Stukken wijzer over je APK

Stukken wijzer over je APK

Waar denk je aan als je de afkorting APK hoort? Een verplichte autokeuring? Een jaarlijks controlemoment voor je auto-onderdelen? Dan zit je al aardig in de goede richting! Na het lezen van deze post weet je precies wat een APK inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Waarom bestaat de APK

De Algemene Periodieke Keuring checkt of je auto nog aan de wettelijke eisen voor veiligheid én voor milieu voldoet. Het gaat er dus niet alleen om of je auto je nog veilig van A naar B brengt, maar ook om de schadelijke stoffen die hij uitstoot. Een kleine greep uit de lange lijst controlepunten:

– verkeersveiligheid: banden, remmen, schokdempers en verlichting;
– milieu: uitstoot van uitlaatgassen;
– registratie: kilometerstand, brandstof en identificatienummer.

Is je auto goedgekeurd?

Super als je auto in één keer door de keuring komt. Als hij dan toch bij de garage staat kun je er handig een onderhoudsbeurt aan vastknopen. Dan is je auto weer helemaal fit. Heb je gekozen voor een keuringstation, dan gaat dit voordeel van ‘twee vliegen in één klap’ helaas niet op. Een keuringsstation is er alleen voor de APK en voert geen reparaties uit.

De APK kan een ook goed moment zijn om je autoverzekering opnieuw te bekijken. Bijvoorbeeld omdat je auto een jaartje ouder is geworden en je liever kiest voor een lagere dekking zoals WA. Als klant van OHRA wijzig je je dekking makkelijk zelf via Mijn OHRA.

Moet je auto eerst gerepareerd worden?

Soms heb je al een vermoeden en soms is het een verrassing, maar het kan gebeuren dat je auto niet meteen door de APK komt. Vraag altijd eerst wat er vervangen moet worden en wat het kost. Bij twijfel kun je gerust een second opinion bij een andere garage aanvragen. Let er wel op dat je auto gerepareerd wordt voor de uiterste APK vervaldatum. Je hebt dus niet alle tijd om je auto te laten repareren. Probeer een maand of twee speling in te plannen.

Heb je hele hoge reparatiekosten? Dan kun je ook besluiten je trouwe voertuig in te ruilen voor een ander. In dat geval geef je online je nieuwe kenteken aan ons door en controleer je of de dekking nog past bij je nieuwe auto.

Wanneer kun je je auto het beste laten keuren?

Wist je dat je vanaf twee maanden voor je APK datum je auto al kunt laten keuren, zonder dat de APK datum verandert? Dus stel, je auto moet uiterlijk 1 maart gekeurd worden. Dan kun je vanaf 1 januari al naar de garage en hoef je auto pas volgend jaar 1 maart weer gekeurd te worden. Zo kun je mooi 14 maanden profiteren van je gekeurde auto!

Als er een dikke reparatie zit aan te komen is een maand van tevoren misschien net te krap. Zorg er dus voor dat je op tijd weet hoe je auto ervoor staat.

En als je je auto niet laat keuren?

Een verlopen APK wordt al snel opgemerkt door het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau). Vaak vind je na een maand een boete op je deurmat. Daarna heb je twee maanden de tijd om je auto te laten keuren voordat je een nieuwe boete krijgt. Mocht je aangehouden worden in een auto waarvan de APK verlopen is, dan is de kans groot dat er meteen een boete voor je uitgeschreven wordt. En ook niet onbelangrijk: als je schade hebt kun je problemen krijgen met je verzekeraar.

Weten wanneer jouw auto gekeurd moet worden?

Je ontvangt vanzelf een bericht van de RDW als het tijd is voor de APK. Wil je liever niet op een bericht wachten, kun je het zelf uitzoeken met onze handige APK tool. Vul je kenteken in en je ziet direct hoeveel tijd je nog hebt om je auto voor te bereiden op de keuring.

Welke tips heb jij om je auto in vorm te houden voor de APK? Deel ze met ons in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.