Zes feiten en fabels over hooikoorts

vrouw en kind hebben hooikoorts

Het is lente. Het zonnetje laat zich af en toe zien en de dagen worden langer. De natuur schiet in bloei. Het is elk jaar weer prachtig om te zien, die knoppen die langzaam uitlopen. Maar dan….hatsjie! Heb jij ineens last van niesbuien, tranende ogen en een loopneus. Hooikoorts dus! Je bent niet de enige, want maar liefst 1 op de 6 mensen heeft er last van. Wij zetten 6 feiten en fabels over hooikoorts voor je op een rij.

1. Hooikoorts komt alleen in het voorjaar voor
Fabel: Tussen februari en september bloeien de meeste bomen, grassen en planten. In mei en juni is de echte piek als de grassen bloeien. Wanneer de bloeiperiode precies is, heeft met het weer te maken. Zo kan een warme winter leiden tot een eerdere start van de hooikoortsperiode.

2. Hooikoortssymptomen zijn huidklachten, vermoeidheid of lusteloosheid
Feit: Dit kunnen inderdaad de klachten zijn, maar het zijn niet de meest voorkomende klachten. De meest voorkomende klachten zijn een loopneus, tranende ogen, niesbuien, verstopte neus, benauwdheid en jeuk.

3. Eens hooikoorts, altijd hooikoorts
Fabel: Hooikoorts komt veelal voor tussen je tiende en dertigste. De allergie kan zich ook op latere leeftijd openbaren. Hoe dat werkt weten artsen niet precies. De meeste hooikoortspatiënten groeien vanzelf over hooikoorts heen. Dit is gemiddeld tussen de 10 en 30 jaar na het ontstaan van hooikoorts.

4. Een goede regenbui helpt
Feit: Een flinke regenbui zorgt ervoor dat het stuifmeel in de lucht sterk afneemt. De lucht wordt eigenlijk schoon gespoeld. Een douche kan ook helpen om klachten te voorkomen.

5. Veel hooikoortsmedicijnen zijn beschikbaar bij een drogist
Feit: Je hebt veel middelen die je bij de drogisterij kan kopen.

6. Voor hooikoorts mag je niet naar de huisarts
Fabel: Als jouw klachten ernstig zijn, kan je beter een bezoek brengen aan de huisarts. De kosten voor dit bezoek worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts. De huisarts kan je medicijnen voorschrijven. Voor medicijnen die de huisarts voorschrijft geldt wel een eigen risico, en in sommige gevallen een eigen bijdrage. Het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar. Je kunt hooikoortsmedicijnen ook opzoeken op de website van medicijnkosten. Je ziet dan gelijk of je recht hebt op een vergoeding.

Heb jij tips?

Heb jij last van hooikoorts? Als je tips hebt, horen wij het graag. Deel ze met ons in een reactie of tweet @OHRA

 

3 reacties

“De meeste hooikoortspatiënten groeien vanzelf over hooikoorts heen….”
Dat lees je vaker, maar of het ook een feit is vraag ik mij af. Ik ben inmiddels 60 en nog steeds ieder jaar dezelfde klachten. Wellicht bevestigt de uitzondering de regel…

Dat zijn goede tips, Luc. Daar kunnen hooikoortspatiënten vast wat mee 🙂 Bedankt dat je dit deelt.

Graag wil ik even reageren op punt 4. De regenbui kan dan wel op de korte termijn stuifmeel ‘filteren’, maar de regen zorgt ook voor een snellere groei van planten die in de uren daarna juist actiever zijn… ook zorgt de impact van de vallende druppels op planten voor een verspreiding van stuifmeel al met al is de stuifmeelconcentratie in de lucht niet zomaar gunstiger na een regenbui. Wat vooral positief werkt is de hoeveelheid luchtbeweging, meer wind maakt meer stuifmeel… meer landwind nog meer stuifmeel, aangedragen vanaf het continent, meer zeewind minder stuifmeel… Hou daarmee rekening bij het kiezen van je vakantiebestemming bijvoorbeeld. Nog een belangrijk punt is de persoonlijke gevoeligheid voor gras of boompollen en zelfs soortspecifiek. Als je daar kennis van hebt kun je daar je activiteiten op aanpassen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.