Vergoeding voor een beugel? Check!

Meisje met beugel

Moet jouw zoon of dochter binnenkort ook een beugel? Dat is niet uitzonderlijk, want in Nederland heeft ongeveer 45 procent van de kinderen een beugel. Een recht gebit is niet alleen mooier, maar zorgt er ook voor dat de tanden beter gepoetst kunnen worden. Zo is de kans groter dat het gebit een leven lang mee gaat. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar wie gaat die beugel betalen?

Wanneer wordt een beugel vergoed?

De basisverzekering dekt alleen de kosten voor orthodontie bij zeer ernstige groei- en ontwikkelstoornissen aan de tanden, kaak of mond. Gelukkig is hier in de meeste gevallen geen sprake van. Voor “normale beugelgevallen” moet je aanvullend verzekerd zijn om een vergoeding te krijgen. De meeste aanvullende verzekeringen bieden een vergoeding voor orthodontie. De hoogte van de vergoeding verschilt wel per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering. Ook kan de vergoeding gelden per kalenderjaar of voor de totale periode dat een beugel nodig is. Als je weet dat jouw zoon of dochter een beugel moet, is het dus verstandig om dit goed uit te zoeken.

Ben je niet aanvullend verzekerd?

Ben je nu niet verzekerd voor een beugel en kan de beugelbehandeling nog even uitgesteld worden? Dan kun je aan het einde van het jaar een (andere) aanvullende verzekering afsluiten, zodat je de beugel volgend jaar wel vergoed krijgt.  Let er wel op dat ook de leeftijdsgrens bij zorgverzekeraars verschilt. Meestal geldt een beugel vergoeding voor kinderen tot 18, soms tot 22 jaar. Aangezien de beugelbehandeling al snel twee tot drie jaar duurt, moet dit wel binnen de leeftijdsgrens vallen. Is uitstel van de beugelbehandeling geen optie? Dan kun je overwegen om de kosten voor het eerste jaar zelf te betalen en alsnog aan het einde van het jaar een aanvullende verzekering met een vergoeding voor orthodontie af te sluiten.

Even wachten…

Soms komt het voor dat er een wachtlijst is bij de orthodontist. Maar wist je dat er ook zorgverzekeraars zijn die een wachttijd hanteren bij een beugel vergoeding? Je krijgt dan niet direct een vergoeding, maar moet eerst een paar maanden tot een jaar verzekerd zijn. Bij OHRA heb je niet zoveel geduld nodig. Als je recht hebt op een beugel vergoeding, dan kun je hier gelijk gebruik van maken.

Uitzoeken loont

Goed uitzoeken hoe je verzekerd bent, kan een hoop kosten besparen. Je weet nu in ieder geval waar je op moet letten. Heb je nog vragen? Laat een bericht achter of tweet ons @OHRA.

18 reacties

ik heb drie zonen waarvan een al een beugel heeft, de tweede moet vanaf 2017 een beugel gaan dragen en de derde weten we nog niet, krijgen zij vanaf het begin van de verzekering de kosten vergoed? tot welk bedrag per kind of alledrie samen. en moet ik dan een orthoverzekering voor alle drie samen of voor alle drie apart.

Dus even samenvatten ik heb drie zonen waarvan er een al een beugel heeft en verder moet dragen, de tweede heeft ook een beugel nodig vanaf 2017, en de derde wordt morgen bij de tandarts naar gekeken, en deze worden vanaf het begin van de verzekering met aanvullende orthoverzekering vergoed tot tweeduizend per kind?

Wij zijn nu verzekerd bij Kiemer. Maar mijn dochter van 10 krijgt in 2017 een beugel. ze heeft een flinke overbeet. we willen bij jullie naar pakket ‘Uitgebreid’. Dan krijgen we 2000 vergoed. Maar er staat bij ‘voor de gehele verzekeringsduur’. Betekent dit dat ik dan in 2018 niks meer vergoed krijg?

Goed dat je het vraagt, Moniek. De € 2.000,- geldt voor de hele duur van je verzekering. Dit is een maximumbedrag dat je kan besteden zolang je bij ons verzekerd bent. Je bepaalt zelf wanneer je dit gebruikt. Gebruik je niet alles in het eerste jaar? Dan heb je nog over in 2018 🙂

Mijn zoon heeft 2 missende premolaren op 1.5 en 2.5.
Wordt orthodontie in zijn geval gedekt vanuit de basis verzekering?

Mijn dochter heeft al een beugel en moet nog een jaar ,nou moet ik alles zelf betalen omdat alles wat ik vergoed kreeg op is bij interpolis.
Nou is mijn vraag als ik nu overstap naar OHRA met vergoeding voor orthodontie worden dan vanaf januari
De rekeningen van de orthodontist betaald vanuit de aanvullende verzekering?

