Zo goed zijn de eerste lentestralen voor je

Buitenlucht is goed voor je gezondheid

Hoera,ย over een paar weken is het lente! De meteorologische lente begint al op 1 maart. Alles gaat weer bloeien en de dagen worden warmer en langer. En dat betekent dat we meer naar buiten gaan. Lekker op het terras een wijntje drinken of gewoon een mooie wandeling maken. Fijn vooruitzicht toch? En de buitenlucht is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Zonnevitaminen; waar zijn ze goed voor?

Wanneer je buiten loopt slaat je lichaam vitamine D op. Vitamine D, ook wel zonnevitamine genoemd, is nodig voor een goede botgroei en zorgt voor sterke tanden. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat het ook een positieve invloed heeft op je weerstand, waardoor je minder snel ziek wordt. Ook zorgt het voor goede spierfuncties. Bij een tekort kun je onder andere last krijgen van spierkrampen, vermoeidheid en lusteloosheid. Lekker naar buiten en die zonnestraaltjes meepikken dus!

Zonuurtjes en vette vis

De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. Hiervoor moet je elke dag tussen de 15 tot 30 minuten, met handen en hoofd onbedekt, buiten zijn. Maar Vitamine D komt ook voor in voeding. In vette vis, zoals makreel, haring en zalm, zitten veel zonnevitamines.

Zit jij nog steeds in je winterdip?

Voelt de lente voor jou toch nog ver weg? En ben je somber en vermoeid? In Nederland hebben elke winter 1,4 miljoen mensen last van een vorm van winterdip. En die kan best lang duren. Waarschijnlijk heeft de winterdip iets te maken met je biologische klok. Die kan gevoelig zijn voor licht. Door het weinige licht verschuift je biologische ritme. Daardoor raakt je slaap- en eetritme ontregeld.

Misschien is lichttherapie iets voor jou

Vaak wordt bij een winterdip of (winter)depressie lichttherapie aangeraden. Bij lichttherapie zit je een half uur tot 2 uur voor een lamp die zonlicht simuleert. Doordat je meer licht krijgt, komt je biologische klok weer in het juiste ritme.

Je kunt lichttherapie krijgen in bijna alle poliklinieken en ggz-instellingen. Er zijn ook lichtlampen te koop of te huur die je zelf thuis kunt gebruiken. Je kunt van je zorgverzekeraar een vergoeding voor lichttherapie en lichtlampen krijgen. Bij ons zit vergoeding van lichttherapie in de aanvullende verzekering.

Tips

Gebruik jij lichttherapie en heb je hier veel baat bij? Of heb aan de buitenlucht genoeg? Wij horen graag je ervaringen!

2 reacties

In de wintermaanden slik ik altijd ouderwetse levertraan (capsule), geen last van winterdip of lage weerstand ๐Ÿ˜€

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.