Vergoedingen voor brillen en lenzen: 5x goed bekeken

Brillen en lenzen

Bril- en lensdragers opgelet! Wil je een modieuze nieuwe bril kopen? Of ben je na jaren brildragen toe aan lenzen? Je bent niet standaard verzekerd voor dat soort wensen. Wij onderzochten 5 dingen waar je – qua verzekering – naar moet kijken als je brillen of lenzen draagt.

1. Brillen en lenzen meestal niet in de basisverzekering

Voor brillen en lenzen ben je in principe niet verzekerd in de basisverzekering. Je moet hier altijd een aanvullende verzekering voor afsluiten. Is er een medische noodzaak? En heb je daarom speciale lenzen of optische hulpmiddelen nodig? Dan krijg je die wel vergoed uit de basisvergoeding. Je moet de zorgverzekeraar dan wel een officiële verklaring van een arts kunnen laten zien.

2. Sluit een aanvullende verzekering af voor brillen en lenzen

Wil je een bril of lenzen vergoed krijgen? Dan moet je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten. Let op: niet alle aanvullende verzekeringen hebben een dekking voor brillen of lenzen. Ga je onderzoeken wat voor jou de beste aanvullende verzekering is? En ben je een bril- of lensdrager? Kijk dan goed welke verzekering een bril- en lensdekking heeft!

3. Bekijk goed wat je vergoed krijgt

Heb je aanvullende verzekeringen gevonden die brillen en lenzen vergoedt? Kijk dan eens naar wat je vergoed krijgt. Dat verschilt namelijk per verzekeraar. Wat een zorgverzekeraar precies vergoedt, vind je meestal in de voorwaarden. Die staan bij zorgverzekeraars op de website. Grofweg kun je zeggen:

Wel vergoed: 
– complete bril met montuur en glazen
– lenzen

Niet vergoed:
– losse monturen
– lenzenvloeistof
– zonnebril zonder sterkte
– aanmeet- of controlekosten
– accessoires

4. Bepaal wat je wilt betalen voor bril- en lensdekking

Wat wil jij aan je aanvullende verzekering uitgeven? Over het algemeen geldt: hoe meer je betaalt, hoe hoger de vergoeding die je krijgt. Bij de ene aanvullende verzekering is dat €100,- per 2 jaar, bij de andere elk jaar €300,-. De verschillen zijn dus groot. Houd bij het kiezen rekening met je persoonlijke situatie: hoe vaak koop jij een nieuwe bril? Hoe vaak heb je nieuwe lenzen nodig? Die kosten kun je van tevoren al goed inschatten.

5. Bekijk de aanvullende voorwaarden van de zorgverzekeraar

Soms stelt een zorgverzekeraar nog aanvullende voorwaarden voor een bril- en lensdekking. Bijvoorbeeld: dat een bril een minimale sterkte moet hebben om vergoed te worden. Of dat er verschillende vergoedingen gelden als je in een bepaalde leeftijdscategorie valt. Daardoor kan een aanvullende verzekering minder interessant voor jou zijn. Bekijk de voorwaarden dus goed. Je vindt ze op de website van de zorgverzekeraar.

Ben jij verzekerd van goed zicht?

Heb jij het ook goed bekeken met je brillen- en lenzenverzekering? Hoe heb jij dat geregeld? Laat een commentaar achter of tweet ons @OHRA.