Jack russel terriër kopen

Wat kost een jack russel terriër?

Een jack russel terriër van een verantwoorde fokker kost zo’n € 700,- tot € 1.000,- of meer. Een goede fokker geeft de nodige zorg en aandacht aan het fokken van een gezonde, sociale pup. Door het uitvoeren van DNA onderzoeken en medische keuringen van de ouderdieren, voorkomt de fokker dat hij ongezonde pups fokt. Dit zorgt wel voor extra kosten waardoor een jack russel terriër duurder kan zijn in aanschaf.

Denk naast de aanschafkosten ook aan kosten voor voeding, de hondenbelasting, de dierenarts en een puppycursus. En houd rekening met het risico op ongelukjes, aandoeningen en ziektes op latere leeftijd.

Wat is het karakter van een jack russel terriër?

De jack russel terriër behoort tot de rasgroep terriërs en is een jachthond. De jack russel terriër werd vroeger dan ook ingezet voor de vossenjacht. Het instinct om te jagen en te graven heeft hij nog steeds en hij blaft naar al zijn vijanden. Dit gedrag moet je niet onderschatten. Hij is moedig, soms overmoedig én onvermoeibaar. Laat je niet misleiden door zijn grootte, de jack russel is klein van stuk maar groot qua ambitie. Hij valt van alles aan, van muis tot vos.

De terriër is actief en houdt van spelen. Het hondje kan het goed vinden met kinderen, maar kan bijvoorbeeld ook in wapperende kleding happen. Zorg dus dat er in gezelschap met kinderen altijd een volwassen iemand in de buurt is. De jack russel wordt gemiddeld 15 jaar oud. Zijn ideale baasje is actief en heeft de leiding.

Hoe houd je een jack russel terriër gezond?

Een jack russel terriër gezond houden, heb je voor het grootste deel zelf in de hand. Een jack russel met een gladde vacht heeft weinig vachtverzorging nodig. Maar gaat het om een jack russel met een ruwe vacht of een mix van ruw en glad haar? Dan is het nodig om de vacht een paar keer per jaar te laten bijwerken in een trimsalon. Ook is het belangrijk om zijn gebit regelmatig te poetsen; zo gaan zijn tanden lang mee. En dat is belangrijk, want een jack russel terriër kan erg oud worden.

Een jack russel terriër is niet de makkelijkste hond om op te voeden. Met een puppycursus en basistraining leer je dit beestje goede manieren. Zorg voor een goede socialisatie - de fokker is hier als het goed is al mee begonnen - en duidelijke regels in huis. Je jack russel is graag druk in de weer, lekker actief en op zoek naar avontuur. Blijf hem hierin motiveren, zo houd je jouw viervoeter gelukkig. Ook is voldoende beweging en goede voeding belangrijk om overgewicht te voorkomen.

Een aantal ziektes en aandoeningen komt bij dit ras wat vaker voor. Sommige aandoeningen zijn erfelijk zoals Primaire Lens Luxatie (PLL). Dit is een oogafwijking die leidt tot blindheid. Maar ook een losse knieschijf, patella luxatie, komt regelmatig voor. Patella luxatie zorgt ervoor dat je hond niet meer goed kan lopen.

Wanneer ga je met een jack russel terriër naar de dierenarts?

Je gaat met je jack russel terriërpup naar de dierenarts voor inentingen en gezondheidscontroles. Deze afspraken vinden plaats als je pup 9 en 12 tot 14 weken oud is. De dierenarts of paraveterinair controleert of je hondje gezond is en of zijn tandjes goed wisselen. Dit zijn preventieve controles. Als je hondje 1 jaar is, krijg je hiervoor jaarlijks een oproep van de dierenarts.

Sommige pups krijgen op jonge leeftijd last van diarree. Dit kan ontstaan door een parasiet of omdat ze moeten wennen aan een nieuwe omgeving of nieuwe voeding. Stap daarom nooit zomaar over op andere voeding. Vraag de fokker welk voer hij gebruikt en blijf dat voeren. Wil je overstappen op een andere voeding of een ander merk? Doe dat dan voorzichtig stap voor stap.

Jack russel pups zijn erg nieuwsgierig. Voor je het weet steekt je jack zijn neus in een wespennest of eet hij iets op wat hij niet kan verteren. Een bezoekje aan de dierenarts is dan onvermijdelijk.

Lukt het niet om zijn tanden regelmatig te poetsen? Dan kan zijn gebitje na enkele jaren behoorlijk smerig worden. Zodra je jack uit zijn bekje begint te stinken is er reiniging nodig. Ook daarvoor ga je naar de dierenarts. Wacht niet te lang, want dan kan het tandvlees gaan ontsteken en kunnen de tanden gaan rotten. Dat is bij mensen pijnlijk, dus bij honden ook!

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je hond nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Een consult bij de dierenarts: ongeveer € 40,- tot € 45,-. Let op: een spoedconsult in de avond of in het weekend kost vaak 2 of 3 keer zo veel
  • De noodzakelijke operatie bij een Patella Luxatie: afhankelijk van de gekozen methode € 1.500,- of meer

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je jack russel terriër niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest.  
 
Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Hondenverzekering. 

Wat kost een puppytraining voor je jack russel terriër?

Je kunt kiezen uit verschillende puppycursussen en gedragstrainingen. Hieronder lees je meer uitleg en de bijbehorende kosten:

  • Een puppytraining is belangrijk voor een goede socialisatie. Ook krijg je op die manier veel handige tips voor de opvoeding van je hondje. Een gehoorzaamheidstraining of jachttraining is ook leuk om samen met je jack russel te doen. De kosten voor een puppytraining of jachttraining verschillen per hondenschool. Bij sommige hondenscholen betaal je per les. Je kunt dan kiezen uit individuele begeleiding, een groepsles of een combinatie hiervan. Vaak kan je een pakketprijs afnemen voor een aantal lessen of een bepaalde periode.
  • Gedragstherapie biedt hulp aan de jack russel terriër en zijn baasje bij ongewenst gedrag. Let op: blaffen en bijten is niet per se ongewenst maar ook instinct. De gedragstherapeut leert je hoe je hier goed mee kan omgaan. De kosten voor de intake zijn ongeveer € 150,- en het uurtarief is daarna ongeveer € 75,-.

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus, gehoorzaamheidstrainng en jachttraining betaal je zelf. Afhankelijk van je huisdierenverzekering vergoedt OHRA wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën OHRA vergoedt en uit welke extra dekkingen je kunt kiezen? Bekijk dan de vergoedingen van de hondenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.