Op vakantie verzekerd voor zorg

zorg verzekerd buitenland

Een stuk glas dat door je slipper in je voet steekt of een lelijke valpartij van de glijbaan. Zucht, dat wordt een bezoekje aan het ziekenhuis. Hoewel dat natuurlijk al vervelend genoeg is, krijgt de vakantie een extra bittere nasmaak als je ook nog eens gedoe met je verzekering hebt. Want; wie vergoedt nu wat als je spoedeisende zorg nodig hebt in het buitenland?

Wanneer is zorg spoedeisend?

Dit klinkt als een open deur, maar wel belangrijk om te weten. Wanneer je in het buitenland zorg nodig hebt, gaan we altijd uit van spoedeisende zorg. De behandeling kan dan namelijk niet wachten tot je weer in Nederland bent. Voor behandelingen die wel op zich kunnen laten wachten gelden andere regels.

De basis zorgverzekering

Alle spoedeisende zorgkosten in het buitenland worden vanuit je basisverzekering vergoed tot het Nederlandse tarief. Maar het kan zijn dat de kosten in jouw vakantieland hoger zijn dan in Nederland, of dat ze in het buitenland een eigen bijdrage vragen. Die extra kosten kun je bij de aanvullende- of reisverzekering declareren. Kosten die je maakt binnen je basisverzekering, worden eerst verrekend met je eigen risico. Tenzij je op vakantie bent met een Europese zorgpas in een land waar de pas geldig is. Als de buitenlandse zorgverlener je Europese zorgpas accepteert, dan geldt er geen eigen risico.  Heb jij nog geen Europese zorgpas? De pas is makkelijk en kosteloos aan te vragen via deze website.

De aanvullende zorgverzekering

De extra kosten die boven het Nederlandse tarief vallen voor je behandeling in het buitenland kun je declareren bij je aanvullende verzekering. OHRA vergoedt de rekening volledig. Dus tot het gedeclareerde tarief. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. Je eigen risico wordt niet gebruikt. OHRA heeft standaard een buitenlanddekking bij de aanvullende verzekering maar dit is niet bij iedere verzekeraar het geval. Voordat je op vakantie gaat is het handig om te checken hoe dit bij jouw verzekering zit. Vraag dit na bij de klantenservice of lees je polisblad en de voorwaarden door.

De reisverzekering

Stel, je hebt een basisverzekering en een reisverzekering (met dekking geneeskundige kosten). Dan kun je de kosten die boven het Nederlands tarief vallen ook declareren via je de reisverzekering.  Wanneer je geen aanvullende verzekering hebt, kan een reisverzekering met dekking geneeskundige kosten dus uitkomst bieden. Het voordeel van een reisverzekering is dat je deze voor een kortere periode kunt afsluiten. Nog een pluspunt is dat je niet alleen verzekerd bent voor zorg. Gaat bijvoorbeeld je camera kapot tijdens de vakantie? Dan kun je de schade indienen bij je reisverzekering.

Hulpdienst

In geval van nood kun je in het buitenland de hulpdienst van je verzekeraar bellen. Het nummer vind je op je zorgpas. Zij vertellen je dan precies wat je moet doen zodat je geen onnodige kosten maakt.

We wensen je een veilige en fijne vakantie toe!

2 reacties

Dochter gaat studeren EN sporten in de USA (College in Illinois). Wat dekt de extra aanvullende btelanddekking in geval van sportletsel/blessures. In mijn telefonische contact werd ik naar de site verwezen, maar hierover kan ik niets vinden…kan natuurlijk ook aan mij liggen…met dank voor een reactie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.