Uh… heb ik niet altijd vrije zorgkeuze?

heb ik altijd vrije zorgkeuze?

Stel: je moet een heupoperatie ondergaan en je laat je behandelen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Logisch natuurlijk want je zit liever niet te lang in de auto met een pijnlijke heup. Na de behandeling valt echter een dikke rekening op de deurmat: je moet €1500,- zélf bijbetalen. Oeps. Die had je niet aan zien komen…

Ik kan toch gewoon overal terecht?

Ja, je kunt overal terecht. Iedereen in Nederland heeft namelijk vrije zorgkeuze. Maar (en deze maar is heel belangrijk) als je naar een ziekenhuis, fysiotherapeut of kliniek gaat waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft, dan loop je het risico om achteraf een deel van de rekening zelf te betalen. Dat is helaas in bovenstaand voorbeeld gebeurd.

Wanneer loop ik het risico op bijbetalen?

Dit is afhankelijk van je polis. Als je een naturapolis hebt en je wilt achteraf geen dikke rekening op de mat, kun je alleen naar zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft. Ga je naar een zorgverlener waarmee je verzekeraar geen contract heeft? Dan betaal je dus een deel van de kosten zelf. Dit kan oplopen tot maar liefst 35% van het totaalbedrag. En dit geldt niet alleen voor de vergoeding vanuit de basisverzekering, maar ook voor je aanvullende en tandartsverzekering. En om het nog ingewikkelder te maken; het kan ook nog eens zo zijn dat een ziekenhuis gecontacteerd is, maar bepaalde behandelingen weer niet. Zucht.

Natuurlijk kun je uitzoeken met welke ziekenhuizen of fysiotherapeuten je verzekeraar een contract heeft afgesloten. Maar stel: je zit met die pijnlijke heup. En je verzekeraar heeft alleen een contract met het ziekenhuis 100 km verderop. Ga die 100 km maar eens rijden…

Bij welke polis krijg ik geen dikke rekening op de mat?

Nou, goed nieuws. Bij OHRA heb je een restitutiepolis. Met een restitutiepolis maakt het niet uit of de zorgverlener een contract heeft met zorgverzekeraar. Je krijgt je rekening altijd vergoed. Je kunt, bijvoorbeeld, met een gerust hart naar de fysio van Arjen Robben ;). En ook met een heupoperatie kun je gewoon in het dichtstbijzijnde ziekenhuis behandeld worden.

Check het zelf!

Ben je niet bij OHRA verzekerd en heb je geen idee wat voor een polis je hebt? Ga dan naar www.magikkiezen.nl en vul de vrije zorgkeuzechecker in. Je ziet dan in een oogwenk hoe je verzekerd bent voor zorg.

11 reacties

Fijn dat ik vrije zorgkeuze heb!
Kan ik eindelijk de lancets en teststrips voor de bloedsuikers bij de aporheek in het dorp bestellen inplaats van verplichte afname bij zo’n internet apotheek.

Hallo Ohra,
Aangezien spaargeld geen spaargeld meer is , lage of geen rente betaalde ik mijn jaarpremie in December in een keer u beloonde dit met 3% nu hebt u dit terug gebracht naar 2% . Mijn voorstel keer terug op uw schreden . Verder al 40 jaar !! geen problemen .

Beste en geachte medeverzekerden wij allen zijn door onze politieke partijen, ministers en aanhang gedwongen om een verzekeringsmaatschappij te kiezen. Aan het eind van de rit komt het allemaal op hetzelfde neer en betaal je bijna bij alle verzekeraars hetzelfde bedrag. De honderden miljoenen winst die deze verzekeraars incasseren komen zogenaamd weer terug bij de verzekerden, omdat zij in de komende tijd de prijzen dan zogenaamd laag kunnen houden. Vele verzekeraars die met veel bestuurders met hoge salarissen de burgers veel geld kosten. Zij kopen bij ziekenhuizen en farmaceutische giganten zorg en medicijnen in. Als een grote overkoepelende organisatie, bijvoorbeeld de overheid, in een keer afspraken maakt dan moeten de eindbedragen zeker lager worden. Maar dat is niet in het belang van onze regeerders of de grote verzekeraars. Als wij spreken over een zorgstaat dan zouden alle inwoners in Nederland recht hebben op zorg zonder aanzien des persoons.

Wat jammer om te horen! Iedere zorgverzekeraar koopt zorg in bij zorgverleners. Bij ons heb je een restitutieverzekering. Je kan dan bij elke zorgverlener terecht. Ook bij praktijken waar geen zorg is ingekocht of het omzetplafond al bereikt is. Meer informatie daarover vind je hier. Als klant mag jij niks merken van het bereiken van het omzetplafond. Gebeurt dit toch? Dan kan je hierover contact met ons opnemen. Wij regelen dit dan met jouw zorgverlener.

