De eigen bijdrage en het eigen risico in 2017

els blauw witte hoed

De nieuwe plannen zijn aangekondigd op Prinsjesdag. Er wijzigt het een en ander, maar gelukkig blijven ook enkele zaken hetzelfde. Zo blijft het eigen risico in 2017 gelijk. Dit blijft € 385,- per jaar. Voor de eigen bijdrage veranderen er wel een paar kleine dingen.

Het verplicht eigen risico in 2017

In 2017 blijft het eigen risico € 385,- per jaar. Veel zorg uit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Maar er zijn ook uitzonderingen. Een bezoek aan de huisarts valt bijvoorbeeld niet onder het eigen risico. Deze medische hulp wordt vergoed zonder dat je eigen risico betaalt. Bekijk hier een volledig overzicht over wat wél en niet onder het verplichte eigen risico valt.

De eigen bijdragen in 2017

Voor volgend jaar worden er veranderingen binnen de eigen bijdrage doorgevoerd. Nog niet alle bedragen voor 2017 zijn al bekend. Onderstaande aanpassingen weten we al wel:

-De eigen bijdrage voor een klikgebit op een implantaat is veranderd.
In 2016 betaal je nog een eigen bijdrage van 125 euro per kaak. Volgend jaar betaal je 10% van de gemaakte kosten als het klikgebit gedragen wordt op de onderkaak en 8% van de gemaakte kosten als deze gedragen wordt op de bovenkaak.

De eigen bijdrage voor reparatie en rebasen van het kunstgebit is nieuw.
In 2016 betaal je hiervoor geen eigen bijdrage en in 2017 betaal je 10% van de gemaakte kosten.

Eigen bijdrage en eigen risico, wat is het verschil?

De eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. Het eigen risico is verplicht en geldt voor iedereen vanaf 18 jaar voor vergoedingen vanuit de basisverzekering. Voor sommige zorg of hulpmiddelen uit de basisverzekering, zoals een kunstgebit of gehoorapparaat, betaal je een eigen bijdrage. De eigen bijdrage kan ook gelden voor kinderen.