Engelse cocker spaniël kopen

Heb je de film Lady en de Vagebond gezien? Dan ben je vast verliefd geworden op de Engelse cocker spaniël. En ja, het vertederende beeld dat je in de film ziet, klopt. De Engelse cocker spaniël is een zachtaardige en aanhankelijke hond die houdt van lekker eten. Maar hij heeft ook energie voor 10! We vertellen je graag meer over dit lieve, onstuimige beestje.

Wat is het karakter van een Engelse cocker spaniël? 

Met de Engelse cocker spaniël haal je een echte vrolijkerd in huis. In een enthousiast bui kwispelt hij aan één stuk door. Van oorsprong is de Engelse cocker spaniël een jager en dat merk je nog aan zijn energie. Hij is onvermoeibaar! Kinderen en andere honden vindt hij leuk. Sterker nog, je doet hem een groot plezier met gezelschap. Hij houdt van reuring en gezelligheid. Maar ben je een keer verdrietig dan is hij er ook voor je. Want een Engelse cocker spaniël voelt jouw stemming feilloos aan. 

Hoe houd je een Engelse cocker spaniël gezond?

De Engelse cocker spaniël houdt van actie. Van een klein blokje om wordt hij dan ook niet warm of koud. Hij wil meer! Een flinke wandeling, spelen in de tuin of behendigheidsoefeningen. Houd hem buiten wel aan de lijn, want door zijn jachtinstinct gaat hij nog wel eens achter een vogel of een konijn aan. Lekker veel bewegen vindt hij niet alleen leuk, je voorkomt zo ook dat hij te dik wordt. Overgewicht is zielig, bovendien leidt het vaak tot veel meer kwaaltjes en ziektes. 

Ook qua vacht vraagt dit ras om tijd en aandacht. Zo moet hij om de 2 maanden naar de trimsalon. En om nare klitten te voorkomen, is het verstandig om hem regelmatig te borstelen. Check na een wandeling ook of er geen takjes in zijn vacht zijn blijven hangen. Een laatste tip: voorkom vieze tanden en alle gevolgen daarvan door zijn tanden regelmatig te poetsen.

Wanneer moet een Engelse cocker spaniël naar de dierenarts? 

Natuurlijk ga je met je Engelse cocker spaniël naar de dierenarts voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties. Daarnaast maak je een afspraak als je denkt dat hij iets mankeert. Let bij de Engelse cocker spaniël extra op de oren. Hij heeft namelijk een erfelijke aanleg voor het vestibulaire syndroom. Dat is een ziekte die leidt tot evenwichtsstoornissen of doofheid. De hangoren bevorderen ook schimmels, ontstekingen en irritaties. Controleer hem dus regelmatig en vermoed je een ontsteking, ga dan meteen naar de dierenarts. Zo bespaar je je Engelse Cocker Spaniel veel leed want oorproblemen kunnen erg pijnlijk zijn.

Ook oogproblemen komen voor en heupdysplasie en hartproblemen. Een goede fokker besteed hier aandacht aan door zorgvuldig te fokken met behulp van onderandere DNA-onderzoek. 
 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

De Engelse cocker spaniël is van nature een sterk ras. Maar ook deze hond kan ziek worden. Of hij kan naar de dierenarts moeten voor een ingreep zoals een sterilisatie. We zetten de kosten van de meest voorkomende behandelingen voor je op een rij.  

 • Sterilisatie:
  Circa € 350,- tot € 500,- voor een “gewone” sterilisatie. En € 500,- € 650,- voor een laparoscopische sterilisatie. Afhankelijk van het gewicht. 

 • Consult dierenarts:
  € 40,- tot € 50,- 

 • Problemen aan de oren: 
  Vaak zijn meerdere consulten noodzakelijk, deze problemen zijn niet altijd heel snel verholpen: circa € 50,- tot € 200,-

 • Gebitsproblemen:
  Van een eenvoudige reiniging van circa € 175,- tot wel meer dan € 750,- en € 1000,- bij complicaties, bijvoorbeeld als tanden getrokken moeten worden en er (röntgen)foto's gemaakt moeten worden. 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 


Is jouw hond ziek dan ben je blij als de dierenarts iets voor hem kan doen. Ook al hangt er een prijskaartje aan de behandeling. Gelukkig weten steeds meer mensen dat ze hun hond kunnen verzekeren. Bijvoorbeeld met de OHRA Huisdierenverzekering. Deze vergoedt de meeste medisch noodzakelijke kosten. Een geruststellende gedachte, want zo kun jij je hond altijd de behandeling geven die nodig is. 

Bekijk alle pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Opvoeding van je Engelse cocker spaniël 

De Engelse cocker spaniël vraagt een zachte, consequente opvoeding. Elke uitzondering ziet hij als nieuwe regel en gebruikt hij om zijn zin te krijgen. Gelukkig is het opvoeden van dit ras goed te doen. Ook voor een beginner. Dat neemt niet weg dat puppycursus altijd een goed idee is. Door goed gedrag te belonen bereik je heel erg veel. Let wel op met die snoepjes. Hij zal vragen om meer en jouw grootste uitdaging is dan om niet toe te geven aan dat smachtende smoeltje!  


Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.