Is je motor klaar voor het seizoen? 3,2,1…

De lente komt er aan! De tijd om met je grote liefde de weg op te gaan: je motor. Haal hem dus snel uit zijn winterslaap. Maar wacht even, niet meteen de weg op. Controleer eerst je motor. Met deze 7 supersnelle checks kun je veilig de weg weer op.

7 checks voor je de weg op gaat

Na een paar maanden winterrust is het wel zo veilig om je motor te controleren, voordat je weer de weg opgaat. Geen idee waar je moet beginnen? Lees deze handige checks.

  • Accu
Doordat je motor in de wintermaanden stilstaat, is de accu misschien verzwakt. Als deze leeg is gelopen, start je motor slecht. Of helemaal niet. Laad daarom voor vertrek de accu helemaal op.
  • Lekkage
Ligt er vloeistof op de grond van de stalling als je de motor eruit haalt? Dat is schrikken! Grote kans dat het aan de keerringen ligt. Door stilstand in de wintermaanden verliezen zij hun soepelheid. Zijn ze inderdaad hard geworden? Vervang ze dan.
  • Remmen
Gevaarlijke situaties wil niemand. Controleer daarom altijd de remmen. Vergeet de remvloeistof niet. In oude remvloeistof zitten vaak luchtbelletjes. Door deze luchtbelletjes neemt de remwerking af. Als je veel luchtbelletjes ziet, is het tijd om de remvloeistof te vervangen.
  • Olie
Zonder olie geen motorrit. Controleer daarom het oliepeil. Ga je voor perfectie? Vervang dan de olie. Als je ook de filter vervangt, houd je de nieuwe motorolie schoon.
  • Bandenspanning
Als de banden de juiste spanning hebben, heb je meer grip op de weg en minder kans op klapbanden. Dat is wel zo veilig. Bovendien rijd je dan ook zuiniger. Als de bandenspanning 25% te laag is, neemt je brandstofverbruik toe met 2%!
  • Verlichting
Controleer voor vertrek de verlichting. Check ze allemaal: de knipperlichten, het grootlicht, de remlichten en het achterlicht.
  • Verzekering
Ga na of je motorverzekering nog aansluit bij je motor en de plannen die je ermee hebt. Heb je tijdens de wintermaanden je verzekering tijdelijk stopgezet? Neem dan voor je de weg op gaat contact op met het RDW en je verzekeraar. Zo voorkom je een boete.

Check, check, dubbelcheck! Het is tijd om met je grote liefde op het asfalt te verschijnen en richting de horizon te rijden. Klaar voor de start? 3,2,1, veel rijplezier!