Hulpmiddelen: zo blijf je op de been

Jongen met gebroken been

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kent het vast wel. In de haast ren je op sokken de trap op en glijdt uit. Au! Meestal loopt het goed af, maar het kan zijn dat je pech hebt. Scherpe pijn, een opgezwollen enkel. Toch maar even naar de dokter of het ziekenhuis. En dan krijg je te horen dat je zes weken niet mag lopen. Wat nu?

Uit de voeten

Weken lang aan huis gekluisterd zijn, zittend met je been op een krukje is geen prettig vooruitzicht. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je uit de voeten kunt. Meestal geeft de dokter advies welk hulpmiddel je het beste kan gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld krukken zijn, een rolstoel of rollator. Toch maar even een hulpmiddel regelen. Maar waar? En wie betaalt?

Huren, kopen of lenen?

Nederland kent veel thuiszorgwinkels waar je hulpmiddelen kunt krijgen. Je kunt ervoor kiezen of je de rollator of krukken koopt of tijdelijk huurt. In de meeste gevallen is huren het voordeligst. Maar soms betaal je een hogere prijs bij huur dan wanneer je het hulpmiddel aanschaft. Daarom is het handig om vooraf een rekensommetje te maken. Ben je lid van een thuiszorgorganisatie? Dan kun je de hulpmiddelen in de meeste gevallen zelfs gratis lenen. Voor een rolstoel geldt een uitzondering. Dit hulpmiddel wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering bij kortdurend gebruik.

Je zorgverzekeraar kan helpen

Je zorgverzekeraar kan je helpen met het vinden van een thuiszorgwinkel bij jou in de buurt. De meeste zorgverzekeraars hebben contracten met thuiszorgorganisaties waardoor je korting krijgt wanneer je het hulpmiddel huurt of koopt. De basisverzekering biedt geen vergoeding voor dit soort hulpmiddelen. Er zijn enkele zorgverzekeraars die wel een vergoeding bieden in de aanvullende verzekering.

Heb jij ervaring?

Heb jij wel eens meegemaakt dat je tijdelijk hulpmiddelen nodig had om uit de voeten te kunnen? Hoe heb je dat toen geregeld? Deel jouw ervaring of tweet ons @OHRA.