Vier voordelen om voor half december over te stappen van zorgverzekeraar

Tijdig overstappen

Het is december. Buiten is het guur, koud en vroeg donker. De ideale omstandigheden om binnen op de bank eens alle verschillende zorgpolissen naast elkaar te leggen. Heb je de polis gevonden die bij je verwachte situatie past? En moet je daarvoor overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar? Dan heb je tot 31 december om over te stappen. Máár: regel je het voor half december, dan heeft dat 4 grote voordelen.

1. Je wordt sneller geholpen

Op een aantal hoogst uitzonderlijke gevallen na, is het maar een keer per kalenderjaar mogelijk om over te stappen van zorgverzekering: per 1 januari. Dat maakt december een bijzonder drukke maand voor zorgverzekeraars. Hierdoor blijven vragen over polissen en producten wat langer liggen dan gebruikelijk. Maar ook de aanvragen tot overstappen kosten net wat meer tijd om te regelen. Begin je op tijd met oriënteren en heb je vragen, dan kunnen verzekeraars je sneller helpen. Heb je alles op een rij en regel je je overstap voor half december, dan weet je zeker dat je op 1 januari 2016 precies de verzekering hebt die bij jouw situatie past.

2. Je ontvangt je nieuwe polis op tijd

Stap je over voor half december, dan valt ook je nieuwe polis voor het einde van het jaar op de deurmat. Zo kun je er in de kerstvakantie eens goed voor gaan zitten en heb je de tijd om nog wat aanpassingen te doen, mocht dat nodig zijn.

3. Je kunt je aanmelden voor gespreide betaling van het eigen risico

Nog een voordeel voor de snelle beslisser is het gespreid betalen van het eigen risico. Weet je nu al dat je je hele eigen risico opmaakt in 2016. Dan is het natuurlijk een fijne gedachte dat je een bedrag van € 385,- niet ineens, maar in tien termijnen kunt betalen. Je moet deze aanvraag doen vóór 31 december en daarvoor heb je een relatienummer nodig. Regel je je overstap voor half december, dan heb je dat nummer ook op tijd en ben je er vroeg genoeg bij om gebruik te maken van deze optie.

4. Geen dubbele premie in januari

Misschien wel de beste reden om je overstap zo snel mogelijk te regelen is natuurlijk geld. Door voor half december over te stappen, heeft je nieuwe zorgverzekeraar genoeg tijd om je huidige verzekering op te zeggen. Zo voorkom je dat je zorgpremie voor januari afgeschreven wordt door zowel je huidige als je nieuwe zorgverzekeraar. Uiteraard krijg je de premie van je oude verzekering op een later moment weer terug. Maar zeg nou eerlijk, wie zit erop te wachten om na de dure decembermaand twee keer de zorgpremie te betalen?

Ben je al overgestapt?

Heb je de overstap al gemaakt? Wist je al van deze voordelen? Of heb je dat om een andere reden gedaan? Deel het met ons! Laat een reactie achter of tweet ons @OHRA.

Weet je nog niet of je wilt overstappen? Lees dan eens onze 5 tips bij het overstappen van zorgverzekering. En bekijk ook onze handige infographic van overstappen om te zien hoe overstappen nou precies gaat.