Zorgverzekering voor kind en gezin

vrije zorgkeuze zorgverzekering

De belangrijkste vergoedingen voor kinderen verschilt per leeftijdsfase. Zo heeft een baby van een half jaar andere zorg nodig dan een kind van zestien. Wat zijn de meest voorkomende vergoedingen voor uw kind(eren) per leeftijdsfase?

Zorg tijdens de zwangerschap

Als u zwanger bent, is het verstandig om te checken of de juiste zorg vergoed wordt. Geneeskundige zorg door de huisarts, verloskundige of medisch specialist wordt vergoed uit de basisverzekering. Ditzelfde geldt voor een 12- en 20 weken echo. Bij een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak geldt een eigen bijdrage. Een aanvullende verzekering biedt meestal uitgebreidere vergoeding tijdens de zwangerschap, zoals cursussen rondom de bevalling of een geboorteTENS.

Kindje geboren

Na uw bevalling krijgt u thuis zorg door een kraamverzorger. Hoeveel uur kraamzorg vergoed wordt, hangt af van uw persoonlijke situatie. U betaalt geen eigen risico voor kraamzorg, wel een eigen bijdrage. De aanvullende verzekeringen bieden vaak uitgebreide vergoedingen rondom de geboorte, zoals een vergoeding voor de eigen bijdrage van kraamzorg en lactatiekundige zorg.

Gezin met jonge kinderen

Tijdens de eerste levensjaren van uw kind zal de zorg waarschijnlijk bestaan uit bijvoorbeeld een bezoek aan de dokter. Dit wordt gedekt door de basisverzekering. Om zelf goede zorg te kunnen bieden bij kleine ongelukjes thuis, kunt u een EHBO-cursus volgen. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden dit. Gaat uw kind bij een sportclub, dan krijgt het misschien te maken met sportblessures. Ook dan is het handig om aanvullend verzekerd te zijn tegen deze zorgkosten.

Zorg voor tieners

Uw kind zal in deze fase lichamelijk veranderen. Misschien heeft hij of zij last van acné, of heeft het een onregelmatig gebit? Dan is het raadzaam om een aanvullende (tandarts)verzekering te kiezen die acnébehandelingen of orthodontie vergoed. Ook kan een sportblessure door snelle lichamelijke groei voorkomen. Goede fysiotherapie is in dat geval noodzakelijk.