Champagne al koud gezet? Zorgverzekering wijzigen kan nog net

Zorgverzekering wijzigen kan tot 1 januari

Gezellig, het is bijna oud en nieuw. Ben jij al druk met de voorbereiding? Oliebollen bakken, champagne in de koeler, het vuurwerk geregeld. En natuurlijk liggen de veiligheidsbrillen voor de kinderen al klaar. Je moet er toch niet aan denken dat je midden in de nacht met je koters op de spoedeisende hulp terecht komt. Het is verstandig om geen enkel risico te nemen.
Maar… even iets anders. Hoe zit het met jouw eigen risico? Van je zorgverzekering wel te verstaan. Wil je deze bijvoorbeeld nog vrijwillig verhogen of gespreid betalen? Als je wacht tot je het vuurwerk hoort knallen, ben je helaas te laat en moet je een heel jaar wachten. Daarom helpen we je graag met deze checklist.

Stap 1: Check je dekking

Bekijk hoe je dit jaar verzekerd bent. Wat zijn je vergoedingen en was het voldoende of juist niet? De meeste zorgverzekeraars hebben wel een zogenaamde “mijn omgeving” waarin je dit online kunt zien. Hier vind je een overzicht van de stand van je maximale vergoedingen. Als je dit weet, kun je bepalen of je volgend jaar misschien andere vergoedingen nodig hebt. Helemaal zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Alhoewel het best makkelijk zou zijn als je een kijkje in een glazen bol kunt nemen:)

Stap 2: Check je persoonlijke situatie

Hoe ziet je persoonlijke situatie er uit, verandert er iets? Dan is het goed mogelijk dat je ook andere zorg nodig hebt. Een paar voorbeelden:

– Heb je kinderen of is er een kindje op komst? Kinderen hebben andere zorg nodig.

– Moet je kind volgend jaar een beugel? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Een aanvullende verzekering kan wel uit.

– Dit is ook het geval als je meer gaat sporten of lekker gaat skiën. Let dan goed op of je een vergoeding hebt voor fysiotherapie.

– Ga je ieder jaar trouw naar de tandarts en heb je nooit gaatjes, of verwacht je juist volgend jaar een hoge tandartsrekening? Bekijk of een tandartsverzekering nodig is of juist niet.

– Heb jij goede verhalen gehoord over alternatieve geneeswijzen? Misschien wil je hier volgend jaar wel gebruik van maken.

Stap 3: Check of je kunt besparen op je premie of je kosten kunt spreiden

Naast de dekking van je zorgverzekering, kun je soms ook op andere manieren besparen op je premie. Of juist de kosten spreiden.

– Met een hoger vrijwillig eigen risico betaal je minder premie. Handig als je eigenlijk nooit iets hebt. Mocht er toch iets gebeuren, dan moet je wel in staat zijn om het hele eigen risico in een keer te betalen.

– Betaal je verplicht eigen risico gespreid. Zo voorkom je dat je in één keer € 385,- moet lappen. Je betaalt gewoon elke maand een beetje.

– Via je werkgever, ledenvereniging of andere club kun je vaak collectieve korting krijgen. Verzeker dan ook je partner of kinderen mee. Zij profiteren van dezelfde premiekorting als jij.

Zorgverzekering wijzigen? Doe dit uiterlijk op 31 december

Plan voor jezelf dus éven een uurtje in. En zorg ervoor dat je vóór 1 januari je zorgverzekering wijzigt als dat nodig is. Dan zit jij straks met een gerust hart aan de oliebollen, appelflappen en champagne!

Wij wensen jou een spetterende jaarwisseling en een heel gelukkig en gezond nieuwjaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.