Huisdier en aansprakelijkheid: weet waar je aan toe bent

hond met tennisbal

Het is mooi weer. Tijd om weer eens een lange en heerlijke wandeling te maken met je trouwe viervoeter. Je wandelt en besluit om jouw hond lekker te laten rennen. Je doet de riem af in het losloopgebied. Kijk hem gaan! Met veel plezier springt en rent hij over het veld en het aangrenzende fietspad. Per ongeluk loopt je hond een passerende mountainbiker omver. Zijn fiets raakt beschadigd en hij stelt jou aansprakelijk voor de schade. Wat nu?

Wanneer ben je precies aansprakelijk?

Die lekkere zomerdag krijgt zo toch een minder leuke wending. Als huisdierbezitter ben je aansprakelijk voor schade die jouw huisdier veroorzaakt. Het maakt niet uit of je er zelf bij bent. Ook als de buurvrouw jouw hond had uitgelaten en dit was gebeurd, ben jij als baas aansprakelijk. Vindt er iets plaats wanneer je hond met een uitlaatservice mee is? Dan hangt het van de omstandigheden af wie er daadwerkelijk aansprakelijk is.

Hoe zit het met aansprakelijkheid en aanlijnen?

In sommige gebieden mag jouw hond heerlijk los rennen en ravotten. Niet elke hondenbezitter laat zijn dier loslopen. Mocht er vanuit speelsheid of enthousiasme een kleine ruzie tussen honden ontstaan, dan is de eigenaar van de loslopende hond aansprakelijk als de andere hond is aangelijnd. Dit is het risico van de bezitter. Zijn beide honden aangelijnd? Dan zijn beiden aansprakelijk voor het gedrag van de eigen hond.

Zorgeloos op pad

De fietser stelt jou aansprakelijk voor de beschadigingen aan zijn fiets. Dan is het goed als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Deze verzekering vergoedt namelijk schade die jouw huisdier veroorzaakt bij anderen. Een hond kan een vaas omstoten bij vrienden, of net even te enthousiast wroeten in de tuin van je buren. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de schade die je huisdier veroorzaakt.

Je hond kan mogelijk ook zelf gewond raken bij de aanrijding met de fiets. Dit valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor kan je een huisdierenverzekering afsluiten. Met een huisdierenverzekering verzeker je jouw hond of kat tegen verwondingen of aandoeningen. Zo voorkom je vervelende extra kosten en kan je lekker onbezorgd mooie lange wandelingen maken.

10 reacties

Hi mijn kat was opgenomen in het asiel nadat buren hadden gebeld dat hij overlast veroorzaakte. Ik ben er zelf niet bijgeweest na mijn motorrijtuig ongeluk en hij werd in de tussentijd gewoon verzorgd door mijn familie dus overlast heb ik mijn twijfels over. Ik heb kosten moeten maken dat hij opgenomen was en medicatie werd toegediend. Valt dit onder mijn aansprakelijkheid en kunnen deze kosten vergoed worden? Het was niet mijn keuze om hem naar het asiel te brengen

Hallo,

Wat is in deze de juridische status van een gebied dat door de gemeente is aangewezen als uitrengebied, waar honden dus niet aan de lijn hoeven?
Wat als een fietser op een voetpad (bord G07) een hond of persoon aanrijd?
Wat als een politievoertuig zonder zwaailicht op een dergelijk pad een hond aanrijdt?

Dat zijn goede vragen, Gijsbert. Dit bekijkt de verzekeraar van de persoon die je aansprakelijk wil stellen per situatie. In een losloopgebied hoeft je dier bijvoorbeeld niet aangelijnd te zijn. Wel blijf je zelf als eigenaar aansprakelijk als je dier daar schade aanricht aan een voorbijganger. Dit kan natuurlijk ook andersom. Wordt jouw dier aangereden op een voetpad? Dan kan je altijd proberen om de fietser aansprakelijk te stellen.

Als mijn huisdier bij jullie voor aansprakelijkheid verzekerd is , zijn dan ook schades in eigen en andermans huis verzekerd als die door door mijn hondje verzekerd??? Zo ja tot welk bedrag en eventueel eigen risico per gebeurtenis. Ik wacht gaarne uw reactie af.

Mvg harmsen

Hoi Patrick. Ik zie dat we je bericht hebben gemist. Mijn excuses hiervoor. Met onze aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die jouw hond aanricht bij anderen en waar jij aansprakelijk voor bent. Schade in je eigen huis aan eigen spullen is niet verzekerd.

Bij het spelen heeft mijn hond vanmorgen een andere hond verwond waardoor die dierenartsbehandeling nodig had. Beide honden waren los in een gebied waar dat toegestaan is. Zijn de kosten van dit ongeval nu voor mijn (verzekering) rekening?

Deze vraag hebben we helemaal gemist. Sorry hiervoor. Dit is geheel afhankelijk van de situatie. Je bent als eigenaar namelijk altijd verantwoordelijk voor schade die je dier aanbrengt. Heeft jouw dier een ander dier verwond? Dan kan de eigenaar van het gewonde dier je aansprakelijk stellen voor de schade. Dit kan je melden bij de aansprakelijkheidsverzekering. Let op: Niet elke aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die is toegebracht door een huisdier.

Is de eigenaar van de fiets of de auto niet verantwoordelijk voor de dierenarts rekening als de bestuurder de hond aanrijdt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.