Zorgverzekering kiezen: 4 tips voor de perfecte polis

Welke polis zorgverzekering?

1 op 20 mensen heeft dit jaar een verkeerde zorgverzekering afgesloten, meldde Nu.nl onlangs. Gewoon omdat ze niet wisten waarop ze moesten letten. Wij schrokken daar een beetje van. Weet jij waar je op moet letten om de beste zorgverzekering af te sluiten? Met deze 4 tips stel je jouw perfecte polis samen.

1. Kijk niet alleen naar de ‘kale’ premie

Er zijn 3 soorten zorgverzekeringen op de markt, van goedkoop naar duurder: de budgetpolis, de naturapolis en de restitutiepolis (zie tip 2). Maar sluit je een verzekering af door alleen maar te kijken naar de kosten, dan ben je misschien niet goed genoeg verzekerd. En dan kun je verrast worden door onverwachte extra kosten. Bijvoorbeeld als je na een bezoek aan het ziekenhuis een rekening op de mat krijgt voor een paar honderd euro. Verrassing: je moest een deel zelf betalen.

Kortom: laat geld alleen niet het uitgangspunt zijn voor de zorgverzekering die je kiest. Bedenk je ook goed wat je nodig hebt, als je kijkt naar:
• je persoonlijke situatie: heb je kinderen? Ben je alleenstaand of oudere? Welke kosten denk je te gaan maken?
• je wensen: vind je het erg om uit een beperkt aantal ziekenhuizen te mogen kiezen? Kun je het opbrengen om zelf een deel van de zorgkosten te betalen (zie tip 3)?

2. Bekijk goed wat je bij welke verzekering zelf moet betalen

Bij de budgetpolis en naturapolis kan het zijn dat je zelf moet bijbetalen als je zorgkosten maakt. Bekijk dus van elke polis goed de spelregels:

Budgetpolis: je krijgt alleen zorgkosten volledig vergoed bij zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Ga je dus naar een ziekenhuis waarmee geen contract is, dan betaal je maximaal 35% van je zorgkosten zelf. Bovendien moet je vaak verder reizen om een zorgverlener te vinden die je wel helemaal vergoed krijgt. Dit komt omdat de verzekeraar vaak maar een beperkt aantal zorgverleners contracteert.

Naturapolis: er zijn iets meer zorgverleners waarvoor je een volledige vergoeding krijgt dan bij een budgetpolis. Maar ook hier geldt dat als je naar een zorgverlener gaat die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, je maximaal 35% van de zorgkosten zelf betaalt.

Restitutiepolis: je krijgt zorg volledig vergoed bij alle zorgverleners, ook de zorgverleners die geen contract hebben bij je zorgverzekeraar. Je kunt dus altijd precies jouw favoriete zorgverlener kiezen, in tegenstelling tot bij de budget- en naturapolis. De OHRA Zorgverzekering is zo’n restitutiepolis.

3. Bepaal wat je écht kan betalen aan eigen risico

Bij iedere zorgverzekering heb je een verplicht eigen risico van € 375 (vanaf 1 januari: € 385). Dat betekent dat je elk jaar alle zorgkosten tot aan dat bedrag zelf betaalt. Daarbij hoef je niet te betalen voor zorgkosten zoals huisartsenbezoek, maar wel voor bijvoorbeeld medicijnen of ziekenhuiskosten. Je kunt dat eigen risico zelf hoger maken, tot maximaal € 875 (vanaf 1 januari: € 885). Maar vraag jezelf altijd eerst af: kan ik dat echt betalen?

Heb je geen spaargeld, geen eigen vermogen, en hou je maandelijks nauwelijks geld over? Dan kun je je eigen risico beter niet hoger maken. Want je kunt dan niet zo maar honderden euro’s ergens vandaan halen als er iets gebeurt. En dan moet je misschien gaan lenen, met schulden tot gevolg. Maak je je eigen risico te hoog, dan gok je dus niet alleen maar met je gezondheid.

4. Bedenk of je zelf wilt kiezen wie je behandelt en hoe

Beantwoord eens deze vragen:
• Ben je heel erg gesteld op één bepaalde arts of een bepaald ziekenhuis?
• Wil je kunnen kiezen uit zorgverleners die bij je in de buurt zitten?

Beantwoordde je die vragen met ‘ja’? Dan kun je beter geen budgetpolis of naturapolis nemen. Die vergoeden namelijk niet altijd jouw voorkeursziekenhuis of zorgverlener, of iets bij je in de buurt. Een restitutiepolis past dan beter bij jou.

Kom je er nog niet uit: doe de test

Weet je nog steeds niet welke polis je moet kiezen? Tip van de Consumentenbond: test welke polis het beste bij jou past.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.