Zonnen zonder zonneallergie

Voorkom zonneallergie

De lente is dit jaar goed begonnen met veel zonnige dagen. Vind jij die eerste zonnestralen ook zo lekker? Of heb je na een uurtje zon last van jeukende, rode blaasjes en bultjes. Dan heb je waarschijnlijk zonneallergie. Trek in ieder geval niet de gordijnen dicht en verstop je ook niet onder de dekens. Maar lees deze zonneallergie tips, zodat jij ook lekker kunt genieten van de zon.

Bah, jeuk!

Als je huid niet goed reageert op zonlicht dan kan er sprake zijn van zonneallergie. Dit komt meestal voor bij mensen met een licht huidtype. Bij de een blijft de allergie beperkt tot een paar bultjes, terwijl de ander van top tot teen onder de onaangename, jeukende bulten zit. Vaak beginnen de klachten in de lente. Dit komt doordat de huid in de winter weinig zon heeft gehad. Als je vervolgens in de lente uitgebreid gaat zonnen, moet de huid zich heel snel aanpassen. Dit gaat niet altijd goed, waardoor je een allergische reactie kunt krijgen. Vaak verdwijnt zonneallergie in de loop van de zomer.

Vermijd de zon niet

Wanneer je last hebt van zonneallergie in de lente is het belangrijk om je huid te laten wennen aan de zon. Ga de zon dus niet wanhopig vermijden, maar ga af en toe naar buiten. Begin daarbij met 10 minuten per dag. Bouw de hoeveelheid zonuren langzaam op. Zon wel verstandig en bescherm je zelf goed met zonnebrandcrème om verbranden te voorkomen. Helaas helpt zonnebrandcrème niet altijd tegen zonneallergie. Dit komt doordat zonneallergie in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door UV-A straling. Een zonnebrandcrème beschermt de huid tegen UV-B straling.

Tips om verantwoord te zonnen

De zon is goed voor je. Het zorgt voor de nodige energie en het helpt mee aan de opbouw van vitamine D. Toch kun je beter tussen 12.00 en 15.00 uur niet in de zon gaan zitten, omdat de zonnestralen dan het krachtigst zijn. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op en trek kleding aan waarmee je goed beschermd bent. Als je de schaduw opzoekt door onder een parasol te gaan zitten, houd er dan wel rekening mee dat een parasol ook UV-straling doorlaat. En zoek je verkoeling in het water? Zorg dan dat je niet direct in de zon gaat zitten als je uit het water bent. Een vochtige huid is namelijk gevoeliger voor zonlicht.

Deel jouw tips

Heb jij last van zonneallergie? Wij zijn benieuwd welke voorzorgsmaatregelen jij neemt voordat je de zon ingaat. Laat het ons weten via een bericht of tweet @OHRA.

2 reacties

Hi, im Maryam khadem ahmadabadi, that I’m register in your company. I was pregnant, ultrasound and screening test is include in the insurance?

Congratulations with your pregnancy, Maryam! An ultrasound is covered in the basic insurance. Prenatal screening includes different treatments. Which one exactly do you mean? We’re happy to help 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.