Hoe vrij is vrije zorgkeuze?

Man en vrouw zoeken zorgverzekering met vrije zorgkeuze

Een knieoperatie, nieuwe heup of naar de fysiotherapeut vanwege spit; er zijn veel redenen om een arts of andere zorgverlener te bezoeken. Maar stel: jouw knieoperatie wil je laten uitvoeren bij de kliniek in je woonplaats. Een afspraak is snel gemaakt en over 2 weken ga je al onder het mes. Je belt nog even met je zorgverzekeraar met een vraag over de vergoeding: “Sorry, wij hebben geen contract met deze kliniek. Een gedeelte van de rekening moet je zelf betalen” zegt de vriendelijke medewerkerster aan de andere kant van de lijn. Maar hoe kan dit, je hebt toch een zorgverzekering met vrije zorgkeuze?

Vrije zorgkeuze is soms beperkt

Veel zorgverzekeraars zeggen dat je vrije zorgkeuze hebt. En dat klopt. Je hebt namelijk de vrijheid om zelf te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Maar het is niet altijd even duidelijk dat er beperkingen zijn. Soms mag je alleen kiezen uit de ziekenhuizen of zorgverleners waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Of zijn ziekenhuizen wel gecontracteerd maar andere zorgverleners weer niet. Dit ligt aan het soort polis dat je hebt afgesloten. Zo zijn bijvoorbeeld bij een budgetpolis gemiddeld 41% van de klinieken in Nederland gecontracteerd en 46% bij een naturapolis.

Wanneer heb je een zorgverzekering met vrije zorgkeuze?

Alleen met een restitutiepolis heb je de volledige zekerheid van echte vrije zorgkeuze. Je kunt dan onbezorgd je knieoperatie bij ieder ziekenhuis laten uitvoeren. Ook bij de privékliniek op de hoek. Het maakt met een restitutiepolis namelijk niet uit of je zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. De rekening wordt altijd betaald als het door je zorgverzekering gedekt wordt.

Mag jij kiezen?

Heb je geen idee wat voor polis je hebt? Met de zorgchecker kun je zien hoe jij in 2017 verzekerd bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.