Soorten zorgpolissen: wat zijn de verschillen?

verschil in soorten zorgpolissen

De zorgverzekering, we hebben er allemaal een. De keuze is reuze en het is zoeken naar een speld in hooiberg wanneer je probeert te achterhalen wat voor type polis je hebt. Er zijn 4 soorten zorgpolissen, de restitutie-, combinatie-, natura- en budgetpolis. Met al deze varianten ben je verzekerd tegen zorg, maar de verschillen ertussen zijn vaag. Tijd voor transparantie! In een notendop het verschil tussen de diverse varianten.

Welke verschillende zorgpolissen zijn er?

De zorg waar je recht op hebt, is bij iedere polis gelijk. Dit staat beschreven in de Zorgverzekeringswet. Het verschil zit hem in hoe je de zorg krijgt.

Budgetpolis

Dit type is de uitgeklede versie van de naturapolis omdat er minder zorg is ingekocht en er met minder zorgverleners een contract is. Dit maakt de kans groter dat jezelf een deel van je rekening betaalt. Ook kan het zijn dat je voor jouw behandeling ver moet reizen.

Naturapolis

Met een naturapolis krijg je een volledige vergoeding van de gekregen zorg. Als je naar een zorgverlener gaat waar je verzekeraar een contract mee heeft. Natuurlijk mag je jezelf ook ergens anders laten behandelen, maar als dat een zorgverlener is die niet is gecontracteerd, betaal je een deel van de kosten zelf.

Combinatiepolis

De combinatiepolis is eigenlijk de lastigste van het stel. Dit komt mede doordat er 2 soorten van zijn. In beide gevallen moet je mogelijk bijbetalen. De hoogte ervan hangt af van het type combinatiepolis.
– Een combinatiepolis waarbij zorg verstrekt wordt op basis van natura.
– Een combinatiepolis waarbij de zorg verstrekt wordt op basis van restitutie.

tabel-zorg-1024x683 Soorten zorgpolissen: wat zijn de verschillen?
Zoals te zien is in de afbeelding loopt de pijl van vergoeding bij de combinatiepolis tot 75% en 100% vergoeding van het marktconforme tarief. Is de vergoeding op basis van natura, dan krijg je wanneer je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat minder vergoed dan het marktconforme tarief. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener dan krijg je het volledige bedrag vergoed.

Bij de restitutievariant van de combinatiepolis krijg je tot 100% van het marktconforme tarief vergoed. Maar ook hier loop je het risico bij te moeten betalen wanneer de rekening afwijkt van dit gemiddelde tarief.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kies jezelf je zorgverlener. Je krijgt dan de kosten vergoed bij iedere verlener van zorg. Het maakt dan ook niet uit of de verlener gecontracteerd is of niet. De kosten worden vergoed tot het bedrag op jouw factuur. Je loopt dus geen risico zelf een deel van de kosten bij te moeten betalen.

Een voorbeeld: jij wil naar de apotheek bij jou om de hoek

In Nederland hebben we 1.920 apotheken. Stel je hebt geen restitutiepolis en jouw verzekeraar heeft 1.000 apotheken gecontracteerd. Dit betekent dat je nog steeds naar de andere 920 apotheken mag. Alleen zit mogelijk die apotheek bij jou op de hoek er niet bij. Ga je daarheen, dan moet je wellicht zelf een deel van de rekening betalen. Bij een restitutiepolis krijg je misschien wel een rekening. Die wordt vervolgens wél betaald door jouw zorgverzekeraar, omdat je volledige vrije zorgkeuze hebt.

Heb je geen restitutiepolis en ga je toch naar die apotheek? Dan betaal je het verschil zelf. In hoeverre jouw soort zorgpolis het vergoedt, zie je in bovenstaande afbeelding. De percentages van hoeveel er vergoed wordt, gaan uit van de gemiddelde prijs (lees: het redelijke markttarief) 100%. En daarvan betalen ze dan 75% als je bijvoorbeeld een naturapolis hebt.

 

7 reacties

Hoi Margriet. Onze restitutiepolis geldt ook voor een ziekenhuis in het buitenland bij spoedhulp. Wel vergoeden we in het buitenland niet meer dan het Nederlandse tarief. Heb je ook een aanvullende verzekering? Dan vergoede we ook het deel boven het Nederlandse tarief 🙂

Zelf betalen hoeft meestal niet. Veel medisch specialisten kunnen rechtstreeks declareren. Soms is een zorgverlener niet gecontracteerd. In dat geval kan je de nota zelf bij ons declareren.

Hallo,
Ik wil graag even weten of Osteopaten die onder de NRO en NVO vallen vergoed worden bij naturapolis. Of wordt er bij deze polis anders gekeken naar welke osteopaat vergoed wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.