Blaasontsteking door het dragen van een rokje?

Rokjes in de lente

Hoera, de lente is begonnen. Kun jij ook niet wachten op die dag dat je de echte lente kunt begroeten? De eerste dag dat het boven de 20 graden is en je een rokje aan kunt trekken met daaronder blote benen. Rokjesdag genaamd. Voel jij ook aan wanneer het zover is? Dan ben je niet de enige. Want zonder dat het vooraf aangekondigd wordt, verschijnen veel vrouwen op hetzelfde moment in een rokje. Zonder panty. Op deze dag is de ochtend nog wel wat aan de koude kant, maar in de loop van de dag wordt het warmer. De vraag is dus of dit wel gezond is. Want ligt een blaasontsteking niet op de loer?

Blaasontsteking door kou: waar of niet waar?

Dat je een blaasontsteking kunt krijgen doordat je een rokje draagt, is natuurlijk niet waar. Blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. Wel is het mogelijk dat deze bacteriën sneller kunnen binnendringen als je een verminderde weerstand hebt.

Hoe merk je dat je blaasontsteking hebt?

In de meeste gevallen herken je een blaasontsteking aan een brandende pijn tijdens het plassen. Of je hebt de hele dag het gevoel dat je moet plassen terwijl je blaas leeg is. Soms zit er bloed in de urine of heb je een zeurende pijn in de onderbuik of -rug. Bij een blaasontsteking hoort geen koorts, soms kan je wel lichte verhoging hebben. Je kunt een blaasontsteking voorkomen door veel te drinken. Zo spoel je de blaas door zodat bacteriën geen tijd krijgen om te groeien. Heb je een blaasontsteking, dan helpt het om een liter per dag meer te drinken (2,5 à 3 liter water). Vaak gaat een lichte blaasontsteking binnen een week vanzelf over.

Naar de huisarts

Blijven de klachten aanhouden, dan kan een blaasontsteking gevaarlijk zijn. Het kan namelijk overgaan in een nierbekkenontsteking. Blijf daarom nooit te lang doorlopen met een blaasontsteking. Ga in ieder geval meteen naar de huisarts als je koorts krijgt, zwanger bent of als de pijn omhoog trekt. Een blaasontsteking is gemakkelijk te behandelen met antibiotica. De huisarts kan je een recept voorschrijven. Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed door je basisverzekering. Er geldt geen eigen risico voor het bezoek aan de huisarts. Wel geldt het eigen risico voor de vergoeding van de antibioticumkuur.

Heb jij tips?

Gelukkig kun jij gewoon een rokje aan als het mooi weer is. Je houdt hier in ieder geval geen blaasontsteking aan over. Heb jij wel eens een blaasontsteking gehad en heb je tips zodat het vanzelf over gaat? Deel deze met ons via een bericht of tweet @OHRA.