Vuurwerkangst bij je hond of kat: wat kan je eraan doen?

Tips voor honden en katten met vuurwerkangst

Voor je het weet is het weer zover en luiden we het nieuwe jaar in met champagne en vuurwerk. Zit jij gezellig met je vrienden of familie feest te vieren, kruipt jouw anders zo stoere hond onder de bank zodra het geknal losbarst. Want voor veel honden en katten met vuurwerkangst is oudejaarsavond een angstige en zenuwslopende avond. We hebben een aantal tips om je huisdier zo goed mogelijk door de nacht te loodsen.

Zo help je je huisdier oudejaarsnacht door

– Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of tv aan. De prikkels van buiten vallen dan iets
minder op.
– Zet Classic FM op. Dit radiostation zendt alleen maar rustgevende muziek uit. Of dog relaxing Music.
– Laat je dier zelf een plekje in huis opzoeken waar het zich prettig voelt.
– Knuffel en vertroetel je huisdier, maar overdrijf niet. Het beestje krijgt daardoor bevestigd dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is.
– Wees niet boos na een angstige reactie van je hond of kat.
– Zorg ervoor dat je huisdier gechipt is en een penning aan de halsband heeft; mocht je huisdier
vluchten, dan is hij met een goede identificatie snel weer thuis.
– Houd het kattenluik dicht.
– Ga met je huisdier naar een vuurwerkvrij vakantiehuis, vakantiepark of hotel.

Voorkom vuurwerkangst door een geluidstraining

Wil je het echt goed aanpakken, dan kun je je hond of kat tijdig laten wennen aan vuurwerk met behulp van cd’s of een video op YouTube met vuurwerkgeluiden.

Hoe werkt zo’n geluidstraining?
Breng je hond of kat in de juiste stemming door hem of haar af te leiden met een speeltje of iets lekkers. Zo gaat je huisdier de geluiden ook associëren met leuke dingen. De vuurwerkgeluiden speel je in het begin heel zacht af en voer je steeds verder op. Let hierbij op dat je altijd onder het niveau blijft waarbij je huisdier angstig wordt en ga zeker je huisdier niet forceren. De oefening kun je elke dag herhalen. Zo’n training kan wel een paar maanden duren. Ben je dit jaar te laat? Zet het dan in je agenda voor volgend jaar. En begin hier bijvoorbeeld al in de zomer mee.

Of de training de moeite waard is zal per dier verschillen. Lees meer informatie over de training en waar vuurwerkangst bij je huisdier vandaan komt op de site van het LICG.

Heb jij nog tips voor honden of katten met vuurwerkangst?

Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn met je huisdier en vuurwerk. Of schrijf jouw tips hieronder.

7 reacties

Ik gebruik al jaren, in de aanloop naar oud en nieuw een geluiden cd van vuurwerk cd .com. Werkt uitstekend.

Wij geven onze Bassets juist geen aandacht. Negeren als ze tegen ons aan kruipen. Zijn beide niet bang GELUKKIG. De jaren er voor hebben wij ze bewust meegenomen naar straten waar overdag vuurwerk werdt afgeschoten. Ze moesten alleen niet richting de honden schiteten want dan konden wij ook ontploffen van boosheid. Ook nu wordt er verschrikkelijk veel hard knallend vuurwerk afgeschoten wardoor we zelf meer schrikken dan de honden. Wij hopen dan ook dat knalvuurwerk echt aan banden wordt gelegd want ieder dier reageerd anders. Een goede tip wat ik las van vrienden is dat ze hun bange hond een strak t-shirt aan doen en of een sjaal strak om zijn lijfje wikkelen. Dit geeft voor de hond rust. Wij wensen jullie een fijne jaarwisseling en vooral stress loos voor jullie dieren.

Toen onze hond nog een pup (3mnd) was, werd er vanuit het dierenasiel in december een vuurwerktraining gegeven van 3 ochtenden (zelfs gratis) Hij mocht vrij spelen met de andere honden. Terwijl de vrijwilligers met pannendeksels liepen waar ze op gingen slaan. En tussen de honden doorliepen. Ook licht sier vuurwerk werd er afgestoken. Shadow vond dat totaal niet intressant. De hondjes en baasjes waar ze mee mochten en moesten spelen waren veel intressanter. Nog steeds plezier van die cursus gehad. Hij tilt zijn oor op als hij een klap hoort. Maar blijft heerlijk in de relex houding. Zo blij dat ik dat toen gedaan heb.

Ik ben met mijn hondje toen hij 8 maanden oud was de eerste keer tijdens oud en nieuw met hem naar buiten gegaan (hield hem in mijn armen) en deed gewoon rustig. Als de klappen te hard werden dan hield ik wel zijn oortjes een beetje dicht, maar hij is helemaal niet bang nu. Ik weet niet of het komt omdat ik dat gedaan heb of dat het gewoon aan het hondje ligt.

Aaien moet! Fijn dat het zo goed wordt uitgelegd Olly. Angst kan inderdaad niet bevestigd worden. Uit wetenschappelijk onderzoek (al in 1996) is gebleken dat aanraken de bloeddruk doet dalen, angst doet verminderen. Een hond of kat in paniek heeft geen leervermogen en dus kan de angst of paniek niet bekrachtigd worden, beloond worden. In het geval van toepasbare medicatie is er bijvoorbeeld Zylkene, een middel (voedingssupplement) dat invloed uitoefent op de hersenen, de emoties afvlakt. Het kan een welkome hulp zijn. Laat de vierpotige huisgenoten niet alleen.

Met homeopathie kun je een huisdier heel goed begeleiden bij vuurwerkangst. Het dier wordt niet duf of slaperig, maar kan ontspannen, beter met zijn angst omgaan en sneller herstellen. Homeopathische middelen hoeven niet maanden of weken van tevoren gegeven te worden. Er kan zelfs op oudejaarsdag mee gestart worden, omdat het geen inwerktijd nodig heeft. Ik zou adviseren om een klassiek homeopaat voor dieren te raadplegen en niet zelf een middel te proberen. Een klassiek homeopaat zoekt het juiste middel bij de uiting van angst van het betreffende dier.

Een bange hond heeft steun nodig. Angst is een emotie die je niet kan bevestigen. Een bang kind help je ook door het op schoot te nemen en niet door afstandelijk te doen. De inzichten hierover zijn veranderd. Verder zijn er medicijnen die dierenartsen voor kunnen schrijven om de extreme angst wat te verminderen. Massage kan helpen. Afleiding middels eenvoudig hersenwerk kan ook. Katten hebben sowieso altijd eten tot hun beschikking nodig. Ze hebben een kleine maag daarom moeten ze vaak eten. Ook op oudjaar. Katten hebben wat minder onze steun nodig, maar zorg voor veel goede lage en hoge verstopplekjes. Laat vooral je huisdier niet alleen thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.