Helaas Ohra, ook ik moet negatief reageren. De reden dat er niet vergoed zou gaan worden is: “Wij hebben geen contract met dat ziekenhuis”..en gelijk erachteraan wordt fijntjes gemeld dat “in dezelfde plaats wèl een ziekenhuis is waarmee een contract is afgesloten met Ohra”.Erg veel verdriet van gehad.Om eerlijk te zijn: de schade na de ook nog eens deels mislukte operatie in het wel gecontracteerde ziekenhuis houdt de persoon in kwestie medisch voorlopig wel bezig. Ik begrijp het optimisme niet als ik lees: ‘de rekening wordt altijd vergoed’ of ‘Met een restitutiepolis maakt het niet uit of de zorgverlener een contract heeft met zorgverzekeraar. Je krijgt je rekening altijd vergoed. ‘ Weeg je woorden heel precies Ohra, zorg verzekeren is een te kostbare aangelegeheid!

Wat een nare situatie. Ik begrijp dat je dit deelt. In 2017 hebben we echt vrije zorgkeuze. Jij kiest dan zelf naar welk ziekenhuis je gaat. Het maakt in 2017 niet uit of het ziekenhuis is gecontracteerd.

Ik heb een restitutie polis bij jullie en toch wordt een rekening van mij niet vergoed! Dacht dat ik.bij deze polis vrije keuze had wat betreft zorgverlener!! Jullie adverteren dat bij deze polis alles vergoed wordt! Mooi niet dus!!!

Allemaal zelfde verhalen zelfde leugens, staat er weer zeker met kleine letters tot hoeveel het verzekerd word etc. etc. Belachelijk!

Met onze restitutiepolis kun je in 2017 zelf kiezen waar je naartoe gaat, Gladys. Het moet wel gaan om zorg die is verzekerd in je verzekeringspakket. Wij kijken graag met je mee waarom we je rekening niet vergoedden. Neem je hiervoor met ons contact op via ons Contact center, contactformulier, WhatsApp of Social media?

Waar mensen hier op doelen is o.a. wat jullie zelf (overigens duidelijk leesbaar) melden over een vergoedingen plafond voor bepaalde medicatie. Vooral psychofarmaceuten hebben er een handje van om dik veel te veel geld te vragen, zoals Johnson&Johnson voor het Anti-psychoticum Invega, dat maar deels vergoed wordt door de overheid. Toen ik in het jaar van deze blog met deze extra stress te maken had, heb ik radicaal keuzes moeten maken na onderzoek van de situatie.
Welnu (en dit geldt ook voor ADHD medicatie en misschien nog wel veel meer) mijn conclusie is op basis van onderzoek bij meerdere wetenschappelijke, commerciële en overheidsbronnen, zowel in Nederland als de VS, dat Farmaceuten de hand niet omdraaien om de patiënt zijn krappe beurs nog kleiner te maken.
Johnson&Johnson (ook bekend als: Janssen B.V.<- Met aandeelhouders dus) heeft mij de Invega aangesmeerd onder de belofte dat het beter, langer en met minder bijwerking zou werken. Maar dat werkte niet zo. Bij inspectie van het geneesmiddel bleek het maar 1 isomeer af te wijken van Risperidon van dezelfde toko. In een labomgeving hebben we het dus over een koud kunstje van oude wijn in nieuwe zakken met gouden bergen in het vooruitzicht die je achteraf mag gaan betalen of via dit onderzoek dat ik heb gedaan en veel omwegen die mensen die dit middel gebruiken niet kunnen opbrengen, toch wel het teveel gerekende bedrag van de leverancier/producent (Apotheek/Janssen) terugkrijgen. Kijk ook op: https://www.terugbetaalregeling.nl daar staat precies om welke medicijnen het gaat en via een omslachtige inscannen, uitdraaien, doorstuur procedure kan je dan dus uiteindelijk voor minder dan minimumloon en toch hoog opgeleid administratief werk je spaarzame centjes uitgeven aan iets dat wel werkt (met mate) zoals bier of zo.
En ik blijf toch maar bij OHRA.
At your service!

Oh sorry de link komt niet door. Want ook al is het bijna gratis, op arbeidsloon na, om een SSL-ceritificaat voor HTTPS-verbinding op je site te zetten, http://www.terugbetaalregeling.nl/ <– doet dat NIET. Pas bij het declareren. Maar dan hebben andere belanghebbende marktpartijen al lang gezien waar je naar toe gestuurd/gelokt bent omdat plain HTTP voor iedereen met LTS-zwakstroom of hoger gewoon leesbaar is via de kabel. Zo wordt de WIV uiteindelijk voor iedereen uitvoerbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.