Ruwharige Teckel kopen

Karakter op korte pootjes, dat is de Ruwharige Teckel. Dit felle beestje weet wat ie wil, maar is tegelijkertijd erg aanhankelijk en is graag bij zijn baasje in de buurt. Als hij je met zijn lieve ogen aankijkt van onder zijn borstelige wenkbrauwen, ben je verkocht. We vertellen je graag meer over deze eigenwijze rashond. 

Hoe is het karakter van een Ruwharige Teckel? 

Jagersinstinct

In zijn kleine lijf zit de intelligentie en moed van een grote hond. Die karaktereigenschappen had hij nodig toen hij vroeger werd ingezet voor de ondergrondse jacht op vossen en dassen. Daar was hij erg geschikt voor met zijn korte pootjes en lange, slanke lijf. Dat jagen is hij niet verleerd, ook al is de Ruwharige Teckel inmiddels een echte gezinshond. Als hij mee op pad gaat, struint hij het liefst door de struiken, op zoek naar geursporen. Houd hem goed in de gaten, want die sporen volgt hij en voor je het weet is ie ervandoor of zit ie vast in een konijnenhol.

Gezelschapsdier én waakhond

Ruwharige Teckels houden ook van gezelligheid. Uitgeput van een lange wandeling kruipt hij graag lekker bij je op schoot. Met kinderen kan hij goed overweg, zeker als die al wat ouder zijn. Bij vreemden is hij soms afwachtend. Voor inbrekers hoef je niet bang te zijn, want als hij het niet vertrouwt dan komt de waakhond in hem naar boven en maakt hij lawaai voor tien. 

Zo houd je een Ruwharige Teckel gezond

Een Ruwharige Teckel heeft een snelle stofwisseling en een kleine maag. Geef hem dus hondenvoer dat geschikt is voor kleine rassen en verdeel dat in bescheiden porties over de dag.

Vacht

Zijn korte stekelige, dikke vacht heeft weinig verzorging nodig. 2 keer per jaar zijn vacht laten plukken door een professionele trimmer is voldoende. Haal wel elke week even een kam door zijn borstelige wenkbrauwen en baard.

Gebit

Ruwharige Teckels hebben nogal eens last van een slecht gebit, dus geef hem speeltjes om op te kauwen en poets regelmatig zijn tanden.

Veel beweging

Tot slot heeft de Ruwharige Teckel veel beweging nodig. Zo voorkom je dat je Ruwharige Teckel te dik wordt. Overgewicht zorgt voor nog meer ziektes en kwaaltjes. Nu kan je je voorstellen dat de lange rug van een Ruwharige Teckel niet sterk genoeg is voor een bolle buik. Die lange rug is kwetsbaar, voorkom dat je Ruwharige Teckel veel trappenloopt of van of op de bank springt. 

Wanneer moet een Ruwharige Teckel naar de dierenarts?

Hernia

Door hun lange lijf zijn Ruwharige Teckels gevoelig voor een hernia. En om die reden komen ze nogal eens bij de dierenarts. Fysiotherapie, een laserbehandeling of een operatie kunnen dan helpen. 

Hart

Een andere aandoening die veel bij dit ras voorkomt, is een niet goed sluitende hartklep. Dat heet mitralisklep degeneratie. Je merkt dan dat je Teckel snel moe wordt, moeilijk ademhaalt of hoest. Vermoed je dat je viervoeter hartproblemen heeft? Laat dan een echo maken door de dierenarts.

Ogen

Naast rugproblemen en hartproblemen komen oogproblemen ook wel eens voor. Glaucoom kan voorkomen in één of beide ogen door een verhoogde druk in het oog. Het is pijnlijk en je Ruwharige Teckel kan er blind van worden. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole zal de dierenarts hier op letten. Bovendien zal een goede fokker zijn best doen om dit erfelijke probleem te voorkomen. Vraag je fokker om meer informatie.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Wat een bezoekje aan de dierenarts kost, hangt natuurlijk af van de aandoening en de behandeling. Hieronder zie je de kosten van een aantal veelvoorkomende behandelingen. 

  • Hartecho € 200,-
  • Hernia-operatie circa € 3.200,- tot € 3.500,- exclusief CT scan
  • Sterilisatie of castratie: € 180,- tot € 650,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De rekening van de dierenarts kan flink oplopen en als baasje zijn die kosten voor jou. Om te voorkomen dat je jouw hond niet kunt laten behandelen, is het verstandig om een verzekering voor hem af te sluiten. Denk aan de OHRA Hondenverzekering. Je krijgt dan een vergoeding voor de meeste medisch noodzakelijke kosten. Wat je precies vergoed krijgt en hoe hoog die vergoeding is, hangt af van de dekking die je kiest.

Bekijk de verschillende pakketten en vergoedingen

Opvoeding van je Ruwharige Teckel

Een goede gehoorzaamheidscursus en goede socialisatie is voor dit ras een must. Je zult zien dat jouw Ruwharige Teckel slim is en snel leert.

Je hoort trouwens vaak dat je een Teckel niet kunt opvoeden, maar dat is zeker niet het geval. Wel is het zo dat Teckels het je niet gemakkelijk zullen maken. Ze zijn vrij fel en vragen om een consequent en geduldig baasje. Maar zeg nou zelf, dat pittige karakter in dat kleine lijfje is toch juist wat dit beestje zo leuk maakt!