Alle nieuwe verkeersborden van 2016 op een rij

Update (18-2): De invoering van de nieuwe verkeersborden is uitgesteld. Wanneer de nieuwe borden wel langs de Nederlandse wegen staan, is nog niet duidelijk.

Hoeveel jaar is het geleden dat jij theorie-examen deed voor je rijbewijs? Het is aan jou om de laatste veranderingen in verkeersregelland bij te houden. En in januari komen er 14 nieuwe verkeersborden en nieuwe regels bij. Wij helpen je graag een handje en geven je een update.

De borden

Laten we beginnen bij de borden. De nieuwe borden zijn allemaal blauw, de zogenaamde gebodsborden. Dat zijn de borden die zeggen “je moet”. En helemaal nieuw zijn ze niet. Want de nieuwe borden vervangen de huidige, onhandige borden. Een voorbeeld: in plaats van ‘verboden voor alle verkeer, met uitzondering van trams’ vertellen ze vanaf nu ‘deze rijbaan is uitsluitend bedoeld voor trams’. Een stuk duidelijker.
F11 en F12
Deze borden geven het begin en einde van een passeerstrook aan. Een uitkomst voor als je vast zit achter een tractor of ander voertuig dat niet sneller mag dan 25 kilometer per uur. Voortaan moeten zij hun bolide tijdelijk parkeren om jou te laten passeren. Hiervoor was het aan de chauffeur zelf om dit te beslissen.
F13 tot en met F22
Sommige voertuigen hebben een eigen rijstrook. Bijvoorbeeld een tractor, tram en vrachtwagen. Op de nieuwe borden F13 tot en met F22 zie je waar die strook begint en eindigt.
L20 en L21
Rij je met je auto over het platteland? Dan kun je vanaf het nieuwe jaar de borden L20 en L21 tegenkomen. Op smalle wegen beslissen deze borden wie de ander voor moet laten gaan. Zie je bord L20 dan moet je de auto stil zetten op de passeerstrook om de tegenligger te laten passeren. Bij bord L21 moet de tegenligger jou voor laten gaan.

De regels

Naast de 14 verkeersborden zijn er de afgelopen jaren ook veel verkeersregels bij gekomen. Ken jij bijvoorbeeld het ‘puntstuk’ al? Dat is een vlak op het wegdek op de plaats waar wegen zich splitsen of bij elkaar komen. Op deze puntstukken mag je niet rijden. Ben je nog niet op de hoogte van de regels en uitzonderingen over het puntstuk? Geen paniek, je kunt een leuke opfriscursus doen. Ben je zo weer bij.