Een eigen zorgverzekering voor je 18-jarige

zorgverzekering voor je 18-jarige

En dan is het zover: je kind wordt 18 jaar oud. Ze mogen hun autorijbewijs halen, stemmen bij verkiezingen, alcohol kopen. Maar met 18 jaar komen ook verplichtingen, zoals het afsluiten van een zorgverzekering. Wat doe jij als ouder én verzekeringsnemer? Blijft je kind meeverzekerd op jouw polis? Of gaat je kind een eigen zorgverzekering afsluiten? Met deze handige aandachtspunten maken jullie samen de beste keuze.

Je 18-jarige blijft bij jou op de polis

Tot z’n 18e is je kind gratis meeverzekerd op jouw polis. Dit kan ook zo blijven na zijn of haar 18e verjaardag. Alleen niet meer gratis. Iedere (mee)verzekerde van 18 jaar of ouder moet premie betalen voor zijn of haar zorgverzekering.

Aandachtspunten als je hiervoor kiest:
• Als verzekeringsnemer ben jij aansprakelijk voor de betaling van de premies van alle meeverzekerden. Dus ook van je 18-jarige kind. Wil je dat je kind zelf de kosten betaalt, dan moet je dit met elkaar regelen.
• Ook de betaling van het eigen risico (en de eigen bijdrage) gaat via de rekening van de verzekeringsnemer.
• Je kind krijgt van jouw zorgverzekeraar een aanbod voor zijn of haar zorgverzekering. Kijk goed of hier ook een aanvullende (tandarts) verzekering bij zit. Soms krijg je kind automatisch een aanbod van het meest uitgebreide aanvullende pakket van een van de ouders. Tot 18 jaar is je kind namelijk (bij de meeste zorgverzekeraars) gratis meeverzekerd op dit aanvullende pakket.
• Als verzekeringsnemer betaal je ook de premie voor de aanvullende verzekering van alle meeverzekerden. Is het voorgestelde pakket voor je 18-jarige ook nodig? Afhankelijk van de zorgvraag van je kind kun je een beperkte aanvullende (tandarts)verzekering kiezen. Of er helemaal geen afsluiten.
• Ben je collectief verzekerd, dan blijft je meeverzekerde kind (bij de meeste zorgverzekeraars) ook meeprofiteren van de collectiviteitskorting.

Je 18-jarige sluit zelf een zorgverzekering af

Als je kind 18 jaar wordt, mag hij of zij ook bij een (andere) zorgverzekeraar een zorgverzekering afsluiten.

Aandachtspunten als je hiervoor kiest:
• Schrijf je kind tijdig bij je huidige verzekeraar. Regel dit vóór zijn of haar 18e verjaardag.
• Je kind is zelf aansprakelijk voor een tijdige betaling van alle kosten zoals de premie, het eigen risico en de eigen bijdrage.
• Afhankelijk van de zorgvraag kan je kind kiezen voor een andere (goedkopere) soort polis. Bijvoorbeeld een naturapolis in plaats van een restitutiepolis.
• Kijk ook of een aanvullende verzekering nodig is voor bijvoorbeeld fysiotherapie of zorg in het buitenland.

Wat je ook kiest, vergeet het volgende niet:

• De nieuwe zorgverzekering gaat in op de 1e dag van de maand ná de verjaardag. Dus wordt je kind 18 jaar op 5 maart 2016, dan gaat de nieuwe zorgverzekering in per 1 april 2016.
• Heeft je kind weinig of geen inkomen? Vraag dan op tijd zorgtoeslag aan. Dat kan eenvoudig online via www.toeslagen.nl.
• Vanaf je 18e zijn tandartskosten niet meer standaard verzekerd. Overleg eventueel met de tandarts of een aanvullende tandartsverzekering nodig is.
• Kies je niet, dan blijft je kind verzekerd bij de zorgverzekeraar waar jullie nu ook verzekerd zijn.

Wat deed jij toen jouw kind 18 werd?

We zijn benieuwd naar de ervaring van ouders. Voor welke mogelijkheid heb jij gekozen en waarom? En wat zijn je ervaringen? Als je tips hebt voor ouders, deel ze dan met ons door te reageren op dit bericht.