mijten krijgen zo alleen maar meer voeding en de infectie breidt zich uit. Oormijten komen vaak voor en zijn ongevaarlijk, maar wel heel vervelend voor je kat. Vaak zijn de oormijten al een tijdje aanwezig voor je het ontdekt. De symptomen die lijken op de klachten bij een oorontsteking. Zo kun je oormijten herkennen:

 • Je kat krabt vaak aan zijn oren.
 • Hij houdt zijn kopje scheef en schudt ermee.
 • Er zit zwarte of bruine afscheiding in zijn oren.
 • Er komt een nare lucht uit zijn oren.

Behandeling van oormijten bij katten

Een oormijtinfectie gaat niet vanzelf over. Het is dus belangrijk om je kat te behandelen. Wacht daar niet te lang mee, want als de mijten lang in het oor zitten, kan er een chronische ontsteking ontstaan. Bovendien kan je kat andere dieren besmetten. Als de oortjes van je kat heel vuil zijn, dan is het goed om ze eerst schoon te maken. Daar zijn speciale oorcleaners voor. Krijg je het daarmee niet schoon, dan moeten de oren gespoeld worden. Behandel de oren daarna met een mijtdodend middel. Vraag je dierenarts om advies, ook over het aanbrengen. Meestal moet je de behandeling na een paar weken herhalen.

Moet ik naar de dierenarts als ik oormijten vermoed?


Oormijten kun je aan de buitenkant van het oor niet vaststellen. Als je vermoedt dat je kat er last van heeft, ga dan met hem naar de dierenarts. Die kijkt met een otoscoop in het oor van je kat. Soms is een uitstrijkje van de oren nodig. Alleen op deze manier zijn oormijten vast te stellen. De dierenarts geeft advies over de behandeling en kan de oren van je kat schoonmaken als dat nodig is. Maar je kunt dit ook zelf doen.

Wie betaalt de oormijtbehandeling?

Een behandeling tegen oormijt krijg je niet vergoed met een huisdierenverzekering. Het consult daarentegen wel. 

Bekijk hier de vergoedingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt. 

Hoe voorkom ik oormijten bij mijn kat?


Het is lastig om oormijt te voorkomen. Meestal krijgt je kat het omdat hij met andere dieren gespeeld heeft die oormijt hebben. Als je kat oormijt heeft, behandel dan al je huisdieren, want oormijt is besmettelijk. Maak ook je huis goed schoon. Zo roei je de oormijt snel uit.

Voorkom hoge kosten met een Plus dekking

De kosten voor artrose bij de hond betaal je zelf. Heb je een OHRA Huisdierenverzekering met Plus dekking? Dan krijg je de medische behandelkosten vergoed, of een deel hiervan. De kosten voor het behandelen van slijtage aan de gewrichten bij de hond hangen af van welke behandeling nodig is. Denk aan kosten voor:

 • Het maken van röntgenfoto’s bij de dierenarts
  Kosten: € 50,- tot € 70,- per röntgenfoto
 • Pijnstillers en ontstekingsremmers*
  Kosten: afhankelijk van gewicht en soort € 1,- tot € 3,- per dag
 • Speciale voeding en voedingssupplementen*
  Kosten: afhankelijk van gewicht en soort € 0,50 tot € 1,- per dag
 • Bewegingstherapie bij de fysiotherapeut
  Kosten: ongeveer € 75,- per behandeling
Kosten voor pijnstillers, voeding, voedingssupplementen en ontstekingsremmers vergoeden wij niet. Bekijk welke kosten we vergoeden met een huisdierenverzekering van OHRA.

Hoe voorkom je artrose bij honden?

Artrose bij honden is een ouderdomskwaal en kun je niet zomaar voorkomen. Is je hond in goede gezondheid, dan zal hij in de regel minder snel last hebben van gewrichtsslijtage. Extra aandacht voor onderstaande aspecten van de gezondheid van je hond is daarom belangrijk:

 • Het gewicht van je hond. Zorg dat je hond geen overgewicht krijgt.
 • Regelmatige en voldoende beweging. Ga een paar keer per dag een lekkere wandeling maken.
 • Gezonde voeding. Gebruik eventueel de speciale voedingssupplementen die pijn en gewrichtsslijtage verminderen.
 • Controle bij de dierenarts. Zorg dat je op tijd naar de dierenarts gaat als je denkt dat hij last krijgt van artrose.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.