Negatief reisadvies! Wat nu?

Helaas komt het af en toe voor. Er gebeurt iets in een land of regio, zoals een aanslag of een natuurramp, met een negatief reisadvies als gevolg. Vaak zorgt zo’n situatie voor veel vragen en onrust. Hoe ontstaat een negatief reisadvies? En wat kan je eigenlijk doen als jouw reisbestemming een negatief reisadvies krijgt?

Welke reisadviezen zijn er?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kijkt samen met lokale autoriteiten, ambassades en inlichtingsdiensten naar de veiligheidsrisico’s in het buitenland. De verschillende reisadviezen geven zij aan met de volgende kleuren:

Groen: Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s. 
Geel: Let op, veiligheidsrisico’s.
Oranje: Alleen noodzakelijke reizen.
Rood: Niet reizen.

De term “negatief reisadvies” is vooral bedoeld om reizigers te waarschuwen voor de veiligheidsrisico’s. Deze reisadviezen zijn niet bindend. De verantwoordelijkheid om jouw reis wel of niet door te laten gaan, ligt bij jou of je reisorganisatie.

Wil jij of je reisorganisatie jouw reis annuleren vanwege een negatief reisadvies? En ben je nog niet vertrokken? Dan kan je het beste contact opnemen met jouw reisorganisatie. Soms kan je je reis kosteloos omboeken naar een andere bestemming.

Annuleringsverzekering

Voor de annuleringsverzekering is een negatief reisadvies geen geldige annuleringsreden. De annuleringsverzekering vergoedt alleen wanneer je jouw vakantie moet annuleren of vervroegd moet terugkeren vanwege persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld door het overlijden van een familielid. Meer informatie over de OHRA Annuleringsverzekering vind je hier.

Reisverzekering

Besluit je om ondanks een negatief reisadvies toch naar jouw bestemming te gaan? Geen zorgen! Jouw OHRA Reisverzekering blijft geldig. Wel is het belangrijk om te weten dat bijvoorbeeld situaties als een burgeroorlog, molest of natuurrampen zijn uitgesloten van dekking. Wil je weten wat wij wel en niet vergoeden tijdens jouw reis? Klik dan hier voor de polisvoorwaarden.

Calamiteitenfonds

De Stichting Calamiteitenfonds Reizen is een stichting die in bepaalde situaties een garantieregeling biedt. Ben je al vertrokken of op jouw reisbestemming wanneer het negatieve reisadvies wordt afgegeven? Dan betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten die ontstaan door het wijzigen of het vervroegd afbreken van de reis. Let op! Dit geldt alleen wanneer het Calamiteitenfonds jouw bestemming bestempelt als “dekkingsbeperking”. Het beste kan je via jouw reisorganisatie contact opnemen met het Calamiteitenfonds.  Om in aanmerking te komen voor vergoeding van het Calamiteitenfonds moet jouw reisorganisatie zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Controleer hier of jouw reisorganisatie is aangesloten. Wij adviseren om een reis altijd te boeken bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. 

Is jouw reisorganisatie niet aangesloten bij het Calamiteitenfonds? Of heb je alleen een vliegticket geboekt? Dan kan je het beste contact opnemen met je reisorganisatie of vliegmaatschappij.

Reisadvies app

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een Reisapp. Hiermee ben je altijd op de hoogte over de actuele reisadviezen. Zo kan je bijvoorbeeld meldingen instellen voor jouw bestemming. Je krijgt dan een waarschuwing als het reisadvies wijzigt. Via de app kan je direct contact opnemen met het contact center van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en vind je er ook de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades, consulaten en honorair consuls.