Kun jij zorgkosten aftrekken van de belasting?

zorgkosten aftrekken

Maak jij of een van je gezinsleden veel zorgkosten? Soms worden niet alle kosten vergoed door je zorgverzekering. Maar heb je al gekeken of je deze zorgkosten kunt aftrekken van de belasting? Misschien niet de leukste klus, maar wel als blijkt dat je minder belasting hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt. Ook wij kunnen de belastingaangifte niet leuker maken. Maar we kunnen je natuurlijk wel tips geven :).

Tips om je op weg te helpen

Heb jij de belastingaangifte over 2016 nog niet gedaan? Kijk dan snel of je jouw zorgkosten nog op kan geven. Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij:

– Veel kosten die je maakt voor behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen en die je niet vergoed krijgt vanuit de basisverzekering of een aanvullende verzekering zijn aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst staan alle zorgkosten op een rij. Het gaat alleen om zorgkosten. Dus niet om de premie die je betaalt voor je zorgverzekering, je eigen risico en de wettelijke eigen bijdragen.

– De zorgkosten die je opgeeft moet je wel gemaakt hebben in het jaar waarover je belastingaangifte doet.

– Er bestaat een drempel voordat je de zorgkosten kunt aftrekken. Alleen de kosten boven die drempel kun je aftrekken. De hoogte van deze drempel hangt af van je inkomen. Verdien je niet zo veel en maak je wel veel zorgkosten, dan is de kans groot dat je kosten kunt aftrekken.

– Niet alleen je eigen zorgkosten kun je aftrekken maar ook die van je fiscale partner of voor kinderen tot 27 jaar als ze deze kosten niet zelf kunnen betalen.

Waar vind je een overzicht van jouw zorgkosten?

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een overzicht van de zorgkosten die je gemaakt hebt online inzien. Voor sommige kosten moet je de bonnetjes bewaren. Denk hierbij aan medicijnen,   hulpmiddelen zoals een gehoorapparaat of reiskosten.

Aan de slag

Als je de aangifte voor 1 april doet, dan krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. De aangifte moet in ieder geval voor 1 mei binnen zijn. Let er wel op dat de website van de Belastingdienst snel overbelast is. Je kunt de aangifte dus beter niet op het allerlaatste moment invullen ;).