Ziekenhuis of huisarts: waar moet ik heen?

Ziekenhuis of huisarts: waar moet je heen met je klachten?

Gedachteloos zet je een snijmes in de vaatwasser en dan ineens… auwww! Je trekt je hand weg, maar te laat: een flinke snee in je vinger. Dat wordt hechten. Maar waar: bij de huisarts of toch naar de eerste hulp? Wij zetten op een rij waar je voor je klachten moet zijn. Zo kun je snel een beslissing nemen.

Naar ziekenhuis en eerste hulp: bij spoedgevallen

Gaat het om een noodgeval? Dan kun je het beste meteen 112 bellen of dat laten doen. Ernstig is bijvoorbeeld:

Ben je niet direct in gevaar, maar heb je wel medische hulp van een specialist nodig, zoals een chirurg? Bel dan de huisarts en laat je doorverwijzen naar het ziekenhuis. Je hebt bijvoorbeeld een specialist nodig als je een been breekt of als je arm uit de kom schiet. Er is een chirurg voor nodig om dat bot te zetten.

Naar de huisarts: geen spoed, wel hulp nodig

Ben je niet meteen in levensgevaar? En weet je niet zeker wat je moet doen? De huisarts kan de meeste kleine medische ingrepen uitvoeren. Ga naar de huisarts voor zaken als:

  • * een gekneusde enkel
  • * een hoofdwond door een val
  • * acute ziekteverschijnselen, zoals plotselinge misselijkheid of braken

Een huisarts kan ook een goede diagnose stellen over het probleem. Voordat je naar de huisarts gaat, is het daarom handig om eerst met de praktijk te bellen. De doktersassistent kan dan alvast beoordelen wat er misschien aan de hand is, in overleg met de huisarts. En eventueel toch doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Wat kost hulp door ziekenhuis en huisarts?

Huisarts of ziekenhuis: wie betaalt dat? Hiervoor geldt:

Neem de juiste beslissing: je gezondheid gaat voor

Niemand wil onnodig bij de eerste hulp zitten en geld betalen. Als het kan, ga je dus liever naar de huisarts. Aan de andere kant wil je ook gezond blijven, dus je wilt wel naar het ziekenhuis als dat echt moet. Neem altijd de beslissing op basis van je gezondheid, en denk niet eerst aan de kosten. Wil je graag zelf ook iets kunnen doen bij een ongeluk? Dan kun je bijvoorbeeld een EHBO-cursus volgen.