Zorgverzekeringen vergelijken: 5 belangrijke punten

zorgverzekering vergelijken

De zorgverzekeringen voor 2016 zijn bekend. Denk je erover om over te stappen naar een andere verzekeraar? Dan is het belangrijk dat je zorgverzekeraars goed tegenover elkaar zet. Uiteraard zijn de premie en hoogte van de vergoedingen hierbij van belang. Maar op welke andere punten moet je letten als je zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt? Wij zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij.

1. Mag je zelf je zorgverlener kiezen of niet?

Niet alle zorgverzekeringen bieden vrije zorgkeuze. Dat wil zeggen dat je niet overal mag bepalen bij welke zorgverlener of welk ziekenhuis je je laat behandelen. Tenminste, niet als je niet zelf (een deel van) de kosten wilt betalen. De soort zorgverzekering bepaalt of je vrije zorgkeuze hebt:

– Bij een budgetpolis kun je vaak bij een beperkt aantal zorgverleners en ziekenhuizen terecht. Anders betaal je maximaal 35% van de rekening van je behandeling zelf.

– Bij een naturapolis heeft jouw zorgverzekeraar een contract met een zorgverlener of ziekenhuis. Bij die ‘gecontracteerde zorg’ krijg je de behandelingen vergoed. Kies je voor niet-gecontracteerde zorg, dan krijg je maar een deel van de behandeling vergoed. Je betaalt maximaal 35% zelf.

– Bij een restitutiepolis mag je altijd zelf kiezen door wie je je laat behandelen. Je krijgt dit altijd volledig vergoed. Let wel op de voorwaarden: sommige zorgverzekeraars vergoeden tot een bepaald tarief. Die tarieven vind je op de website van de zorgverzekeraar.

Bekijk altijd welke soort polis het beste bij jou past.

2. Is er een beperkt aantal behandelingen per zorgverlener?

Ieder jaar kopen zorgverzekeraars zorg in bij zorgverleners. Bij een naturapolis en een budgetpolis heb je daarbij te maken met een omzetplafond. Dat is het maximumbudget dat een zorgverlener krijgt om een bepaalde behandeling uit te voeren. Is dat budget op, dan kun je voor die behandeling niet meer terecht bij die zorgverlener. Tip: wil je er zeker van zijn dat je je kosten altijd vergoed krijgt als het omzetplafond van de zorgverlener is bereikt? Kies dan voor een restitutiepolis.

3. Heeft de aanvullende verzekering een medische keuring, een wachttijd of leeftijdsafhankelijke premie?

Bij de basisverzekering geldt de zogenaamde acceptatieplicht: een zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren, ongeacht je leeftijd, geslacht of gezondheid. Bij aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars wél zelf bepalen of ze jou willen verzekeren. En tegen welke prijs. Dat betekent dat je te maken kunt krijgen met:

Medische selectie. Je moet dan vragen beantwoorden over je gezondheid of je gebit. Op basis daarvan besluit de zorgverzekeraar of hij je wil verzekeren of niet.

Leeftijdsafhankelijke premie. Je betaalt dan meer als je in een bepaalde leeftijdscategorie zit.

Wachttijd. Je hebt dan bijvoorbeeld het eerste jaar geen recht op orthodontie, terwijl je er wel voor betaalt.

Check altijd of de zorgverzekering zulke voorwaarden stelt. En welke invloed dat op jou heeft. Bijvoorbeeld als je bij de ene zorgverzekering meer betaalt dan bij de andere omdat je een jaartje ouder bent.

4. Wil je een aanvullende verzekering?

Of je een aanvullende (tandarts)verzekering nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Een aanvullende verzekering is bijvoorbeeld een goed idee als je van plan bent om een buitenlandse reis te gaan maken, of je hebt fysiotherapie nodig voor RSI-klachten. Elke zorgverzekering heeft weer andere dekkingen voor aanvullende verzekeringen. Vergelijk altijd wat een zorgverzekering precies vergoedt op de gebieden die jij nodig hebt. En kies dan de aanvullende verzekering die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

5. Welke service verleent de zorgverzekeraar?

Natuurlijk kijk je in de eerste plaats naar wat je vergoed krijgt. Maar wat ook belangrijk is, is de service die de zorgverzekeraar biedt. Meestal vind je informatie hierover op de website van de zorgverzekeraar. Zoals bijvoorbeeld:

– Kun je gemakkelijk dingen online regelen en wijzigen?
– Staat de klantenservice je snel te woord?
– Kun je je verplichte eigen risico in termijnen betalen?
– Heb je de keuze om je eigen risico vrijwillig te verhogen?
– Kun je zelf kiezen wanneer je zorgpremie van je rekening wordt afgeschreven?

Al die dingen kunnen het gemak van jouw zorgverzekering vergroten.

Alle zorgverzekeraars vergeleken?

Heb je voor 2016 een goede nieuwe zorgverzekeraar gevonden? Mooi! Meld je je daar vóór 1 januari 2016 aan, dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar je oude zorgverzekering voor je op. Heb je vragen, of denk je dat we iets vergeten zijn? Tweet ons @OHRA. Of laat een reactie achter.