Vuurwerkangst bij je hond of kat: wat kan je eraan doen?

Tips voor honden en katten met vuurwerkangst

Voor je het weet is het weer zover en luiden we het nieuwe jaar in met champagne en vuurwerk. Zit jij gezellig met je vrienden of familie feest te vieren en kruipt jouw anders zo stoere hond onder de bank als het geknal losbarst. Voor veel honden en katten met vuurwerkangst is oudejaarsavond helaas een angstige en zenuwslopende avond. We hebben een aantal tips voor je uitgezocht om je huisdier zo goed mogelijk de nacht door te loodsen.

Zo help je je huisdier oudejaarsnacht door

● Zet Classic FM op. Dit radiostation zendt alleen maar rustgevende muziek uit. Of dog relaxing Music.
● Laat je dier zelf een plekje in huis opzoeken waar het zich prettig voelt.
● Knuffel en vertroetel je huisdier, maar overdrijf niet. Het beestje krijgt daardoor bevestigd dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is.
● Wees niet boos na een angstige reactie van je hond of kat.
● Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of tv aan. De prikkels van buiten vallen dan iets
minder op.
● Zorg ervoor dat je huisdier gechipt is en een penning aan de halsband heeft; mocht je huisdier
vluchten, dan is hij met een goede identificatie snel weer thuis.

Voorkom vuurwerkangst door een geluidstraining

Wil je het echt goed aanpakken, dan kun je je hond of kat tijdig laten wennen aan vuurwerk met behulp van cd’s of een video op YouTube met vuurwerkgeluiden.

Hoe werkt zo’n geluidstraining?
Breng je hond of kat in de juiste stemming door hem of haar af te leiden met een speeltje of iets lekkers. Zo gaat je huisdier de geluiden ook associëren met leuke dingen. De vuurwerkgeluiden speel je in het begin heel zacht af en voer je steeds verder op. Let hierbij op dat je altijd onder het niveau blijft waarbij je huisdier angstig wordt en ga zeker je huisdier niet forceren. De oefening kun je elke dag herhalen. Zo’n training kan wel een paar maanden duren. Ben je dit jaar te laat? Zet het dan in je agenda voor volgend jaar. En begin hier bijvoorbeeld al in de zomer mee.

Of de training de moeite waard is zal per dier verschillen. Lees meer informatie over de training en waar vuurwerkangst bij je huisdier vandaan komt op de site van het LICG.

Heb jij nog tips voor honden of katten met vuurwerkangst?

Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn met je huisdier en vuurwerk. Of schrijf ons jouw tips die hier nog niet staan.

Een reactie

Ik geef een voedings suppplement Suntheanine eenlichaams eigenstof van de roedel bekend je kunt het online bestellen vital of vitamines store .1 cap: pd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.