De eigen bijdrage en het eigen risico in 2017

els blauw witte hoed

De nieuwe plannen zijn aangekondigd op Prinsjesdag. Er wijzigt het een en ander, maar gelukkig blijven ook enkele zaken hetzelfde. Zo blijft het eigen risico in 2017 gelijk. Dit blijft € 385,- per jaar. Voor de eigen bijdrage veranderen er wel een paar kleine dingen.

Het verplicht eigen risico in 2017

In 2017 blijft het eigen risico € 385,- per jaar. Veel zorg uit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Maar er zijn ook uitzonderingen. Een bezoek aan de huisarts valt bijvoorbeeld niet onder het eigen risico. Deze medische hulp wordt vergoed zonder dat je eigen risico betaalt. Bekijk hier een volledig overzicht over wat wél en niet onder het verplichte eigen risico valt.

De eigen bijdragen in 2017

Voor volgend jaar worden er veranderingen binnen de eigen bijdrage doorgevoerd. Nog niet alle bedragen voor 2017 zijn al bekend. Onderstaande aanpassingen weten we al wel:

-De eigen bijdrage voor een klikgebit op een implantaat is veranderd.
In 2016 betaal je nog een eigen bijdrage van 125 euro per kaak. Volgend jaar betaal je 10% van de gemaakte kosten als het klikgebit gedragen wordt op de onderkaak en 8% van de gemaakte kosten als deze gedragen wordt op de bovenkaak.

De eigen bijdrage voor reparatie en rebasen van het kunstgebit is nieuw.
In 2016 betaal je hiervoor geen eigen bijdrage en in 2017 betaal je 10% van de gemaakte kosten.

Eigen bijdrage en eigen risico, wat is het verschil?

De eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. Het eigen risico is verplicht en geldt voor iedereen vanaf 18 jaar voor vergoedingen vanuit de basisverzekering. Voor sommige zorg of hulpmiddelen uit de basisverzekering, zoals een kunstgebit of gehoorapparaat, betaal je een eigen bijdrage. De eigen bijdrage kan ook gelden voor kinderen.

 

28 reacties

Dat we zorgpremie moeten betalen oké, maar dat daarnaast de kosten van het eigen risico zo hoog zijn is natuurlijk belachelijk alleen al de prijzen van de medicijnen zijn in dit veel hoger dan in landen om ons heen!
Ik zie dit dan ook als zakken vullen van overheid en de hoge heren ,leg dit is uit aan alle Nederlanders die heel veel moeite hebben met het betalen van alle maandlasten die ze hebben.

Ik snap werkelijk niet waarom er vroeger een sociaal systeem was waar niemand een eigen risico had en dat het nu wel nodig is. Een systeem waar we als samenleving voor betalen, voor goede en gepaste zorg, zou voor iedereen bereikbaar moeten zijn. Waarom moet een premie hoger worden als er geen eigen risico betaald moet worden? Hoe komt het dat de premie hoger is en een eigen risico nu verplicht is? Waarom zou en zorg verlener de premie verlagen en het eigen risico afschaffen? Hoe kunnen we dat realiseren? Wat moeten we daarvoor doen? Goede zorg moet zijn er zijn voor iedereen die dat nodig heeft!!

Bij Ohra is alles zo geregeld, behalve als de arts Lipitor 20 voorschrijft dan kun je dit niet declareren.
De arts schrijft dit voor omdat de andere Vaststines gewrichts en spierpijnen veroorzaakt, daar heeft Ohra niets mee en vergoeden het niet ondanks het eigen risico van €385

Het zou gaan om een bedrag van 3,7 miljard, afschaffen van het eigen risico. Dat zou betekenen dat 9,5 miljoen verzekerden het hele eigen risico betalen. Dat kan dus nooit waar zijn. De overheid schermt met bedragen die in dit geval veel te hoog zijn om de mensen af te schrikken. Eerst maar eens een degelijke onderbouwing laten zien van dit bedrag, dan gaan we verder praten.