Als je overstapt heb je bij ons geen wachttermijn, Bianca! De vergoeding geldt vanaf 1 januari 2017. Heb je al een idee welke aanvullende verzekering je wil voor je dochter?

Hallo ik heb 3 dochters 1 heeft er al een beugel en 2 krijgen een uitneembare beugel is die 1000 euro per kind voor Orthodontie of is het totaal voor 3 kinderen

Goed dat je het vraagt, Sabina. De vergoeding voor orthodontie uit de aanvullende verzekering is per kind 🙂

Hallo Pascal,

Mijn zoon heeft een beugel nodig en mijn dochter heeft Diabetes 1. Als ik het goed heb kan ik via het lid-maatschap van DVN een collectief aanvragen. Ik lees dat jullie geen wachttijd hanteren op de orthodontie. Als ik €2000 vergoed krijg bij de aanvullende verzekering. Kan dit dan gedurende het hele jaar of kan ik het eerste jaar maar tot een bepaald bedrag vergoedt krijgen?

Hoi Miriam. Vanuit een aantal aanvullende verzekeringen vergoeden we orthodontie. Wij hebben hiervoor geen wachttijd. De vergoeding is voor de hele verzekeringsduur. Het maakt daarmee niet uit wanneer je hoeveel gebruikt. Je kan dus ook het gehele bedrag in het eerste jaar gebruiken.

ik heb basis vezerkering bij OHRA, mijn dochter van 10 jaar heeft een beugel gekeregen , wordt het alsnog ergoed? als niet wat moet ik doen?

Goed dat je het navraagt. Helaas kan ik je hier niet mee helpen. Orthodontie vergoeden we niet uit de basisverzekering. Alleen uit een aantal aanvullende verzekeringen. Heeft je dochter de beugel al en heb je geen aanvullende verzekering? Dan kan je de kosten niet declareren als je alsnog een verzekering aanvraagt. Ik vind het jammer dat ik geen ander nieuws voor je heb.

Ik ben nu verzekerd bij Interpolis. Mijn dochter is onder behandeling van een orthodontist. Ik wil voor 1 Januari 2017 overstappen omdat ze de derde beugel volgend jaar (plaatjesbeugel, de vorige twee waren voor de ernstig grote overbeet) niet meer vergoed gaat krijgen. Dat kan ik niet zomaar zelf betalen en blijkbaar kan ik mij hiervoor ook niet extra verzekeren bij Interpolis. Kunt u mij informeren wat de mogelijkheden zijn bij Ohra en is er een wachttijd? Ik hoor het graag. We willen met een gezin van vier compleet overstappen.dit is het zelfde als bij Manja slingerland

Ik ben nu verzekerd bij Interpolis. Mijn dochter is onder behandeling van een orthodontist. Ik wil voor 1 Januari 2017 overstappen omdat ze de derde beugel volgend jaar (plaatjesbeugel, de vorige twee waren voor de ernstig grote overbeet) niet meer vergoed gaat krijgen. Dat kan ik niet zomaar zelf betalen en blijkbaar kan ik mij hiervoor ook niet extra verzekeren bij Interpolis. Kunt u mij informeren wat de mogelijkheden zijn bij Ohra en is er een wachttijd? Ik hoor het graag. We willen met een gezin van vier compleet overstappen.

Ik ben erg benieuwd naar de reactie van OHRA op bericht van Manja.
Hier zelfde, ben nu bij OHRA aanvullend verzekerd met €1000,00 vergoeding voor othondontie,
Ik wil nu per 1 januari 2017 naar extra dekkend over zodat wij €2000,00 vergoed krijgen.
Onze dochter heeft nu haar eerste beugel maar vooraf zijn er al zoveel kosten gemaakt dat we de tweede beugel straks niet meer vergoed krijgen. Kom ik voor de €2000,0 vergoeding in aanmerking wanneer wij onze dekking verhogen?..
Hoor graag jullie reactie!
PS. Ben erg tevreden over OHRA zou niet graag on deze reden overstappen naar andere verzekering!

Goed dat je het vraagt, Nicolien. Ga je over naar een hogere dekking? Dan kom je inderdaad voor de hogere vergoeding in aanmerking.

Hoi Manja. Sorry voor de late reactie. Bij OHRA vergoeden wij orthodontie uit aanvullende verzekeringen. Kijk hier voor informatie over de vergoedingen. Wij hebben geen wachttijd voor onze zorgverzekering 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.