Tips voor voorjaarsschoonmaak zonnepanelen

Helaas zijn zonnepanelen niet zelfreinigend. Net als je auto worden ze blijf van af en toe een wasbeurt. April is hét moment om je zonnepanelen schoon te maken. Zo profiteer je optimaal van het zonnetje de komende 6 maanden, want deze periode zorgt voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. En hoe schoner je panelen, des te beter de opbrengst. Dit kan oplopen tot 3% extra rendement.

Tips:

Controleer ongeveer 3 keer per jaar je zonnepanelen. Wist je dat een flinke klodder vogelpoep 1 zonnepaneel al voor rendementsverlies kan zorgen van 2 tot 5%?

Durf je het dak niet op?

Vind je het eng om zelf het dak op te gaan en zie je zo 1, 2, 3 geen grote klodders? Dan is het prima om de zonnepanelen af te spuiten. Zo verwijder je in ieder geval de meeste stof. De tuinslang kun je op een telescoopwisser bevestigen. Heb je extreem hard leidingwater, reinig dan je zonnepanelen met regenwater in een hogedruk plantenspuit.

Reinigen zonder water?

Regent het niet en zijn de zonnepanelen droog? Probeer dan eerst vuil zonder water te verwijderen. Maak de zonnepanelen schoon als de zonnestraling het minst sterk is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zo droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.

Warm water en een zachte spons

Is je dak goed bereikbaar en heb je bijvoorbeeld een plat dak? Maak dan een sopje met warm water en speciaal reinigingsmiddel en gebruik een zachte spons. Kijk uit met allesreinigers of groene zeep, want die kunnen de zelfreinigende laag van de zonnepanelen aantasten. Schuurmiddelen met metaal tasten het glas aan. Ook andere schuurmiddelen zoals Cif kunnen krasjes veroorzaken. En gebruik geen hoge drukreiniger, want door de hoge druk kan er water tussen de cellen en het glas komen.

Gespecialiseerde schoonmaakbedrijven

Wil je zeker weten dat je zonnepanelen professioneel worden gereinigd zonder beschadigingen? Laat dan een gespecialiseerd bedrijf langskomen. Veel glazenwassers maken naast je ramen ook je zonnepanelen schoon.

Zelf het dak op? Denk aan een valbeveiliging.

Wil je het liefst zelf je zonnepanelen schoonmaken, ga dan alleen het schuine dak op met een valbeveiliging.

Schade aan je zonnepanelen?

Ontdek je tijdens het schoonmaken van je zonnepanelen dat je schade hebt aan je zonnepanelen? Met een opstalverzekering van OHRA zijn je panelen verzekerd. Niet alleen de schade aan de zonnepanelen zelf, maar ook het productieverlies tot maximaal 26 weken na de datum dat de schade plaatsvond.