Ook ik baal enorm van die ontzettend hoge eigen risico al jaren!
Ik ben helaas al veel te lang werkloos (bijstand) en ook nog eens in de schuldsanering.
Als ik bv crème nodig heb omdat ik weer eens last heb van eczeem en het is langer dan 1 jaar geleden dat ik dit recept voorgeschreven kreeg, doe ik het maar niet. Komt er nog eens 7 euro bovenop de kosten voor de tube crème.
Heb een moedervlek die wat groter wordt en soms onrustig is, maar als ik ermee naar de dermatoloog/ziekenhuis ga dan krijg ik daarna een flinke rekening vanuit de eigen risico die ik dan niet kan betalen. Ook is betalen in termijnen is voor mijn financiële situatie ook vaak te hoog, dus wat doe je dan? …. juist, niet naar die dermatoloog. Fijn systeem dit ….. 🙁

Probeer in uw situatie hulp voor de ziekenhuiskosten te krijgen via een verzoek op de ‘bijzondere bijstand’ bij de gemeente waar u woont. Valt te proberen.

Ik ben gelukkig redelijk gezond, maar heb in 2016 toch al 313 euro moeten betalen aan eigen risico (zonder compensatie door zorgtoeslag of belastingaftrek). Ik wens niemand een chronische ziekte toe, maar vraag mij toch af of de elk jaar te betalen eigen bijdrage te veel is gevraagd in verhouding met de afgenomen zorg. Ik vind wel dat de eigen bijdrage aan de hoge kant is. Een bedrag van 240 à 300 euro lijkt mij ruim voldoende. Het geheel afschaffen van het eigen risico leidt tot een aanzienlijk hogere premie voor iedereen. En of dat nou zo eerlijk is…

Weet je hou dat overkomt dat mensen die chronisch ziek zijn ervoor afgestraft worden denk je dat wij er voor kiezen om ziek te zijn?

Eigen risico moet worden afgeschaft. Het zorgt voor tweedeling in de maatschappij. Verzekeren betekent dat je de lusten en lasten verdeeld over alle deelnemers. Nu betalen ouderen en chronisch zieken de rekening. Wanneer je allebei van een AOW moet rondkomen en je ben allebei chronisch ziek ?? Denken mensen die zeggen dat het eigen risico prima is daar wel eens aan ? Mensen die ziek zijn hebben geen keuze in wel of niet gebruik maken van de gezondheidszorg.

Wat ik nog steeds niet snap is dat een eigen risico hetzelfde is, of je nou student ben met een lening of zonder werk met een uitkering of een betaalde baan van €2000 Euro. Voor mijn studerende dochter is het niet te betalen en ik moet mijn eigen risico al spreiden om het te kunnen betalen.

En wat te denken van én chronisch ziek én een uitkering???gewoon niet te doen!waar t geld vandaan halen voor je eigen bijdrage???oh ja..gespreid betalen….maar vergeten ze wel even dat je dan ook nog 34 euro per maand kwijt bent wat je met een uitkering gewoon niet kan missen!!!nee de minima hebben t heus niet moeilijk hoor zeggen de heren politici..zou zeggen hoop dat jullie ooit eens van een minim um moeten leven én chronisch ziek worden!

Ik dacht dat de ziektekostenverzekeringen zoals die nu worden gebruikt gebaseerd waren op solidariteit. Maar als ik mee maak dat een familielid medicijnen niet kan aanschaffen omdat dat betaald moet worden vanwege het eigen risico dan vraag ik me af waar die solidariteit gebleven is. Vroeger was er het ziekenfonds. Dat ging naar je inkomen. En allen hadden recht op dezelfde zorg.
Nu heb je verzekeringen die verdienen aan de ziektekostenverzekeringen. Waarom kan dat geld niet gebruikt worden om het eigen risico af te schaffen en zo iedereen recht te geven op dezelfde zorg? Dan is er wel sprake van solidariteit.

Wat een gemiste kans is het weer. Ik denk dat het allemaal andersom moet. Je betaald premie als je gezond bent (moet ook te doen zijn want als je gezond bent kun je werken) Mocht je onverhoopt ziek worden (verkoudheid en griepje uitgesloten) dan hoef je geen premie meer te betalen.
Alleen dan zal de maatschappij gericht zijn op gezond blijven en niet om beter maken.
Tis maar hoe je er tegen aan kijkt. Beter een pil ontwikkelen waardoor je niet ziek wordt als een pil te slikken om beter te worden lijkt me zo!

Juist dan creëer je een maatschappelijk probleem, omdat heel veel mensen het dan wel makkelijk vinden om als ziek bestempeld te worden. Dan hoeven ze geen premie te betalen, lekker makkelijk.

Jammer dat het eigen risico niet is verlaagd. Het is een zeer oneerlijk systeem omdat mensen waarvan één of zelfs beiden partners chronisch ziek zijn of gehandicapt, altijd jaarlijks de volle mep betalen. Ze hebben geen keus. Het wordt nog erger als deze mensen ook nog WMO voorzieningen hebben en één van beiden partners nog een goede baan heeft.
Het wordt dan voor hem of haar, werken, fulltime mantelzorger zijn en ook nog flink betalen aan
Eigen bijdragen.

