Zorg in het buitenland plannen

medische zorg in het buitenland

Niemand heeft het voornemen om tijdens een tripje naar het buitenland in het ziekenhuis te belanden. Mocht een tropische wesp daar tóch anders over denken dan hoef je niet lang na te denken wat je gaat doen. Je gaat naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar je wordt geholpen door een willekeurige arts. Het wordt een heel ander verhaal als je wél van te voren weet dat je zorg nodig heb en bewust kiest voor een behandeling in het buitenland. Misschien is de wachtlijst in Nederland langer of bevindt de specialist zich niet dichter in de buurt dan over de grens. Je keuzes kunnen invloed hebben op je vergoeding.

Krijg ik een vergoeding?

Zodra je de grens oversteekt, heb je te maken met andere regels. Dat geldt ook voor je zorg. Het is belangrijk om je te beseffen waar je op moet letten als je kiest voor behandeling in het buitenland. En wat dit betekent voor je vergoedingen. De belangrijkste vraag is natuurlijk: Heb ik recht op vergoeding als ik een geplande behandeling in het buitenland onderga? Het antwoord hierop is ‘ja’ als je behandeling gedekt is in de basisverzekering. De zorgverzekeraar verrekent dit eerst met het eigen risico. Met een doorverwijzing van een huisarts of specialist op zak kan je voor elke behandeling in het buitenland terecht.

Waar moet ik op letten?

Goed om te weten dat je vergoeding zich beperkt tot een gangbaar Nederlands tarief. Als de kosten in een ander land gemiddeld hoger liggen, betaal je het verschil zelf bij. Ook het gebruik van extra faciliteiten zoals een privékamer kunnen voor eigen rekening zijn. Via een aanvullende verzekering kan je extra vergoeding voor kosten of behandelingen in het buitenland krijgen. Verzekeraars hebben vaak contracten met buitenlandse zorgverleners. Bekijk dus of de behandelaar in het buitenland een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Is dit niet het geval dan kan het zijn dat je toestemming moet vragen wil je in aanmerking komen voor een vergoeding.

Check, dubbelcheck!

Er zijn veel dingen waar je op moet letten als je goed verzekerd je zorg in het buitenland gaat plannen. Gebruik deze checklist als handig geheugensteuntje:

– Bekijk je polisvoorwaarden om te zien wat er onder je basisverzekering valt. De zorgverleners waar je verzekeraar een contract mee heeft is vaak te vinden op de website.
– Neem bij twijfel of als je vragen hebt contact op met de klantenservice van je zorgverzekeraar.
– Voor bezoekjes naar het buitenland wordt een EHIC pas aangeraden, handig voor noodsituaties.
– Met een reisverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte gebeurtenissen onderweg.
– Om (ver)taalproblemen te voorkomen is een Engelse uitdraai van de factuur ook handig om te vragen aan de behandelaar. Tenzij je Italiaans natuurlijk buono is.

Deel je ervaringen

Ben jij weleens naar het buitenland geweest voor een behandeling? Deel je ervaringen met ons en andere lezers door te reageren op dit bericht.

 

2 reacties

Sorry voor de late reactie, Harm. Onze reisverzekeringen zijn bedoelt voor recreatieve reizen. Wil je precies weten hoe je bent verzekerd in het buitenland? Neem dan contact met ons op via ons Contact center, contactformulier, WhatsApp of Social media. We kijken dan graag met je mee 🙂

Ik heb bij jullie een reisverzekering (relatienummer 0720768) lopen. Geeft deze behalve tijdens vacanties ook dekking wanneer ik voor werk (ZZP’er) in het buitenland verblijf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.