Klopt Hans, wij zijn beiden chronisch ziek/gehandicapt en betalen de volle mep. Het is allemaal haast niet meer op te hoesten.

Ik vind het systeem van sparen voor je eigen risico van Ohra goed. Mocht je dan opeens kosten maken dan is het eigen risico gespreid.
Wat ik mis is dat het ‘teveel gespaarde’ eigen risico kan blijven staan. (Ik bedoel dus over de jaargrens heen ) Je hebt dan een spaarpotje als er opeens kosten ontstaan.
Alleen als je chronisch ziek bent dan werkt dit natuurlijk niet.

Nee Rob, dat werkt inderdaad niet, wij zijn beiden chronisch ziek en betalen gespreid omdat het eigen risico in januari, uiterlijk februari, voor ons beiden al opgebruikt is, de lasten zijn voor ons enorm hoog, iets overhouden o.d. is er voor de chronisch zieken niet meer bij. De enige manier is gezond blijven, en tja, dat is niet te koop helaas.

Beter de premie verhogen i.p.v. eigen risico want dan betaald iedereen.
Nu betalen de chronisch zieken de hoogste rekening, hoezo gelijke monniken gelijke kappen ?

Ben een vrouw van 70 jaar,AOW en een klein pensioen,ga niet naar de huisarts om dat die direct medicijnen voorschrijft
Moet voor mijn man die diabeet is natuurlijk wel die 385 € betalen maar ik wil toch ook mijn kleinkinderen af en toe wat geven Ik vind 2keer 385 € voor een echtpaar veel geld

Saskia schrijft ” gelukkig is het geen stijging van beide en dan een knipogende smiley erachter. Wellicht een beetje ongepast beste Saskia. Sommige mensen kunnen al deze verhogingen ieder jaar weer echt niet meer opbrengen. En spijtig genoeg zijn de verzekeraars de schuldigen als het om de stijgende kosten in de gezondheidszorg gaat. Dat we verplicht zijn hier in mee te gaan is al erg genoeg, dat iemand van een verz.maatschappij een vrij denegrerende reactie moet plaatsen ( wie weet valt het mee: als pratende tegen een kleuter) maakt het niet beter. Een big fail als je het mij vraagt.

Dat de zorg ‘onbetaalbaar’ is komt mede omdat men natuurlijker geneeswijzen geen kans geeft. Stukken goedkoper en effectief ook! De macht van de farmaceutische industrie en hun gelobby echter is erg groot, en de politiek heeft grotendeels dollartekens in hun ogen.

Eigen risico blijft gelijk, maar ik heb begrepen dat de maandpremie omhoog gaat.
Een jaar telt 12 maanden, stel een premieverhoging van € 5,– per maand, totaal jaarbedrag verhoging van € 60,–.
Een beetje dom zou Koningin Maxima zeggen…, denk ik
Wanneer het eigen risico met € 10,– op jaarbasis omhoog zou gaan, de maand/jaarpremie blijft gelijk, betekent dit dat ik in deze case € 50,– meer in mijn beursje houdt in het jaar 2017 in mijn gezondheid-
situatie

Gelukkig is het geen stijging van beide, Eugenie 😉 Half november 2016 maken wij de premies voor volgend jaar bekend. Wie weet valt het mee.

Ik zou eerlijk gezegd veel liever een hogere premie betalen zodat het eigenrisico kan worden afgeschaft. Volgens Minister Schippers zou het afschaffen van het eigenrisico van 385 euro per jaar, neerkomen op een premieverhoging van 284 euro per jaar.
Ik juig dat toe, want als gehandicapte levert mij dat op jaarbasis een besparing van 101 euro op.

Helaas zal het wel op het omgekeerde neerkomen. Wel de premie stevig omhoog, geen extra vergoedingen, toch eigenrisico. Met andere woorden het zal in 2017 gewoon wel weer duurder worden. Het zal mij benieuwen of mijn zorgkosten in 2017 maandelijks onder de 200 euro blijven, ik ben bang van niet.

Hier hetzelfde maar dan x 2, wij zullen altijd achteruit blijven gaan zoals verwacht. Met een laag inkomen vallen deze lasten zwaar. Helaas heeft de regering daar geen boodschap aan. De economie gaat goed? Voor wie dan? Niet voor ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.